Prisjagt

Sådan spiller du e-sport som en prof

Det rette gamingtilbehør gør en forskel

Tekst:
Carl Lindholm og Daniel Haaf

Står du og skal vælge nyt gamingtilbehør til din computer? Vi har undersøgt, hvilke 60 af verdens bedste e-sports-produkter professionelle leger med for at gøre det nemmere for dig at træffe det rette valg.

Nedenfor kan du se, hvad udstyr nogle af verdens bedste e-sports fagfolk bruger til Games Counter Strike Global Offensive og Valorant. Listen kommer fra webstedet Liquidpedia og priserne fra Prisjagt.

Priserne for gamingtilbehør kan hurtigt løbe op i adskillige tusinde kroner, og måske mener du, at nogle af de e-sportsprofessionelles valg ligger lidt i den dyre ende. Men du kan være helt rolig, for det er nemlig også ganske udmærket at vælge billigere alternativer.

Det siger den e-sportsprofessionelle Frederik "REZ" Sterner i hvert fald, som til daglig spiller for Ninjas in Pyjamas. 

– At have gode produkter er vigtigt som e-sport-professionel, men det er bestemt ikke nødvendigt at bruge store summer, hvis du er i begyndelsen af din karriere, eller hvis gaming blot er en hobby. Til dem, der har brug for at købe nyt udstyr, vil jeg fokusere på produktspecifikationerne, og hvordan de opleves, i stedet for blot at se på prisen, siger Fredrik "REZ" Sterner.

Husk dette, når du vælger gamingtilbehør

  • Du behøver ikke købe dyrt gamingtilbehør, for at det skal være godt. Du kan få lige så meget glæde af en gamingmus, der koster 400 kroner, som af en, der koster 1200 kroner. Læs anmeldelser og vurderinger, inden du køber!
  • Hvis du køber tilbehøret fra den samme producent, har du ikke brug for så mange installationsprogrammer på computeren. Logitech, Razer og Steelseries har alle programmer, der fungerer til meget af deres tilbehør.
  • Glem ikke detaljerne. USB-porte i tastaturet gør det nemmere at tilslutte ekstra tilbehør, mens et aftageligt kabel i gamingmusen gør det nemmere at udskifte ledningen i fremtiden. Små ting, der kan gøre en stor forskel.

Zowie by BenQ EC2. © BenQ

Gamingmus

Vores undersøgelse viser, at den gennemsnitlige pris for en gamingmus, der anvendes af e-sportsprofessionelle, er 772 kr. Generelt er det kablede, der gælder, men undtagen Valorant spiller alle andre med en trådløs model.

Den populæreste mus er Logitech G Pro Wireless, mens de to populæreste kablede modeller er Zowie by BenQ EC2 og Logitech G Pro. Et tip er at vælge en gamingmus med aftagelig ledning. Så kan du vælge, hvad der passer dig bedst i øjeblikket.

Du kan finde alle gamingmus på Prisjagt her.

De meste populære musemodeller blandt de professionelle:

SteelSeries QcK Heavy Large © SteelSeries

Musemåtte

En e-sportsprofessionel musemåtte koster i gennemsnit 275 kr. Eksempler på modeller, som de professionelle bruger, er Logitech G640, Zowie by BenQ G-SR og SteelSeries QcK+. Musemåttens størrelse varierer afhængigt af spillerens præferencer.

Et tip er at vælge en musemåtte, der er ekstra stor og kan bruges under tastaturet. Dette skåner dine hænder, når de hviler mod bordet, og du risikerer aldrig, at musen bevæger sig uden for musemåtten.

Du kan finde alle musemåtter på Prisjagt her.

De mest populære musemåtter blandt de professionelle:

Logitech G Pro Gaming Keyboard Clicky © Logitech

Gamingtastatur

Hvis du vil købe et tastatur til e-sport, bør du vælge en mekanisk model, for det spiller alle e-sportsprofessionelle i vores undersøgelse med. Hvis du vil spille som de professionelle, vil det være rimeligt at betale mellem 1.000 og 1.400 kr for et tastatur, da e-sportsprofessionelle har en model, der i gennemsnit koster 1.331 kr.

Alle professionelle bruger kabelforbundet tastatur. Batteriet i trådløse tastaturer skal oplades meget hyppigere end trådløse gamingmus. Desuden øges risikoen for forsinkelser, når du bruger et trådløst tastatur. Hvis du vil købe et gamingtastatur, anbefaler vi, at du vælger et kabelforbundet tastatur for at opnå den bedste ydeevne.

Du kan finde alle gamingtastaturer her.

Mest populære tastaturer blandt de professionelle:

HyperX Cloud II © HyperX

Gamingheadsets

Kommunikation med teammedlemmer er utroligt vigtigt i e-sport. Og for at gøre det har du brug for et godt headset. Et headset på niveau med de professionelles koster dig i gennemsnit 1.064 kr. Den populæreste model er HyperX Cloud II. Når du vælger et gamingheadset, er det vigtigt at tænke på komfort, mikrofonkvalitet og surroundlyd.

Du kan finde alle gamingheadset på Prisjagt her.

Mest populære headset blandt de professionelle:

Tips til valg af hovedtelefoner til gaming

  • Du behøver ikke at købe hovedtelefoner med indbygget mikrofon. Hvis du vil have rigtig god lydkvalitet, anbefaler vi mere hifi-orienterede hovedtelefoner og en ekstern mikrofon som supplement. For eksempel bruger Fortnite-profilen Richard Tyler Blevins, også bedre kendt som Ninja, musikhovedtelefonerne Beyerdynamic DT 990 Pro.
  • Mange gaminghovedtelefoner markedsføres med understøttelse af surroundlyd. Når funktionen er aktiveret, er det nemmere at høre, hvor de forskellige lyde kommer fra, for eksempel trin og geværlyde. Hvordan du oplever surroundlyd, kan variere meget mellem de forskellige producenter og modeller, så prøv gerne flere forskellige modeller, før du foretager et valg.
Zowie by BenQ XL2546 © BenQ

Gamingskærm

Ud over selve computeren er skærmen langt den dyreste investering, i hvert fald hvis du vil spille med lige så godt udstyr som de professionelle. 58 af 60 e-sportprofessionelle har en skærm med en opdateringsfrekvens på 244 Hz, mens to bruger skærme med en opdateringsfrekvens på 144 Hz. Den absolut mest populære model er ZOWIE by BenQ XL2546. Alle de mest populære gamingskærme har en opløsning på 1920 x 1080 pixel.

Husk, at det kræver en effektiv computer at køre nyere og grafisk krævende spil for at optimere antallet af billeder pr. sekund ved 244 Hz. En anden vigtig detalje for dig, som skal bruge skærmen til andet end gaming, er, at opløsningen 1080p ikke har så behageligt et billede som dem med en højere opløsning i 1440p eller 2160p.

Du kan finde alle gamingskærme på Prisjagt her.

Mest populære skærme blandt de professionelle:

Følg med i e-sport sammen med Prisjagt

Hvis du vil følge med i, hvordan de professionelle spiller Counter Strike Global Offensive og PlayerUnknown’s Battlegrounds, anbefaler vi, at du følger Fragleague. Hos Prisjagt er vi fans af e-sport og sponsorerer denne turnering. Du kan læse mere om turneringen, og hvornår udsendelserne finder sted, på Fragleagues hjemmeside.

Om undersøgelsen

Prisjagt har indsamlet oplysninger om, hvilket udstyr 60 af verdens bedste e-sportsprofessionelle bruger. 50 fra Counter Strike Global Offensive og 10 fra Valorant. Eksempler på de hold, som spillerne repræsenterer, er Astralis, Team Liquid, Fnatic, Dignitas, FaZe Clan, GODSENT, Cloud9, Ninjas in Pyjamas, Team SoloMid og Immortals. Oplysninger om spillernes udstyr blev indsamlet via Liquidpedia den 5. august 2020, og priser fra Prisjagt den 13. august 2020.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Carl Lindholm kan kontaktes på [email protected], og Daniel Haaf på [email protected].