Sådan vælger du den rette spilleplatform – vi guider dig

Her hjælper vi dig med at vælge den rette spilleplatform

Tekst:
Daniel Haaf

Er det strålende solskin og 25 grader i skyggen, så det nærmest er umuligt at være udendørs? Eller er det øsende regnvejr, så du næsten ikke se, hvad der er uden for vinduet? Når vejret ikke tillader udendørs aktiviteter, så er det i stedet tid til lidt indendørs gaming.

Hvis du ikke allerede har en gaming-PC eller en spillekonsol, men overvejer at investere i en, så får du her nogle tips, der forhåbentlig kan gøre dit valg en smule nemmere. At købe en spilmaskine kan hurtigt blive en dyr investering, og derfor håber vi, at vores guide, der fortæller om både fordele og ulemper, hjælper dig undervejs i beslutningsprocessen.

Har du allerede en reel spilstation derhjemme, som du er virkelig glad for? Så skriv gerne til os og fortæl, hvad du spiller på! Måske har du nogle rigtig gode spilletips, som du har lyst til at dele med os andre?

Send en mail til [email protected] og fortæl løs!

Læsetips

Adobe Stock © Parilov

Gaming-PC

En gaming-PC er det bedste valg for dig, der foretrækker en computermus og et tastatur i stedet for en håndkontrol. Det er også det bedste valg, hvis du vil have kontrol over ydeevnen og ønsker at streame dine spillesessioner via internettet.

Med en stationær gaming-PC vælger du præstationsniveauet på en måde, som ikke er muligt på spillekonsoller. Med den rette hardware er det muligt at få meget bedre billedkvalitet sammenlignet med de andre alternativer på vores liste – men dog ikke uden at prislappen også hurtigt bliver en del højere.

Ud over den interne hardware på en gaming-PC kan du også tilvælge mange nyttige tilbehør, der forbedrer spiloplevelsen. Disse omfatter bland andet skærm, tastatur, computermus, hovedtelefoner, musemåtte og mikrofon. Spillekonsoller understøtter også visse tilbehør, men med en gaming-PC har du mange flere valgmuligheder.

En anden fordel ved en gaming-PC er, at den ikke er låst til kun gaming. Det er en alsidigt gadget, der også kan bruges til meget andet, såsom kontor- og skolearbejde, hvis der er brug for det. Og selvfølgelig kan du koble din gaming-PC til tv’et, hvis du vil have en større spiloplevelse.

Fordele

 • Flere muligheder for at styre din spiloplevelse
 • Grafikken kan gøres meget bedre end på spillekonsoller
 • Det bedste alternativ i forhold til tastatur og computermus
 • Du kan modificere måden, hvorpå mange spil fungerer
 • Computerspil koster generelt mindre end spil til spillekonsoller
 • Du behøver ikke at betale et månedligt gebyr for online-spil, som det forholder sig med Xbox og PlayStation

Ulemper

 • En gaming-PC koster generelt mere end en spillekonsol eller en bærbar spillekontrol
 • Skal opgraderes for at holde trit med udviklingen
 • Kræver større teknisk knowhow for at opnå optimalt brug
 • Fragmenteret spiludvalg på tværs af mange spilletjenester
 • Dårligere spiludvalg end Windows, hvis du kører macOS, Linux eller ChromeOS
Adobe Stock © Artem

Spillekonsol

Spillekonsollen er det nemme og bekvemme valg for dig, der hovedsageligt vil spille med håndkontrol, ønsker at bruge tv’et som skærm, og ikke har brug for gaming-PC’ens funktionalitet.

Når du køber en spillekonsol, medfølger alt, hvad du behøver for at komme hurtigt i gang – dog er spil ikke inkluderet, medmindre du vælger en komplet pakke - spillekonsol, en eller to controllere, og ofte et headset hvis du skulle få lyst til at tale med andre online.

En stor fordel ved spillekonsollen er, at du ikke behøver at tænke på dyre opgraderinger af hardware, du behøver heller ikke at installere i nye driverrutiner hele tiden eller genstarte spillekonsollen særlig ofte. Ganske enkelt mindre besvær og meget mere gaming.

Men alt er dog ikke guld og grønne skove i forhold til spillekonsoller. Spil til en konsol er generelt dyrere end til en PC, hardwaren begrænser billedkvaliteten, og der findes kun et meget begrænset antal spil, der understøtter tastatur og computermus.

Desuden er spillekonsollen helt låst til stort set kun spil og film, og har derfor ikke samme alsidighed som en gaming-PC. Det er derudover vigtigt at bemærke, at VR-understøttelse er begrænset, da kun PlayStation-konsollerne har et headset, og det er ikke lige så godt som de alternativer, der findes til PC’er i dag.

Fordele

 • Du behøver ikke at opgradere hardwaren som på en gaming-PC
 • Praktisk spilbutik direkte via spillekonsollen
 • Nemmere og mere behændig at komme i gang med end en gaming-PC
 • Du kan spille mange konsol-eksklusive spiltitler

Ulemper

 • Du kan ikke opnå den samme fremragende billedkvalitet som på en gaming-PC
 • Dårlig understøttelse af tastatur og computermus
 • Du kan ikke modificere spil på samme måde som med en gaming-PC
 • Ønsker du at spille online med Xbox eller PlayStation, koster det ekstra hver måned
© Nintendo

Bærbar spillekonsol

En bærbar spillekonsol er en spilmaskine til dig, der kan lide at tage din gaming med på farten og ikke nødvendigvis har brug for et stort tv at spille på. Denne type af spilmaskine kan for eksempel supplere din eksisterende gaming-PC eller spillekonsol, lige såvel som den kan være din primære spilmaskine.

I dag er der to store fordele ved bærbare spillekonsoller. Den første er, at du kan tage din enhed med, ligegyldig hvor du befinder dig. Uanset om det er på flyet, toget, bussen eller du ligger i en hængekøje. Du risikerer desuden ikke at dræne batteriet på din mobiltelefon og behøver ikke at slæbe en gaming-PC med i tasken.

Den anden fordel er, at du får adgang til alle populære spilfigurer fra Nintendo. Da det er den japanske gaming-gigant, der dominerer markedet for bærbare spillekonsoller, er det også her, du kan spille Zelda, Super Mario og Pikachu – samt andre Nintendo-spil. Men vær opmærksom på at du binder dig til Nintendos snævre økosystem, så det er altså ikke helt uden bagsider.

Bærbare spillekonsoller er teknisk begrænset af deres format og kan ikke levere samme billedkvalitet som en gaming-PC eller en spillekonsol. Du har heller ikke adgang til den brede vifte af spil, som de andre alternativer har, og hvis du vil koble din bærbare spillekonsol til tv’et, så er der kun én model du kan vælge – nemlig Nintendo Switch.

Fordele

 • Behændig og nem at tage med på farten
 • Fungerer lige så godt på toget som hjemme på sofaen
 • Nintendos bærbare spillekonsoller har mange børnevenlige spil
 • Du kan spille uden at dræne batteriet på din mobiltelefon eller tablet

Ulemper

 • Har ikke den samme fremragende billedkvalitet som en stationær spillekonsol eller PC
 • I dag kan man kun købe meget få nye modeller af bærbare spillekonsoller
 • Ikke alle modeller kan tilsluttes et tv for at få en større skærm
 • Et meget begrænset spiludvalg sammenlignet med spillekonsol og PC
Adobe Stock @ Gorodenkoff

Streamingtjeneste til spil

En forholdsvis ny mulighed er, at du kan streame spil via internettet, ligesom når du ser film eller serier.

Fordelen ved at streame spil via såkaldte streamingtjenester er, at du ikke behøver en dyr gaming-PC for at køre de nyeste spil. Det største krav er en hurtig og stabil internetforbindelse samt et månedligt abonnement på en af de få tjenester, der er til rådighed i dag.

En af ulemperne er, at du ikke kan spille uden en internetforbindelse, og billedkvaliteten er ikke lige så god som med installerede spil. I dag er spiludvalget begrænset, og du kan forvente, at spil fjernes fra spilletjenesterne uden varsel.

Der er primært tre store spilletjenester du kan bruge i dag - Nvidia Geforce Now, Sony PlayStation Now og Google Stadia.

Alle tre fungerer dybest set på samme måde i forhold til at streame spil fra deres servere til den valgte spilmaskine. Det, der adskiller dem fra hinanden, er udbuddet og måden hvorpå du får adgang til spillene.

Med Geforce Now kobler du din konto hos Nvidia til andre spilletjenester som Steam og kan kun spille de titler, du allerede ejer. PlayStation Now er en ren abonnementstjeneste, hvor du ikke selv ejer spillene, ligesom film hos Netflix, og Stadia tilbyder både gratis spil, som er inkluderet i et abonnement, samt køb af spil.

Fordele

 • Spil de nyeste spil uden en dyr gaming-PC
 • Du behøver ikke at installere spillene, før du spiller
 • Med PlayStation Now kan du køre PlayStation-spil på computeren
 • Understøtter computerspil direkte på mobiltelefonen (gælder for visse spilletjenester)

Ulemper

 • Kræver hurtigt og stabilt internet
 • Et forholdsvist lille udvalg af spil
 • Giver ikke den samme billedkvalitet som en gaming-PC eller spillekonsol
 • Spiludbuddet varierer mellem de få streamingtjenester
iStock.com / Pinkypills

Mobiltelefon

Mobiltelefonen er en alsidig og praktisk gadget, der findes i de fleste hjem i dag. Ud over at kunne ringe, surfe på internettet og sende beskeder til andre, kan du selvfølgelig også spille på din mobiltelefon.

Takket være de hundredvis af spiltitler, der er tilgængelige i app-butikkerne, så er din mobiltelefon måske den mest tilgængelige spilmaskine på markedet i dag.

Så længe du har en relativt moderne mobiltelefon, kan du køre stort set alle spil, som kan downloades til Android eller iOS. Spil der selvfølgelig adskiller sig meget fra det, som gaming-PC’erne og spillekonsollerne tilbyder, både med hensyn til indhold samt hvordan du forventes at betale for din oplevelse.

Mobiltelefonen er mere et praktisk supplement end en egentlig erstatning for gaming-PC’en eller spillekonsollen. Det er en spilmaskine, der åbner for helt andre muligheder med sin indbyggede GPS og kameraer. AR-spil er for eksempel blevet utrolig populære efter lanceringen af Pokemon Go.

En anden fordel ved mobiltelefonen er, at mange spil til gaming-PC’er og spillekonsoller har såkaldte companion apps, der giver dig flere detaljer om spillet direkte på mobiltelefonen. Som eksempel kan nævnes Star Wars: Battlefront-serien, der har en app til både Android og iOS.

Fordele:

 • Du har altid din mobiltelefon med dig – uden at den bare bliver "en ekstra gadget i tasken"
 • Der er mange spil at vælge imellem i app-butikkerne
 • Spillene er ofte gratis eller kan købes billigt
 • Mobiltelefonen er den mest tilgængelige spilmaskine i dag
 • Har AR-spil som andre spilleplatforme mangler

Ulemper:

 • Spiloplevelsen er begrænset i forhold til gaming-PC og spillekonsol
 • Begrænset understøttelse i forhold til håndkontroller
 • Mange spil viser reklamer der forstyrrer spiloplevelsen
 • At spille dræner hurtigt batteriet på din mobiltelefon
 • Få muligheder for at koble din mobiltelefon til en større skærm
Adobe Stock © Alena Ozerova

Tablet

Tabletten er en spilmaskine, et arbejdsredskab og en filmafspiller på én og samme tid. En alsidig gadget der dækker flere anvendelsesområder og er desuden et glimrende supplement til såvel din almindelige mobiltelefon som andre spilmaskiner.

Med en tablet kan du køre mange af de spil, der allerede findes på din mobiltelefon.

Bare sørg for at du bruger en tablet med samme operativsystem som mobiltelefonen, og at du er logget ind på den samme Google- eller Apple-konto på begge – ellers kan du ikke synkronisere dine spil og in-game køb mellem enhederne.

Ligesom en mobiltelefon kan mange tablets bruges sammen med en controller og kobles til en større skærm, når du er hjemme. Det er dog langt fra alle tablets, der kan håndtere dette, så vær ekstra omhyggelig med at tjekke op på det, inden du foretager et køb, hvis det er vigtigt for dig.

Fordele

 • Har en større skærm end mobiltelefonen og den bærbare spillekonsol
 • Et stort batteri giver dig mulighed for at spille i længere tid, før batteriet skal oplades
 • Tabletten er et praktisk arbejdsredskab med mange anvendelsesområder
 • Spil, der er købt på din mobiltelefon, fungerer oftest på din tablet uden ekstra omkostninger*

Nackdelar

 • Har samme begrænsende spiloplevelse som mobiltelefonen
 • Mangler de populære spil der lanceres til PC og spillekonsoller
 • En ekstra gadget du kan tage med, hvis du er på farten

* Dette gælder ikke for alle kombinationer af mobiltelefoner og tablets. Tjek derfor hvad der gælder for lige dig, inden du foretager et køb.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]