Prisjagt

Den bedste wifi-router – sådan vælger du den rette

Mesh, wifi 6 og smarte funktioner gør dit internet bedre

Tekst:
Daniel Haaf

Bruger du stadig den router, som din internetudbyder tilbød dig, da du købte din forbindelse? Så kan det være på høje tid at udskifte den med en nyere og mere moderne wifi-version.

Her kommer vi med tips til fem ting, du skal huske på, når du vælger din nye router. Uanset om dit hjem er stort eller småt, og om du stiller store eller små krav. Vores lynguide gør det nemmere at finde rundt blandt de hundredvis af routere, der er tilgængelige på markedet i dag.

Tips til gode wifi-routere

Mesh-router

Routere, der understøtter mesh-teknologi, kan tilslutte en eller flere såkaldte satellitter, der forstærker wifi-signalet. Du mister ikke hastigheden, og dine enheder skifter automatisk mellem routeren og satellitterne, så du altid får det stærkeste wifi-signal.

Mesh-teknologien kan sammenlignes med, hvordan wifi-forstærkere arbejder på at styrke signalet over større arealer. Forskellen er, at du undgår mange af ulemperne og får den samme stabilitet, som når du opretter forbindelse til wifi-routeren som til dine satellitter. Desuden har satellitter ofte Ethernet-porte til dine kablede enheder.

Mesh-satellitter forbindes normalt trådløst til routeren, men i mange tilfælde kan du bruge et netværkskabel for at opnå bedre stabilitet og maksimal hastighed.

Hvis du ser på mesh-løsninger, er det en god idé at vælge en variant, der understøtter tri-band-teknik. De wifi-routere, der understøtter tri-band bruger en helt separat radiokanal til at sende data fra satellitterne til routeren. Det giver dig mulighed for at få mere gratis båndbredde i hjem, der har mange tilsluttede enheder, hvilket øger hastigheden og stabiliteten endnu mere.

Understøttelse af wifi 6 fremtidssikrer din router

Når du opgraderer dit hjemmenetværk med en ny router, skal du holde øje med mærkning til wifi 6-standarden. Med wifi 6 får du en fremtidssikret wifi-router, som klarer rigtig høje hastigheder på netværket, også med de seneste mobiltelefoner og computere.

Hvis dine trådløse enheder skal kunne oprette forbindelse med wifi 6 kræver det, at både wifi-router og de tilsluttede enheder understøtter standarden. Hvis nogen af dem mangler den korrekte understøttelse, ryger forbindelsen i stedet tilbage på den ældre wifi 5-standard. Det sker sikkert helt automatisk, og uden at du skal foretage dig noget.

Her følger nogle af fordelene ved wifi 6 sammenlignet med wifi 5:

  • Wifi 6 når længere med sit signal og har mindre interferens fra andre routere
  • Wifi 6 har højere maksimal båndbredde, som alle enheder kan dele
  • Wifi 6 har nye funktioner, der reducerer energiforbruget fra tilsluttede enheder

En lille advarsel: Har du allerede et velfungerende, hurtigt og stabilt wifi-netværk hjemme i dag? For så kan du måske springe over wifi 6 og i stedet vente på wifi 6e. Wifi 6e er en videreudvikling, der øger båndbredden betydeligt takket være brugen af 6GHz-båndet. Wifi 6 og ældre standarder fungerer i dag med 2,4 GHz og 5 GHz.

Hurtige WAN/LAN-porte fremtidssikrer din Wifi-router. Foto: Stephen Phillips, Unsplash

Hastigheden på LAN/WAN

Hastigheden på dit hjemmenetværk er begrænset til hastigheden på WAN- og LAN-portene på routeren. WAN-porten skal tilsluttes dit modem, mens LAN-portene er såkaldte netværksporte, som du forbinder med netværkskabel til f.eks. TV, computer eller NAS'en.

I dag er det normalt med WAN- og LAN-porte, der kan klare op til gigabit-hastighed, altså 1.000 megabit eller 1 Gbps. Det er hurtigt nok til langt de fleste, men hvis du ved, at du har ekstra høje krav, for eksempel hvis du har udstyr der kan håndtere højere hastigheder end det, så skal du kigge efter routere, der klarer 2.5 GbE.

Jo højere hastighed, som WAN/LAN-portene kan klare, jo bedre er det for dit hjemmenetværk i det lange løb, fordi du fremtidssikrer dine enheder.

Mobilapp til Android og iOS

Det er praktisk at kunne styre routeren og dens funktioner fra mobiltelefonen. Med en tilhørende app til Android eller iOS kan du se alle enheder, der er tilsluttet hjemmenetværket, styre, hvem der kan bruge internettet, samt hvornår og meget mere.

Afhængig af hvordan appen er sat op, kan du også modtage advarsler, når enheden ikke yder optimalt, få tips til indstillinger og håndtere gæstenetværk, hvis du ønsker det.

De fleste wifi-routere har også en web-grænseflade, der giver dig mulighed for at styre alt via browseren på din computer, mobiltelefon eller tablet. I nogle tilfælde følger der ikke en app med, og her må du i stedet stole på webgrænsefladen. Et tips er at bogmærke adressen i browseren, så du ikke glemmer placeringen.

Her følger links til en række producenters mobilapps:

Google Nest Wifi har indbyggede højttalere og understøtter stemmestyring. Foto: Andres Urena, Unsplash

Smarte funktioner som stemmestyring og højttalere

De lidt mere avancerede routere understøtter smarte funktioner som stemmestyring. Enten indbygget direkte i routeren og satellitterne som med Google Nest Wifi, eller via tredjepartstjenester som IFTTT.

Stemmestyring er praktisk, hvis du ofte foretager bestemte indstillinger som at aktivere eller deaktivere gæstenetværket, slukker for wifi sidst på dagen eller du vil prioritere visse typer af trafik på hjemmenetværket.

Et tip: Hvis du bruger gæstenetværk, kan du nemmere lade besøgende oprette forbindelse til det ved at bruge QR-koder. Opret en QR-kode her ved at udfylde gæstenetværkets SSID, krypteringsniveau og forbindelsesnøgle. Du kan derefter udskrive QR-koden og sætte den op på for eksempel hoveddøren, så besøgende nemt kan scanne den med en kameraapp på mobiltelefonen.

Almindelige termer at holde styr på

Mu-mimo: Mu-mimo er en teknologi, der gør det muligt at overføre data parallelt med flere samtidige enheder på netværket. Det gør det nemmere at transportere flere oplysninger, og reducerer ventetider, når du har mange enheder forbundet til wifi-netværket på samme tid. Mu-mimo er absolut en teknologi, du gerne vil have i din næste router for at få den bedste stabilitet og hastighed. 

Wi-gig: Med wi-gig får du superhurtige overførselshastigheder i 60GHz-båndet. Normalt arbejder routere med 2.4 GHz og 5 GHz, men wi-gig tager det hele op på næste niveau. Denne wifi-standard ses typisk ikke i forbrugerprodukter og fungerer bedst på meget korte afstande på op til 10 meter. 

Dual-band / Tri-band: Ældre routere af typen dual-band har to wifi-netværk på frekvenserne 2.4 GHz og 5 GHz. Nyere varianter med tri-band har tre wifi-netværk, hvor det tredje er et ekstra på 5 GHz. Tri-bands øger den samlede båndbredde og reducerer overbelastningen af netværket. Hvis du ønsker en hurtig og fremtidssikret router, er tri-band det bedste valg.

QoS: Quality of service er en funktion til at identificere forskellige typer af trafik på netværket og prioritere det, der er vigtigst. Det er særligt nyttigt, hvis du f.eks. ofte holder videomøder eller spiller med andre på internettet.  Ældre routere kunne kun prioritere specifikke enheder frem for andre, nyere har avanceret QoS, der kontrollerer de data, der sendes i stedet.

Disney Circle: Disney Circle er en forældrekontrol, der er indbygget i routeren. Funktionen giver dig mulighed for at indstille, hvor længe nogle enheder kan bruge internettet, og på hvilke tidspunkter af døgnet. Du kan også sætte internettet på pause, blokere forskellige tjenester og få vist en detaljeret historik. Disney Circle er indbygget i et lille antal routere på markedet i dag og kan også købes som et separat produkt til de routere, der ikke har indbygget forældrekontrol.

Gæstenetværk: Det er nyttigt at kunne oprette et gæstenetværk, der er adskilt fra det almindelige hjemmenetværk, hvis du ofte får besøg. Dine besøgende kan bruge et begrænset netværk, hvor alle dine almindelige enheder, såsom printere og NAS ikke kan ses. Du kan også begrænse hastigheden på gæstenetværk, hvis du vil, og nøjes med at have det aktivt på bestemte tider af dagen. 

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]