Prisjagt

6 måder at købe mere bæredygtigt

Lad Prisjagt guide dig til mere miljøvenlig shopping

Tekst:
Åsa Sondén Cook

Der er ingen tvivl om, at kulstofemissioner fra forbrug har en indvirkning på miljøet. Og selvom det nogle gange kan være uoverskueligt at tænke på, er der mange ting, du som forbruger kan gøre for at reducere dit CO2-fodaftryk og minimere spild. Nedenfor præsenterer vi en række miljøvenlige shoppingtips, og fortæller, hvordan du kan træffe informerede beslutninger om, hvad du køber, og vælge produkter med mindre indvirkning på miljøet.

Læsetips

Lav en liste

Start med at beslutte dig for, om du virkelig har brug for den her nye ting. Når ret skal være ret, er genbrug vigtigt, men det, der virkelig gør en forskel, er at forbruge mindre.

Der findes et hav af alternative måder i vore dage, såsom at leje, købe brugt eller blot udveksle en række aflagte ting. Måske beslutter du dig for, at der er ting, du ikke kan undvære denne sæson, og en god måde at starte, er ved at skrive en liste over nødvendige ting. På Prisjagt er det nemt at gøre dette ved at logge ind på din konto, og bruge venstre sidebar for at få flere muligheder.

Undersøg markedet

I disse dage er ikke al elektronik produceret til at holde i længden, og noget bliver endda automatisk forældet, hvilket betyder, at det kun holder i et begrænset antal år. Det betyder, at forbrugerne gerne vil købe nye produkter oftere, og producenterne støtter deres salg. Smartphones, for eksempel, har en meget kort forventet levetid og skal udskiftes hvert par år, i tak med at softwareopdateringer ændres, og batteriets levetid svinder ind. Kontroller altid et produkts levetid, om dele kan udskiftes, eller om det er en gadget, der er designet til at blive smidt væk, og læs brugeranmeldelser.

Se efter certificeringer/miljømærker

Som forbruger kan du tjekke certificeringer, hvis du vil have din gadget til at holde i længden.

  • EU-miljømærket er en certificering, der tildeles produkter og tjenester, der opfylder høje miljøstandarder fra start til slut i deres livscyklus. Det tilskynder producenterne til at producere produkter, der er holdbare, nemme at reparere og genbruge.

Der er også flere institutioner i Storbritannien, der beskæftiger sig med standarder i beklædningsindustrien, som alle varetager forskellige miljømæssige aspekter eller tilskynder til bedre arbejdsvilkår for folk i deres lokalsamfund:

  • Ethical Trading Initiative – en organisation, der arbejder globalt for at forbedre arbejdsvilkårene for mennesker, der producerer eller dyrker forbrugsvarer.
  • Fair Trade Foundation – tilbyder landmænd og arbejdere i udviklingslandene bedre priser og handelsvilkår, anstændige arbejdsvilkår og lokal bæredygtighed.
  • The Soil Association – det førende økologiske certificeringsorgan for landmænd, avlere, tekstilproducenter, fødevareproducenter, sundheds- og skønhedsproducenter og importører, blandt andre i Storbritannien og internationalt.
  • Global Organic Textile Standard – et internationalt label til tøj og tekstiler, som dækker både sociale og miljømæssige krav, fra dyrkning til produktion.
  • Oeko-Tex Standard 100 – en global certificering til tekstiler testet for skadelige stoffer, fra start til slut i fremstillingsprocessen.
Adobe Stock © fizkes

Kontroller, hvilke materialer der bruges

Slow fashion (forbrug mindre og køb mere holdbare varer) er sidste nyt. Så hvis du skal købe tøj i denne sæson, så tænk langsigtet og vælg tøj med en lang levetid.

Kontroller, hvad tøjet er lavet af, og se efter miljøvenlige stoffer.

De miljøvenlige stoffer er fremstillet af vedvarende fibre, der er nemme at producere og bruger mindre energi og vand i processen. Disse tekstiler bør også kunne genbruges. Nogle eksempler på bæredygtige tekstiler er linned, lyocell, alpaca, silke, hamp, økologisk bomuld og bambuslinned.

Prøv at undgå oliebaserede syntetiske stoffer (plast) såsom polyester og nylon, da olieindustrien er en af verdens største forurenere. Disse typer af plast er ikke biologisk nedbrydelige og tager en evighed at nedbryde, når de er kasseret. Hver gang disse stoffer vaskes, ender tusindvis af mikrofibre med at forurene verdenshave og floder.

En anden ting, der skal tages hensyn til, er spildevand fra tekstilfarvestof, som når det frigives i afløb og floder forårsager alvorlig skade på plante- og dyreliv. Tekstilfarver er også meget giftige for de arbejdere og mennesker, der udsættes for det.

Du kan finde et udvalg af stoffer ved hjælp af vores filterfunktion på Prisjagt. En række virksomheder, der arbejder med en meget høj standard for bæredygtighed, er producenten af arbejdstøj Fristads, skoproducenten Veja (som fremstiller deres sko af genbrugsplast), high-end-butikken Filippa K (som bruger genbrugsstoffer og reduceret kemi i farvningsprocessen) og producenten af outdoortøj med økologisk merværdi, Patagonia.

Sidst, men ikke mindst, glem ikke din guppy bag, en vaskepose, der fanger mikrofibre, før de når ud i havene.

Vælg en virksomhed, der gør en forskel

Når det handler om makeup og hudplejeprodukter, er der også virksomheder, der forsøger at gøre en forskel, enten ved hjælp af plantebaserede økologiske ingredienser, udfører et aktivt arbejde på at finde den bedste emballageløsning, eller støtter en god sag ved at arbejde med velgørende organisationer. Dr Hauschka, Weleda, Neil’s Yard, REN er blot nogle få eksempler. Hold øje med certificeringer såsom Ecocert og Peta og undgå, hvis det er muligt, enhver form for palmeolie, samt mikroplast, som anvendes i produkter.

Adobe Stock © Andrey Popov

Gruppér dine køb, og vælg miljøvenlige forsendelsesmuligheder

Forsendelse og emballage er blandt de største årsager til emissioner og affald, når det handler om onlineshopping.

Hvis du køber varer online, kan du prøve at afgive en enkelt ordre i én butik og gruppere dine køb i så få ordrer som muligt. På denne måde kan du reducere mængden af emballage. Du kan også reducere den sidste leveringsdel ved at skabe praktiske og nemme afhentningssteder.

Nogle virksomheder tilbyder i dag miljøvenlig levering, såsom multi-drop-tjenester og genbrugsemballage. Hvis du ønsker at gå et skridt videre, kan du undersøge leveringsmetoderne for dine yndlingsmærker og sende virksomheden en e-mail om deres emballeringsrutiner. Og prøv at undgå at returnere produkter, da dette er ensbetydende med endnu en tur frem og tilbage til lageret.

Og hvis ikke?

Prøv at undgå impulskøb, og tjek Prisjagts prishistorik – måske du nogle gange bare skal vente? Måske er det bedre for dig at leje en aftenkjole, som du kun kommer til at bruge en gang, eller haveredskabet, der blot ender med at samle støv i garagen. Måske kan du endda reparere eller udskifte dele på den bærbare computer, du har i øjeblikket?

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Åsa Sondén Cook kan kontaktes på [email protected]