Prisjagt

Sådan rengør du dine elektroniske apparater

Alle ting bliver beskidte før eller siden. Her tipser vi om, hvordan du nemt og enkelt kan rengøre dine ting på en skånsom måde.

Tekst:
Daniel Haaf

Alle ting samler støv og snavs med tiden, og de ting du bruger i hverdagen – såsom din mobiltelefon og dit tastatur til computeren – er specielt modtagelige i forhold til bakterier.

For at minimere risikoen for spredning af bakterier og vira, og selvfølgelig også for at bevare dine ting i så god stand som muligt, er det vigtigt, at du rengør dem regelmæssigt.

Det er ikke nødvendigt med avancerede rengøringsmidler. Alt det kræver er et par minutters engagement og nogle helt almindelige hudholdningsremedier. Her tipser vi om, hvordan kan du rengøre nogle af hjemmets hyppigst brugte apparater.

Læsetips

Generelle tips til rengøring af elektroniske apparater

 • Brug kun milde rengøringsmidler der er godkendt af producenterne. Sæbe blandet med vand fungerer fint i forhold til generel rengøring af snavsede og støvede overflader.
 • Undgå kemikalier som blegemiddel, vinduesrens og neglelakfjernere. Skærme har ofte en specialbehandlet overflade, der kan risikere at blive ødelagt, hvis du bruger det forkerte rengøringsmiddel.
 • Vær opmærksom på ikke at bruge mere væske end højst nødvendigt for at fugte en klud eller en vatpind. Det må hverken dryppe eller føles vådt, når du mærker på det redskab, du skal bruge til at rengøre dine ting.
 • Tjek manualen der medfølger – på denne måde får du den mest fagkyndige information om, hvordan du bedst rengør dine ting, eller tjek producentens hjemmeside for at se om der findes vejledninger, der passer til netop dit apparat.

Praktiske redskaber når du vil rengøre dine ting

 • Vatpinde
 • Isopropanol
 • Desinfektionsservietter
 • Fnugfri klud/mikrofiberklud
 • Tandstikker
 • Mild sæbe
 • Lille, blød børste
 • Luftpuster til kameraer eller trykluft på dåse
iStock.com / ViewApart

Mobiltelefoner og tablets

Mobiltelefoner og tablets er reelle bakteriebomber, og vi bruger dem flere gange dagligt. Mange mennesker tænker ikke på, hvor vigtigt det er at rengøre deres telefoner regelmæssigt – specielt set i lyset af at de kan sprede både influenza og almindelig forkølelsesvirus.

Det er nemt at rengøre mobiltelefonen eller tabletten selv, og det kræver ikke andet end en mikrofiberklud og et par desinfektionsservietter. Så længe du er forsigtig og ikke bruger andre kemikalier end dem mobilproducenterne anbefaler, så får du en ren mobil på no time.

Husk på aldrig at bruge mere væske end det er strengt nødvendigt, når du skal tørre et apparat af. Undgå helt at bruge blegemiddel eller andre kemikalier, der kan påvirke det ydre materiale. Dette gælder også alt tilbehør som fx lædercover eller -etui, der kan blive misfarvet ved brug af forkert rengøringsmiddel. Undgå også at bruge trykluft.

Sådan rengør du din mobiltelefon og tablet

 1. Sluk for mobiltelefonen eller tabletten og fjern coveret - hvis den altså har et.
 2. Brug en tør og ren mikrofiberklud til at tørre enhedens yderside af.
 3. Rengør forsigtigt hele ydersiden med en desinfektionsserviet.
 4. Lad enheden tørre i et par minutter og tør herefter enheden af igen med mikrofiberkluden.
 5. Gentag rengøringsprocessen i forhold til coveret – og glem ikke at bruge en helt ny desinfektionsserviet.
iStock.com / Deagreez

Høretelefoner – både in-ear og over-ear

Høretelefoner kan hurtigt blive virkelig snavsede og skal mindst tørres af med en fugtig klud fra tid til anden. Dette gælder især høretelefoner af typen in-ear, der placeres inde i øret, hvor voks kan sætte sig fast på både inder- og ydersiden af ørepropperne.

Rengøring af dine høretelefoner er ikke mere vanskeligt end nogen anden elektronisk enhed. Alt der kræves er en mikrofiberklud, isopropanol og vatpinde. Husk på at forskellige producenter har forskellige råd i forhold til, hvordan deres høretelefoner skal rengøres. Tjek manualen eller producentens hjemmeside for at få tips til, hvordan du gør. Her er Apples råd til AirPods og EarPods.

Det er let at rengøre høretelefoner. Sådan gør du:

 1. Sørg for at høretelefonerne er koblet fra og slukket.
 2. Tør høretelefonerne af med en mikrofiberklud for at fjerne bl.a. støv og snavs.
 3. Hvis høretelefonerne har aftagelige puder eller ørepropperne, så kan du tage dem af og forsigtigt rense området under dem. Fjern eventuel ørevoks med en vatpind eller pust skånsomt med en luftpuster - undgå at bruge skarpe genstande!
 4. Bland lidt mild sæbe og vand, og dyp en fnugfri klud i blandingen, så den bliver fugtig (Bemærk: kluden skal ikke dryppe, kun være fugtigt).
 5. Tør alle ydre dele af med den fugtige klud. Hvis du ønsker at rengøre høretelefonernes højttalergitter eller mikrofonerne, så anbefales det, at du bruge en tør vatrondel og ikke en fugtig klud.
 6. Vent med at tænde og bruge høretelefonerne til alle delene er helt tørre.
iStock.com / Mykola Churpita

Computerens tastatur

Tastaturet til din computer skal rengøres på samme måde som din mobiltelefon og tablet. I modsætning til en snavset og fedtet skærm på dine mobile gadgets, så er det ikke lige så tydeligt, at tasterne på dit tastatur også er beskidte – men tro os når vi siger, at de er mindst lige så store bakteriesamlere som mobiltelefonen, du går rundt med.

En vigtig forskel mellem mobiltelefonen og tabletten er dog, at rengøringen af tasterne ikke er lige så risikofri. Under selve tasterne er der placeret skrøbelig og eksponeret elektronik, hvilket betyder, at du skal være ekstra forsigtig, når du rengør. Men med en smule forsigtighed og de rigtige redskaber hjemme er det imidlertid ikke noget større problem.

Her er nogle ting du skal være opmærksom på, før du starter:

 • Brug aldrig rengøringsmidler der sprayes direkte på tastaturet, da det kan lække ned til elektronikken, og du herved risikerer at ødelægge tastaturet, og i værste fald gøre din bærbare computer, (hvis du har en sådan), helt ubrugelig.
 • Hvis der har samlet sig en masse snavs og støv under tasterne, kan det være nødvendigt at midlertidigt fjerne dem fra tastaturet. Vær dog opmærksom på kun at gøre dette, hvis tastaturet er designet til, at tasterne skal kunne fjernes – tjek altid manualen først!
 • Hvis du bruger trykluft på dåse, skal du være ekstra forsigtig. Hold dysen et stykke væk fra tastaturet for ikke at risikere små dråber af fugt, som kan samle sig på elektronikken. Vær ekstra forsigtig – eller undgå helt – at bruge dette på bærbare computere.

Så här rengör du tangentbordet i bärbara datorn

 1. Sluk for computeren og vend hele enheden på hovedet – ryst forsigtigt, så løstsiddende støv og snavs falder ud.
 2. Brug en lille børste og fjern forsigtigt genstande, der eventuelt sidder lidt hårdere fast mellem tasterne. Hvis din støvsuger er forsynet med en blød børste, så kan du eventuelt bruge den, og således suge snavs og støv op med det samme.
 3. Dyp spidsen af en vatpind i isopropanol sørg for at det ikke drypper fra spidsen. Rengør herefter forsigtigt på og omkring alle tasterne. Husk ikke at bruge for stærke rengøringsmidler, da dette kan beskadige tasterne.
 4. Tør tastaturet af med en mikrofiberklud, og sørg for at alt er helt tørt, før du tænder computeren igen.

Sådan rengør du tastaturet på din stationære computer

 1. Du skal koble tastaturet fra computeren og herefter vende det på hovedet – ryst forsigtigt, så løstsiddende støv og snavs falder ud.
 2. Brug en lille børste og fjern forsigtigt genstande, der eventuelt sidder lidt hårdere fast mellem tasterne. Hvis din støvsuger er forsynet med en blød børste, så kan du eventuelt bruge den, og således suge snavs og støv op med det samme.
 3. Nogle mekaniske tastaturer har tilhørende værktøj, der kan hjælpe dig, når du ønsker at løfte tasterne af selve tastaturet. Herved bliver det nemmere at rengøre under dem.
 4. Dyp spidsen af en vatpind i isopropanol sørg for at det ikke drypper fra spidsen. Rengør herefter forsigtigt på og omkring alle tasterne. Husk ikke at bruge for stærke rengøringsmidler, da dette kan beskadige tasterne.
 5. Tør tastaturet af med en mikrofiberklud, og sørg for at alt er helt tørt, før du tænder computeren igen.
iStock.com / Veresovich

Sådan rengør du computerens mus

Præcis som med tastaturer skal computermusen rengøres fra tid til anden. Processen er stort set den samme. Sørg for at have følgende til rådighed: en tør mikrofiberklud, vatpinde, isopropanol og eventuelt en tandstik.

 1. Sørg for at computermusen er slukket og frakoblet computeren. Hvis det er en trådløs computermus med AA- eller AAA-batterier, skal du fjerne disse.
 2. Tør ydersiden af computermusen af med en mikrofiberklud. Tag derefter en fnugfri klud dyppet i vand eller dyppet i en mild sæbeblanding, og tør forsigtigt hele overfladen af. Husk at kluden kun skal være let fugtig og ikke dryppe.
 3. Fugt spidsen af ​​en vatpind med isopropanol. Rengør forsigtigt sensoren i bunden af ​​computermusen. Aftør forsigtigt sensoren uden at trykke hårdt.
 4. Tag en ny vatpind med isopropanol og tør forsigtigt scrollhjulet af – inkl. siderne samt alle andre steder hvor hudaflejringer og snavs kan sætte sig fast som fx langs kanterne på knapperne.
 5. Lad computermusen tørre helt og tør den eventuelt af med mikrofiberkluden en ekstra gang, før du tænder den igen.
 6. Glem ikke musemåtten! Musemåtter samler hurtigt hudaflejringer fra hånden. Tag en fugtig klud og tør den grundigt af. Nu har du både en ren computermus og musemåtte!
Adobe Stock © Rawpixel.com

Sådan rengøres kamera og objektiv

Før eller senere skal du rengøre dit kameraudstyr. Hvis du har de rette ting ved hånden, tager det kun et par minutter.

Godt tilbehør til rengøring af kameraet: Bælge, mikrofiberklud, rens til objektiv, rensebørste, objektivpen

Rengør kameraet i rene og støvfrie omgivelser, så du ikke risikerer, at der kommer mere snavs ind i kameraet, når du tager objektivet af.

De fleste dele af kameraet er ikke særlig følsomme, når udstyret rengøres. Men vær lidt ekstra forsigtig på objektivet overflade, eftersom selv små partikler kan ridse glasset. Mindre ridser påvirker sjældent billedkvaliteten, men det er nok så irriterende og unødvendigt, at de er der.

Det mest følsomme ting i et kamera er sensoren. Hvis du har et spejlløst kamera eller systemkamera, vil der samles støv der før eller senere. Det kan forekomme, når du blænde ned til f/8 eller mere. Når støvet bliver synligt, skal sensoren rengøres.

En ridse på sensoren kan desuden ende som en meget dyr oplevelse, så bare brug kun specielt rengøringsudstyr til sensoren. Hvis du er i den mindste smule usikker, skal du kontakte en ekspert for at hjælpe dig. Det koster nogle hundrede kroner at få sensoren renset.

 1. Fjern støv og andet løst snavs med blæsebælgen
 2. Partikler, der er tilbage, fjernes med rensebørsten
 3. Brug rensebørsten eller objektivpennen til at fjerne partikler fra linseglasset
 4. Det kan være nødvendigt at bruge linserensere til at fjerne fingeraftryk og lignende
 5. Tør kameraudstyret af med mikrofiberkluden

Det er vigtigt, at du ikke blæser på den forreste del af objektivet eller forsøger at skabe damp, som du tørre væk med mikrofiberklud. Det er fordi, der kan være små dråber vand på glasset, som er vanskelige at slippe af med.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]