Arbejd effektivt hjemmefra – Prisjagt kommer med tips

Kom godt i gang med at arbejde hjemmefra ved hjælp af vores smarte tips. Med den rette viden, det rigtige udstyr og en smule tålmodighed vil kreativiteten flyde.

Tekst:
Daniel Haaf

Flere og flere virksomheder opfordrer deres ansatte til at arbejde hjemmefra for at minimere risikoen for spredning af corona-virussen. Takket være teknologiens fremskridt er det nu muligt at løse alt lige fra projektsamarbejder i dokumenter til videokonferencer, uanset hvor i verden du befinder dig.

At åbne den bærbare computer for at starte arbejdsdagen er let, men at arbejde kreativt og få noget gjort er en smule mere tricky. Det kræver forberedelse, målrettethed og måske lidt ekstra hjælp fra teknologien for at få tingene gjort.

Nedenfor kommer vi med tips til, hvordan du forbereder og planlægger dit arbejde hjemmefra, og kommer desuden med nogle forslag til praktiske ting, der er smarte at have hjemmet.

Læsetips

Sådan arbejder du mere effektivt hjemmefra

Skab tydelige rutiner

Rutiner gør det nemmere at få tingene gjort. Sørg for at skabe rutiner i forhold til både arbejdet og alt som skal gøres derhjemme. På denne måde bliver det lettere at have et fokus, der skifter mellem henholdsvis arbejdet og hjemmefronten. Daglige rutiner hjælper dig fx med ikke at tænke på rengøring af huset, som fx støvsugning og tøjvask, i det tidsrum du har afsat til at arbejde hjemmefra.

Husk at holde pauser

Glem ikke at holde pauser! Det sker nemt, at tiden bare flyver, og pludselig har du hverken fået frokost eller mulighed for at strække benene. Sørg for at strække på dig hvert 20. minut eller i det mindste flytte blikket fra computerskærmen og i stedet fokusere på noget, der er et stykke væk for lige at hvile øjnene. Et tip er at finde din tablet frem og måske lige få læst et par kapitler i din yndlingsbog.

Skab et defineret arbejdsområde i dit hjem

Skab en plads i dit hjem, der er defineret og afgrænset, og derfor giver dig arbejdsro. Undgå steder hvor andre eventuelt opholder sig såsom køkkenet og stuen. Prøv også at undgå steder, der er rodede og trænger til en kærlig hånd i forhold til rengøring. Det er vigtigt at finde et sted, hvor du kan arbejde uforstyrret og uden kreative forhindringer. Et hæve-sænkebord er godt for kroppen og giver dig mulighed for at stå op en gang imellem og derved variere din arbejdsstilling.

Få et tydeligt billede af dine arbejdsopgaver

Ved du nøjagtigt, hvad du skal gøre, mens du arbejder hjemmefra? Hvis ikke, så er det vigtigt, at du kontakter dem, der kan oplyse dig omkring dine arbejdsopgaver. Det er vigtigt for et sundt hjemmearbejdsmiljø at vide nøjagtigt, hvad der forventes af dig, samt tidsfrister for hvornår opgaverne skal være løst. Brug denne viden til at prioritere dit arbejde, dine pauser og andre ting, du skal have gjort i løbet af dagen.

Planlæg morgendagen & strukturér dit arbejde

Strukturér morgendagens arbejde op, inden du afslutter arbejdsdagen. På denne måde vil du have nemmere ved at ’give slip’ på arbejdet, når du lukker computeren, og du får mere tid til at gøre andre ting, når tankerne ikke flyver tilbage til arbejdsopgaver, som du allerede har bestemt først skal løses næstkommende dag. En struktureret dag gør dig mere kreativ, og dagens opgaver bliver desuden lettere at komme i gang med. Lav en tydelig plan der strækker sig en eller flere dage fremover.

Bed om ikke at blive forstyrret

Dette kan måske virke indlysende, men nogle gange er det sværere end du tror at få lov til at arbejde i fred. Vær bestemt i forhold til ønsket om ikke at blive forstyrret, medmindre det er absolut nødvendigt, og markér eventuelt dette ved hjælp af en lukket dør, hvis det altså er muligt. Vidste du, at hver gang du bliver forstyrret, kan det tage op til 25 minutter at komme tilbage til samme arbejdsfokus, som du havde før, du blev afbrudt?

Brug støjreducerende høretelefoner

Nogle gange er det ikke muligt at afskærme sig fra alle de forstyrrende lyde fra omgivelserne. Det kan være, at du befinder dig i et område med meget trafik, at du er nødt til at sidde på en café, eller at du bare ikke kan lukke døren, når du arbejder hjemmefra. Støjreducerende høretelefoner gør det nemmere at lukke omgivelserne ude, også selvom det ikke alle lyde der forsvinder. Glem dog ikke at oplade høretelefonerne regelmæssigt!

Sørg for at have styr på så meget som muligt

Det er vigtigt, at du har alle nødvendige redskaber klar til arbejdsdagen. Det kan fx være, at den bærbare computer har et fuldt opladt batteri, at arbejdsstationen i hjemmet er ryddelig, eller at du har alle de nødvendige apps for at kunne arbejde hjemmefra. Og inden du lukker computeren for dagen – så sørg for at du, dagen efter, vil kunne starte fra lige det sted, du slap.

Smart udstyr til dem der arbejder hjemmefra

Adobe Stock © Helmut Seisenberger

1. Kaffemaskiner

Alle kaffedrikkere ved hvor vigtige det er at have adgang til en rigtig god kaffemaskine. Uanset om du er på kontoret eller arbejder hjemmefra, så er en ordentlig kaffemaskine, der brygger kaffen hurtigt og desuden sørger for at kaffen har den rigtige temperatur – og måske endda kan brygge kaffe direkte i en termoflaske – en vigtig del af hverdagen. Supplér eventuelt med en kaffekværn, der maler bønnerne så du opnår den optimale smag, og har du desuden en virkelig smart kaffemaskine, så kan du styre brygningen direkte fra mobiltelefonen.

Her finder du kaffemaskiner på Prisjagt – og hvis du er tedrikker, så er en god elkedel måske mere interessant.

iStock.com / fizkes

2. Støjreducerende høretelefoner

Lad ikke familien forstyrre dig, når du er midt i den mest kreative fase. Med støjreducerende høretelefoner har du mulighed for at skærme af for en masse larm, som ellers ville få dig til at miste fokus på arbejdsopgaverne. Høretelefoner med støjreducerende egenskaber fås til både Android og iOS. Tag dem på, aktivér støjreduktionsfunktionen og mærk roen sænke sig, når omverdenen lukkes ude for en stund – samtidig med du lytter til din yndlingsmusik.

Her finder du støjreducerende høretelefoner på Prisjagt.

iStock.com / scyther5

3. Støjsvage støvsugere

En støjsvag eller lydløs støvsuger er ikke nødvendigvis det vigtigste, når du arbejder hjemmefra, men uanset om du har kæledyr, små børn eller bare vil arbejde i fred, så er en støjsvag støvsuger guld værd. Med et støjniveau på under 60dB kan du nemt fokusere på det, der er vigtigt, uden at blive forstyrret, når rengøringen er i fuld gang. Sørg for at vælge en model der har HEPA-filter, hvor luften, som passerer igennem støvsugeren, renses – det er sundt for hele familien.

Her finder du støjsvage støvsugere på Prisjagt.

© Andrey Popov / Adobe Stock

4. Pilates-bold

Tilbringer du normalt mange timer på en gammel kontorstol, når du arbejder hjemmefra? Gør din krop en tjeneste og investér i en oppustelig pilates-bold i stedet. Bolden hjælper dig med at få en god holdning ved at aktivere musklerne omkring kropskorsettet/core, og vælger du at kombinere med andre træningsøvelser i løbet af dagen, vil det automatisk blive lettere at komme igennem arbejdsdagene – i det mindste rent fysisk.

Adobe Stock © SchuchratSteven

5. Tablet med stylus-pen

Med en tablet og en styluspen bibeholder du kreativiteten, selv når du ikke er på kontoret. Du kan tegne, skitse, skrive og skrible lige som du vil, uanset om du sidder i sofaen eller ved skrivebordet. En styluspen gør det nemt at opridse tanker og ideer - og dele dem med andre. Du lærer desuden at tænke visuelt, samtidig med at du træner dine tegneevner. Der er heller ingen tvivl om at denne gadget bliver et hit hos børnene med tanke på alle de sjove tegne-apps, (men husk lige skærmbeskyttelse og et beskyttende cover!).

Her finder du tablets på Prisjagt, der understøtter en styluspen.

© Philips

6. Smarte LED-pærer

Opgradér dit hjem med smarte LED-pærer. De er strømbesparende, kan styres via mobiltelefonen og nogle af pærerne kan desuden skifte farve. Eller hvorfor ikke stemmestyre pærerne ved hjælp af en digital assistent som Google Assistant og Apple Siri? Skift mellem hvidt lys til produktivt arbejde og varmere toner, når du vil slappe af og lade øjnene hvile lidt. De populære smarte LED-pærer fås blandt andet i serierne IKEA-trådfri, Philips Hue og Lifx.

Her finder du smarte LED-pærer på Prisjagt.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]