Prisjagt
Den nye appen er her – Læs mere

Fem grunde til hvorfor e-bogslæseren er bedre end papirbogen

E-bogslæseren er det mest smidige alternativ for mange

Tekst:
Daniel Haaf

Der er noget helt specielt ved at holde en brugt og slidt bog mellem hænderne. En bog, som man ud fra bedømmelse af dens udseende og tilstand, med sikkerhed ved er blevet læst flere gange.

Bøger, der bruges meget, får et unikt mønster på ydersiden. Som en væg med dårlig puds, der er krakeleret i forskellige mønstre. Det giver en følelse af værdsættelse og vidner om, at bogen ikke bare har stået på en hylde år efter år.

Du får ikke den samme følelse med en e-bogslæser. Men det du mister i forhold til fornemmelsen ved at have en bog mellem hænderne, vinder du tilbage i forhold til hvor praktisk en e-bogslæser er. Her kommer vi med fem grunde til, at e-bogslæseren er et godt valg, hvis du læser mange bøger.

Læsetips

1. Du kan gemme mange bøger på en e-bogslæser

En fordel, der virkelig er værd at fremhæve i forhold til e-bogslæseren, er, at du kan have hundredvis og nogle gange tusindvis af bøger liggende.

Uanset hvor mange e-bøger du køber, så tager de ikke plads i hjemmet, og du behøver ikke købe en ny boghylde, når du bestiller dine fem nye bøger. Du risikerer heller ikke at overskride flyselskabets vægtgrænse for håndbagage, bare fordi du vil have ekstra bøger med på rejsen.

Er du er i gang med at planlægge en lidt længere tur og ved, at du snart er færdig med ​​den første bog i en serie, så er det heller ikke et problem. Køb den næste bog i serien, download den til e-bogslæseren og fortsæt læsningen, når du er klar med den første.

Her finder du e-bogslæsere med 4 GB eller mere lagerplads.

2. Læs i mørke med belyst skærm

Mange e-bogslæsere har en skærm med indbygget belysning. Det giver dig mulighed for at læse dine bøger, selv under dårlige lysforhold. Helt perfekt når du ikke har mulighed for eller ønsker at tænde en lampe.

Hvis lyset fra omgivelserne er godt, så kan du slukke belysningen helt og dermed spare på batteriet. E-bogslæsere bruger e-skærme, der ikke har brug for belysning for at fungere.

Afhængig af modellen kan du få justerbar lysstyrke, forskellige farvevalg i forhold til belysningen og desuden automatisk justering efter lysforholdene i rummet. Der findes også e-bogslæsere, der kan ændre farvetemperaturen på skærmen.

Vær opmærksom på at det ikke er alle e-bogslæsere, der har indbygget belysning. Undersøg derfor dette grundigt før du køber.

Her finder du e-bogslæsere med belysning i skærmen.

Vær opmærksom på følgende: Ligesom mobiltelefoner og tablets så fås e-bogslæsere i forskellige størrelser. Det mest almindelige er en skærmstørrelse på seks til otte tommer. Vi anbefaler, at du vælger en e-bogslæser med en skræm, der har en pixeltæthed på 300 dpi eller højere. Vælger du lavere end dette øges risikoen for, at teksten ikke føles tilstrækkelig skarp, hvilket har en negativ indvirkning på læseoplevelsen.

Her kan du se størrelsesforskellen på en iPad Pro 11, Amazon Kindle Voyage (6-tommer skærm) og en almindelig pocketbog. © Daniel Haaf

3. Du kan købe og låne nye bøger direkte på e-bogslæseren

Nu er der ikke længere nogen grund til at købe eller låne bøger, eller besøge en webshop for at bestille bøger hjem. Du kan nemlig købe og låne alle dine bøger direkte via e-bogslæseren.

Det tager kun et par minutter at finde, købe og få bøgerne på din e-bogslæser. Perfekt når du har travlt inden rejsen, eller hvis du ikke vil vente på en bog, der er udsolgt.

Der er selvfølgelig også visse ulemper. En af ulemperne er, at du ’låser’ dig til én bogleverandør, som fx Amazon Kindle Store. Hvis du ikke længere kan bruge kontoen, så mister du også alle dine bøger.

Det er heller ikke alle e-bogslæsere, der understøtter lånebøger. Undersøg derfor hvordan det forholder sig i forhold til dit bibliotek, inden du investerer i en e-bogslæser.

4. Opdateringer, slå ord op og markér afsnit

Det er ikke ualmindeligt, at der sniger sig fejl ind i bøger. Når du køber dine bøger via en e-bogslæser, opdateres de automatisk med korrektioner ligesom dine apps i mobiltelefonen. Nemt og enkelt - helt uden løse papirark når du åbner din nye bog.

En anden fordel ved e-bøger er, at de er digitale. Det giver dig mulighed for at søge efter specifikke ord, oversætte tekst og se ordbetydninger på fx Wikipedia. Det, som din e-bogslæser kan helt præcist, afhænger af producenten og modellen.

På nogle e-bogslæsere kan du desuden indsætte ’bogmærker’ på sider og individuelle afsnit, som du eventuelt har lyst til at vende tilbage til på et senere tidspunkt. Eller hvorfor ikke markere et yndlingscitat fra bogen og poste det på de sociale medier?

Unsplash © bady qb

5. Ingen risiko for krøllede sider med en vandtæt e-bogslæser

Har du nogensinde prøvet at læse en bog eller en avis, der er blevet skadet af vand? Det er ikke en sjov oplevelse. Siderne klæber ofte sammen og bliver mærkeligt krøllede og misfarvede. I værste fald er det umuligt at læse bogen.

Med en vandtæt e-bogslæser risikerer du ikke at skade dine bøger, hvis ulykken er ude. Uanset om du taber e-bogslæseren i badekarret eller spilder et glas vand udover den, så kan den bare tørres af.

Det er ikke alle e-bogslæsere, der er vandtætte, og blandt dem, der kan tåle at blive våde, varierer mængden af væske de kan tåle. Vil du være på den helt sikre side, så skal du lede efter IPX8-klassificerede e-bogslæsere.

Her finder du vandtætte e-bogslæsere.

Der er mange ting, der er gode ved e-bogslæsere

Der er selvfølgelig mange grunde til, at en e-bogslæser kan være det rette valg for dig.

Hvis du ønsker både at læse og lytte til dine bøger, så findes der e-bogslæsere, som kan afspille lydbøger - enten via indbyggede højttalere eller via tilsluttede hovedtelefoner.

De fleste modeller viser, hvor lang tid du har været i gang med at læse dit aktuelle kapitel eller hele bogen. E-bogslæseren beregner tiden ved at registrere, hvor hurtigt du ’bladrer’ frem i bogen.

En anden smart funktion er visningen af ​​interessante citater, som andre læsere har markeret i deres e-bogslæsere. Og vil du have mere baggrundsinformation om karakterer i en bog, så findes der e-bogslæsere, der understøtter dette. Forudsat at bogen naturligvis også understøtter dette.

Et tip er at researche lidt på de forskellige e-bogslæsere, der findes på markedet, og herved finde ud af hvad der passer bedst til dig.

iStock.com / anyaberkut

Vente! Jeg har en tablet, kan jeg læse e-bøger på den?

Selvfølgelig kan du det. Hvis du allerede har en tablet derhjemme, kan du spare en masse penge ved at bruge den i stedet for en e-bogslæser.

Eller komplettere din eksisterende e-bogslæser, hvis du hellere vil det.

Både Amazon og Kobo har apps til Android og iOS, så du kan købe bøger direkte fra din tablet og synkronisere dem med din e-bogslæser.

En tablet kan desuden læse mange flere bogformater og endda aviser og magasiner, samt bruges til mange andre ting, som en e-bogslæser ikke kan.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]