Kickstart året med smarte shopping-vaner 2021

Vi har her samlet vores bedste tips til, hvordan du starter året med smartere shopping-vaner.

Tekst:
Daniel Haaf

Foto: Mashiki / Adobe Stock

1. Lav et husholdningsbudget - og følg det!

Lav en liste over alle dine indtægter, udgifter og opsparinger, og fordel det der bliver tilovers på valgfrie poster. På denne måde får du et samlet overblik over dine udgifter, samt en indsigt i hvordan og på hvad du kan spare penge. Glem ikke at have en post for uforudsete udgifter!

Foto: Kite_rin / Adobe Stock

2. Foretag smarte valg og få samtidig penge på kontoen

Læg for eksempel det beløb til side, der svarer til prisforskellen mellem den billigste og dyreste pris, du finder på det produkt, du har valgt at købe. På denne måde skaber du nemt og enkelt en opsparing og ser desuden med det samme, hvor stor en forskel der i virkeligheden er mellem forskellige butikker.

Eksempel: Hvis du køber en parfume i den billigste butik for 335 kr., i stedet for 579 kr. i den dyreste, så lægger du forskellen på 244 kr. til side til dig selv. Hvis du opsparer prisforskellen, hver gang du foretager et køb ved hjælp af Prisjagt, bliver det hurtigt til en anseelig sum.

Foto: Triocean / Adobe Stock

3. Slå til når prisen er lavest!

Vent ikke indtil du har brugt den sidste dråbe fugtighedscreme, før du køber en ny. Skab prisovervågninger på dine yndlingsprodukter i god tid og køb, når priserne er lavest, så du ikke risikerer at betale fuld pris, hvis produkterne lige pludselig er udsolgte. Du sparer penge og kan altid lige hente en ny creme i badeværelseskabet, når den gamle er tom. Win-win!

Foto: Halfpoint / Adobe Stock

4. Vær ude i god tid

Køb ikke fødselsdagsgaverne dagen inden fødselsdagsfesten eller skiene dagen inden skiferien. Overvej i god tid hvad du har brug for, og overvåg prisen længe før du egentlig skal bruge tingene, så chancen for at spare penge øges.

Prøv at planlægge og prisovervåge produkter mindst en måned frem i tiden. Er der for eksempel nogle, som snart har fødselsdag? Eller står du og mangler noget nyt til ferien?

Supertip: Start allerede nu med at planlægge og lægge penge til side til julegaverne - du vil takke dig selv i december.

Foto: Ouh_desire / Adobe Stock

5. Sammenlign produkter side om side

Har du virkelig brug for den nyeste model? Når en ny model lanceres, falder den ældre model ofte i pris, og har du is i maven, kan du desuden spare penge på den nyeste model allerede efter et lille stykke tid. Og husk at sammenligne produkterne side om side, inden du beslutter dig! Butikker skriver undertiden forskellige produktnavne på lignende produkter, og selv meget små forskelle i funktionalitet kan gøre en stor forskel i forhold til prisen.

Foto: iStock.com / nd3000

6. Køb uden for sæsonen

Hvis du planlægger dine køb baseret på sæsonen og i god tid, kan du spare en hel del penge. For eksempel falder priserne på vinterartikler, når foråret gør sin entre, hvorimod det bedst kan betale sig at købe haveredskaber i slutningen af efteråret eller om vinteren, hvor priserne er ekstra lave. Tjek prishistorikken - så får du nemt et overblik over, hvornår priserne er lavest.

Foto: Emeravideo / Adobe Stock

7. Benyt dig af prisgarantien

Nogle butikker har prisgarantier, der strækker sig flere måneder efter, du har købt et produkt. Hvis du prisovervåger produkter, du allerede har købt, kan du benytte dig af prisgarantien og få penge tilbage, hvis produktet falder i pris. Betingelserne for prisgaranti kan variere fra butik til butik, så kontrollér nøje hvad der gælder, før du køber.

Foto: Foxyburrow / Adobe Stock

 8. Kvalitet i stedet for kvantitet

I mange tilfælde kan det betale sig at fokusere på kvalitet i stedet for kvantitet. Du skal muligvis betale lidt mere, men i det lange løb er det en besparelse, da du ikke behøver at købe nyt så ofte. Kvalitetsprodukter leveres desuden ofte med en garantiperiode. Gem kvitteringer, og registrér dit køb hvis det er nødvendigt for, at garantien skal gælde.

Foto: Therabbithole / Adobe Stock

9. Køb brugt?

Tjek altid den laveste pris ved hjælp af Prisjagt, før du køber brugte varer. Prisforskellen kan være meget lavere, end du tror, og det kan faktisk være det værd, at betale lidt ekstra for et helt nyt produkt. Det kan også ske, at sælgeren forsøger at kræve en urimelig høj pris, sammenlignet med hvad et nyt og modsvarende produkt koster. Tjek op på nyprisen så er det lettere at forhandle sig til en bedre pris.

Foto: Pressmaster / Adobe Stock

10. Brug rabatkoder

Vent med at købe til du har undersøgt, om der findes rabatkoder til den pågældende butik. Nogle gange kan du for eksempel få gratis forsendelse og i visse tilfælde spare nogle ekstra procent ved at bruge en rabatkode. Tjek altid først butikkens egen website, og se om de tilbyder rabatkoder – og vær desuden opmærksom på at der er mange rabatkode-sites, som lokker med snydekoder, der ikke virker - så vær forsigtig når du klikker dig gennem internetjunglen.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected] 

Læsetips