Prisjagt

Tag dette med i dine overvejelser når du vælger en bærbar computer

Enkle og praktiske tips til dig, der skal købe en bærbar computer

Tekst:
Daniel Haaf

For mange mennesker er en bærbar computer en dyr investering, der gerne skulle kunne holde i flere år. Her får du et overblik over vigtige punkter at tænke på før du handler. Når du skal vælge, så handler det mere om personlige følelser og præferencer end noget andet. Føles computeren god, når du prøver den, så er den sandsynligvis også det rigtige valg for dig.

Læsetips

Skærmstørrelse og -opløsning

Vælg en skærmstørrelse der passer til måden, du bruger computeren på. Hvis du ofte er på rejsende fod, så er en mindre skærm et bedre valg end en stor. Hvis du til gengæld spiller meget, så bør du lede efter større skærme, da disse er mere velegnede til gaming. Her er nogle af de mere almindelige størrelser, der findes på markedet i dag.

12-14 tommer

Perfekt til dig der ofte er på farten og hellere end gerne har din computer med på rejsen. Dette er desuden ofte de tyndeste og letteste modeller. Hvis du vil have en rigtig god ydeevne, så må du også være parat til at betale markant mere for den samme ydeevne i en lille computer sammenlignet med en større. Årsagen er de tekniske udfordringer med et mindre computerchassis.

15-16 tommer

Dette har længe været en standardstørrelse, der fungerer godt til det meste. Dyrere modeller er både kraftfulde og lette at have med i tasken. Hvis du er usikker, er dette størrelsen, du bør se nærmere på.

17-20 tommer

Arbejder du meget med grafik, og synes du om at game, så er disse størrelser lige noget for dig. Computerne i disse størrelsesklasser er ofte store og tunge, hvilket sjældent er særlig velegnet, hvis du rejser eller pendler meget.

Vær opmærksom på at jo større skærm en computer har, jo højere opløsning skal skærmen have for at give et skarpt billede. Vi anbefaler, at du vælger en computer med en skærmopløsning i fuld HD eller bedre for den bedst mulige oplevelse.

iStock.com / scanrail

Processor og hukommelse

Det første mange kigger på er, hvor hurtig computeren er. Til almindeligt kontor- og skolearbejde kræves der ikke særlig kraftfulde komponenter. Uden at skulle gå på kompromis med oplevelsen kan du hurtigt spare tusindvis af kroner ved at vælge en lidt langsommere computer fra butikshylden.

Langt de fleste bærbare computere er tilstrækkelige i forhold til for eksempel at redigere dokumenter, arbejde med fotografier og surfe på internettet. Men når det er sagt, så bør du ikke vælge en af de absolut billigste bærbare computere på markedet. En lav pris betyder, at producenten er nødt til at skære et sted, og hvis det ikke er i forhold til ydeevne, så er det oftest i forhold til batteriets levetid og chassis.

Det anbefales at vælge en model med mindst otte gigabyte intern hukommelse og en Intel Core i5- eller AMD Ryzen 5-processor. Det er et godt fundament, der fungerer til det meste, bortset fra de tunge computerspil. Ønsker du at arbejde med video og grafik eller gaming, bør du bevæge dig lidt højere op i prisklasserne. Vælg gerne 16 til 32 gigabyte intern hukommelse samt en Intel Core i7 eller AMD Ryzen 7-processor eller bedre.

Sørg for at vælge en processor af senere generation. Her får du bedre ydeevne og lavere strømforbrug - uden at det behøver koste mere. I skrivende stund bør du vælge en computer med syvende generations processor eller nyere for ikke at købe en computer med gammel processorteknologi.

Vægt og lagerplads

Hvis din computer alligevel bare skal stå derhjemme, så behøver du ikke at tage højde for vægten. Skal den derimod pakkes ned i tasken hver dag, så er det en fordel at vælge en tyndere og lettere model. Et par hundrede gram føles måske ikke som så meget i butikken, men hvis du pendler dagligt, kan det gøre en stor forskel.

Hvis du ikke har til hensigt at gemme store mængder videoer eller billeder på computeren, så betyder lagerpladsen ikke så meget. Det anbefales dog, at du vælger mindst 128 gigabyte lagerplads, hvor operativsystemet er placeret, og helst gerne 256 gigabyte eller mere. Undgå mekaniske harddiske og vælg i stedet en model med SSD for bedre ydeevne.

I dag kan du bruge cloud-lagringstjenester såsom Microsoft Onedrive, Google Drive eller Dropbox for at aflaste computerens lagerplads. Hvis du redigerer videoer i høj opløsning eller gemmer store mængder billeder, kan en hurtig, ekstern harddisk dog være et bedre supplement.

iStock.com / Mykola Churpita

Hold styr på batteriets levetid og tastaturet

Hvor meget batterilevetid har du brug for? De fleste bærbare computere tilbyder timevis af batterilevetid, men når batteriindikatoren nærmer sig rødt, vil man altid gerne have lidt mere tid, inden strømkablet skal frem. Mindst seks timers batterilevetid er at foretrække, men gerne otte timer eller mere, så du er dækket ind en hel arbejdsdag.

Tastaturer adskiller sig meget i forhold til design og følelsen, når du bruger det rent praktisk. Mindre bærbare computere har ofte nedskalerede tastaturer og næsten ingen plads mellem tangenterne. De største modeller har varianter i fuld størrelse med numerisk tastatur. Da følelsen varierer fra computer til computer, er det vigtigt at have den mellem hænderne og teste den, inden du køber. Vælg en model der føles god, og som tydeligt markerer hvert nedslag på tastaturet.

Touchpaden skal have en god størrelse med masser af plads til bevægelseskontrol. En større touchpad gør det nemmere at trække tekst og flytte filer over en stor skærm. Da håndfladerne ofte kommer i kontakt med touchpaden, skal computeren være i stand til at ignorere dette, så musemarkøren ikke bevæger sig ved et uheld.

Windows, Mac eller Chrome OS

Valget af operativsystem handler i vid udstrækning om, hvad du synes, der er bekvemt at bruge, og hvilke programmer du skal arbejde med – og her kommer pris selvfølgelig også i spil.

En bærbar computer fra Apple koster fra ca. 9 000 kr., mens Windows og Chrome OS-computere kan købes for nogle tusinde kroner. Hvis du ikke har brug for macOS-specifikke applikationer, kan du spare meget ved at købe en Windows-computer eller Chromebook med Chrome OS.

Både Mac- og Windows-computere har tusindvis af programmer at vælge imellem. Chromebooks med Chrome OS er primært begrænset til webapps, der kører i browseren. Nogle modeller understøtter Android-apps fra Google Play Butik.

Vi anbefaler, at du tjekker grundigt op på dette, inden du køber en computer, så du er helt sikker på, at operativsystemet du vælger, passer til det, du skal bruge computeren til.

Adobe Stock © Alena Ozerova

Traditionel bærbar computer, 2-i-1 eller tablet

Med en touchskærm er det lettere at skrive digitale noter, tegne og skabe illustrationer. Mange bærbare computere har ikke en touchskærm, men det bliver dog mere og mere almindelige på computere, der kører Windows og Chrome OS.

De bedste modeller er dem, der understøtter en aktiv stylus-pen, der forbindes via bluetooth. Disse har tyndere spidser end passive stylus-penne, og derved opnås bedre præcision på skærmen. Ofte har de ekstra funktionsknapper, der er knyttet til softwaren på computeren.

På bærbare computere med touch-skærm, der ikke understøtter en aktiv stylus-pen, er du begrænset til at bruge fingrene eller en passiv stylus-pen. Du kan stadig tegne og skrive, men du får ikke den samme præcision eller funktionalitet som med en aktiv stylus-pen.

Tablets er et alternativ til din bærbare computer, når du for eksempel ligger i sofaen og har brug for et mindre og enklere alternativ. Alle tablets har touch-skærme, og mange modeller understøtter desuden en aktiv stylus-pen.

Der er masser af applikationer, der gør overgangen fra computer til tablet relativt gnidningsfri. De har dog visse begrænsninger, der kan ændre måden, du arbejder på. For eksempel er filhåndtering en smule mere kompliceret, og det er ikke alle modeller, der understøtter tastatur. En simpel ting som beskæring af billeder kan for eksempel blive et helt projekt på en tablet.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]