Prisjagt
Den nye appen er her – Læs mere

Det bedste webcam – sådan vælger du det rigtige

Høj billedkvalitet, når du streamer, eller afholder videomøde med det rette webcam

Tekst:
Daniel Haaf

Overvejer du at købe et webcam til din stationære eller bærbare computer? Her får du tips til de ting, du skal være opmærksom på. Du får råd om de bedste webcams på markedet i dag, og det bliver nemmere for dig at træffe det rette valg, når du skal købe.

Vi kommer også med tips om tilbehør til dit webcam, der giver din livestream eller videomøde lige det ekstra, der løfter kvaliteten. En anden vigtig ting, som vi fortæller om nedenfor, er, at du måske ikke behøver at købe et nyt webcam, hvis du allerede har en nyere mobiltelefon eller tablet.

Tips til gode webcams:

Fordele ved at bruge et eksternt webcam

Eksterne webcams har større kamerasensorer og bedre optik end kameraerne i bærbare computere. Det skyldes, at der er mere plads til bedre komponenter, og producenterne behøver ikke at gå så meget på kompromis for at holde omkostningerne nede.

Den bedre optik lukker mere lys ind i kameraets sensor og har ofte et bedre design, der bevarer flere detaljer end de glaslinser, som en bærbare computer bruger i sit webcam.

Kamerasensoren er til gengæld forholdsvis stor og kan drage fordel af mere lysinformation, hvilket øger billedkvaliteten med mindre støj i mørke detaljer. I det store hele kan et eksternt webcam give meget bedre billedkvalitet til en forholdsvis lav pris.

En anden fordel er, at et eksternt webcam kan bruges til mere end blot en enkelt computer. Med et USB-stik kan du hurtigt skifte fra f.eks. din bærbare computer til en stationær, når det passer dig.

Fire ting, du skal have styr på, før du køber et webcam

1. Opløsningen

Opløsningen fortæller dig, hvor mange pixel dit webcam understøtter i hver frame. Jo højere opløsning, desto flere detaljer i videoen og jo bedre skarphed.

  • 720p / HD
  • 1080p / Full-HD
  • 2160p / 4K

Husk, at opløsningen blot er en af flere faktorer, der påvirker billedkvaliteten, og hvordan seerne oplever billedet. Et godt råd er at vælge et webcam med en opløsning på 1080p, for her findes der mange rigtig gode modeller i fornuftige prisklasser.

Hvis du vælger et webcam i 720p eller 4K, bør der være et specifikt formål til at retfærdiggøre købet. For eksempel går du efter supplerende funktioner, der kun er tilgængelige på den model, du køber, såsom indbygget lys eller HDR-understøttelse

2. Antal billeder pr. sekund/fps

Webcams optager videoer med enten 30 billeder pr. sekund eller 60 billeder pr. sekund (fps). Dit behov afhænger af, om du blot vil bruge dit webcam til videomøder, eller om du vil streame på websteder som YouTube og Twitch.

Hvis du blot vil bruge dit webcam til videomøder, er 30 billeder i sekundet rigeligt, men hvis du går efter streaming, 60 billeder i sekundet bedre.

Husk, at 60 billeder i sekundet nogle gange betyder, at webcam’et skal sænke opløsningen til 720p eller HD-opløsning. Det påvirker billedkvaliteten negativt, så det er noget, du skal tænke over på forhånd. Hvad betyder mest – en høj opløsning eller en blød billedvisning?

3. Holderen

Hvordan skal dit webcam placeres? En lang række webcams har en særlig holder, der gør det muligt at montere dem øverst på skærmen. Der findes også modeller med aftagelige holdere, så du kan vælge andre, alternative stativer til placering på siden af skærmen. Perfekt, hvis du skal kompensere for et vindue på den ene side, eller hvis dit webcam skal streame, mens du spiller. Nogle webcams, såsom Logitech StreamCam, kan rotere billedet 90 grader, så holderen kan hænges på den korte side af skærmen.

4. Kompatibilitet

Ikke alle webcams fungerer optimalt med alle computere og platforme. Nogle gange støder du på såkaldte universelle drivere, der sørger for billederne, men uden alle de indstillinger, der leveres af producentens egne drivere og software. Kontroller derfor omhyggeligt, hvad der fungerer med netop din computer, og hvad producenten understøtter, før du køber dit nye webcam.

Som en ekstra advarsel til dig, der gerne vil bruge dit webcam til spillekonsol og streaming. Med Xbox kan du bruge mange Windows 10-kompatible webcams, men hvis du har en Playstation-konsol, skal du bruge Sonys eget Playstation Camera. Undtagen hvis du har sluttet din spillekonsol til et optagelseskort til computeren, og på den måde tilsluttet dit webcam.

Praktiske ekstrafunktioner

Autofokus: Med autofokus holder webcam’et styr på afstanden mellem dig og objektivet. Hvis du bevæger dig, justeres fokus automatisk, så du altid er skarp foran kameraet. Men hvis du altid er på samme afstand, er det bedre at indstille et fast fokus, der aldrig ændrer sig.

Ansigtssporing: Mere avancerede webcams har software, der kan identificere dit ansigt og altid holde det i fokus. Lidt ligesom almindeligt autofokus, men på et højere niveau. Nogle modeller kan endda zoome ind på dit ansigt og følge det inden for visse afstande.

HDR: Med HDR får du et billede, hvor lyse og mørke dele er mere jævnt belyst. Det er lettere at undgå hvide pletter samt helt natsorte dele. Denne funktion er i øjeblikket kun tilgængelig på de dyreste webcams fra et lille antal producenter.

Baggrundseliminering: Nogle webcams har tilhørende software, der fjerner baggrunden og erstatter den med noget andet. Et godt tip er at bruge en såkaldt greenscreen eller bare grønt stof for at få en bedre effekt.

Windows Hello: Hvis du har en computer med Windows 10, kan du bruge et Windows Hello-kompatibelt webcam til at logge ind i operativsystemet med ansigtsgenkendelse. Desværre findes der i skrivende stund ikke noget tilsvarende for macOS.

Linsedæksel: Føler du dig lidt intimideret af et webcam lige foran snuden på dig, når du sidder bag skærmen? Med en indbygget linsebeskyttelse, kan du placere et dæksel foran linsen og på den måde ikke blive set af andre ved et uheld.

Justerbar synsvinkel: Webcams med justerbar synsvinkel gør det nemmere at tilpasse billedet til forskellige situationer. Hvis du er alene, kan du vælge et mere indsnævret billede, der fokuserer udelukkende på dig. Hvis I er to eller flere, kan du i stedet udvide synsvinklen, så alle kan ses.

Din Android-telefon eller iPhone fungerer som webcam med den rette app. Foto: Daniel Haaf, Prisjagt

Brug din eksisterende mobiltelefon, tablet eller kamera

Hvis du allerede har en nyere mobiltelefon, tablet eller kompakt/systemkamera, kan du bruge den/det som webcam.

Med den rigtige app på din Android-telefon eller iPhone kan du nemt lave den om til et webcam. Mange kameraproducenter tilbyder software, så deres nyere kameramodeller kan bruges med Windows og macOS, men langt fra alle kameraer er omfattet.

Fordelene her er, at du kan bruge din eksisterende gadget, og at billedkvaliteten er meget bedre end det webcam, der er monteret i den bærbare computer.

Her følger en række gode links til dig, der gerne vil bruge dine eksisterende gadgets:

Husk på, at du kan få brug for ekstra udstyr såsom en strømadapter til dit kamera og et HDMI-kabel til at få billede og lyd til computer. Husk at læse, hvordan du tilslutter dine ting, og hvad du har brug for.

Webcam med indbygget belysning. © Razer

Mikrofoner og belysning

Selvom du har et godt webcam, er det svært at få god billedkvalitet, hvis lyset i rummet er dårligt. Derfor bør du bruge et par minutter til at tænke over belysningen.

Hvis du sidder i et mørkt rum, er det en god idé at sætte ekstra lys op, der for eksempel fjerner skygger i ansigtet. Og du kan bruge alt fra en billig IKEA-lampe til særlige ringlys, der er tilpasset streaming. 

Det vigtige er, at du har en jævn belysning på begge sider af ansigtet. Så risikerer du ikke, at billedet bliver grynet i mørke områder eller ser hvidt ud i de lyseste dele.

Et meget lille antal webcams har indbygget ringlys. Et populært webcam med ringlys er Razer Kiyo. Modellen er designet til streaming, men fungerer lige så godt til videomødet på kontoret, som til en spillesession, du vil uploade til Twitch.

Og hvis du gerne vil tage det hele op på næste niveau, så bør du se nærmere på en god mikrofon. Du kan bruge et gamingheadset, dine trådløse in-ear-øretelefoner eller en ekstern mikrofon til USB/XLR.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected].