Prisjagt

Den bedste kaffekværn – sådan vælger du den rette

Kaffekværne med slibeskiver og lav hastighed er bedst

Tekst:
Daniel Haaf

Med en god kaffekværn tage du din kaffe op på næste niveau. Der findes kaffemaskiner med indbygget kværn, men hvis du vil opnå optimale resultater fra malingen, skal du gå efter en separat kaffekværn

Her kommer vi med tips til, hvilke ting du skal være opmærksom på, når du vælger kaffekværn. Hvilken type af kaffekværn skal du vælge? Hvor meget skal du betale for en rigtig god kaffekværn?

Her får du svar på, hvordan du får en mere velsmagende kaffe.

Læsetips

Derfor skal du købe en kaffekværn

Hvis du maler kaffebønnerne, lige før du brygger kaffen, får du en kraftigere og rigere smag, som du ikke får med færdigmalet kaffe. Det skyldes, at du beholder mere fra de aromatiske olier fra kaffebønnerne, når du maler selv.

Derudover kan du selv vælge grovheden på kaffen og nogle gange endda hvor hurtigt kværnen skal arbejde. Du kan styre hele processen selv og på den måde få mere kontrol over det færdige resultat.

Møllesten er bedre end knive og blade

Der findes to typer af kaffekværne at holde styr på. De lidt billigere og mere enkle bruger roterende knive. De bedre kværne bruger maleskiver, der enten er flade eller koniske. Fordelen ved maleskiver er, at du får et mere jævnt og kontrolleret resultat.

Koniske møllesten er lidt bedre end de flade varianter. Det skyldes, at koniske møllesten er lidt bedre til at male jævnt. Desuden holder det færdige kaffepulver smagen lidt længere.

Keramik eller stål

Maleskiver er hovedsageligt lavet af keramik eller stål. Maleskiver af keramik kan male en større mængde kaffebønner, før de skal udskiftes. Keramik er dog et mere sart materiale end stål og går lettere i stykker, hvis der kommer fremmedlegemer ind i kværnen. Keramik er desuden dårligere til at aflede varme. Hvis du står og skal vælge din første kaffekværn og ikke har nogen specifikke præferencer at gå ud fra, så fungerer begge materialer lige godt.

Undgå de billigere kaffekværne

Det, der adskiller de lidt dyrere kaffekværne af højere kvalitet fra de billigere, er, hvor finmalet og jævnt resultatet bliver. Hvis du vil lave espresso, er det vigtigt, at du har en rigtig god kaffekværn, mens almindelig brygget kaffe for eksempel er mere tilgivende, hvis bønnerne ikke er helt jævnt malet.

Et benchmark er at tjekke kaffekværne, der koster omkring tusind kroner eller mere for et godt resultat. En rigtig god kaffekværn, der koster lidt under tusind kroner, men som stadig er værd at prøve, er Wilfa WSCG2. Det er et godt udgangspunkt for nybegyndere, der ikke vil bruge alt for mange penge på at komme i gang.

Det korrekte antal indstillinger for grovhed

Det er vigtigt, at kaffekværnen kan male kaffebønnerne i den rigtige størrelse. Kontroller omhyggeligt, før du køber din kværn, så den kan male din kaffe i præcis den grovhed, du ønsker. Den bør også have tilstrækkeligt med mellemliggende indstillinger, så du kan indstille præcis den ønskede finhed eller grovhed. Som nævnt ovenfor er det bedre at male med skiver end med roterende knive, eftersom skiverne er bedre til at opnå den rette grovhed på den malede kaffe.

Elektrisk eller manuel kaffekværn

Udseendemæssigt er manuelle kaffekværne subjektivt pænere end de elektriske, men de er ikke specielt praktiske til brug i hverdagen. Hvis du vil male kaffebønner regelmæssigt, er en kraftfuld og præcis elektrisk kaffekværn noget nemmere at bruge. Situationer, hvor en manuel kaffekværn f.eks. kan være praktisk, er, når du gerne vil have nymalet kaffe, hvis du f.eks. er på vandretur og gerne vil slippe for en elektrisk kaffekværn.

Spørgsmål, der skal stilles, før du køber kaffekværn

 • Hvor stor en kaffekværn, tænker du på at købe? Er der plads til den på det sted, hvor du gerne vil placere den?
 • Er beholderen til kaffebønnerne stor nok?
 • Hvor mange niveauer af maling kan du indstille? Er det muligt at finjustere malingsgraden?
 • Er kværnen forsynet med en timer, så du kan male den nøjagtige mængde kaffebønner?
 • Hvor hurtigt arbejder kaffekværnen? Holder den et lavt og jævnt tempo, som giver en præcis malingsgrad?
 • Larmer kaffekværnen, når den er i gang?
 • Kan kværnen male længe uden at holde pause, så knive eller skiver kan køle af?
 • Hvordan oplever du kvaliteten? Er der mange plastdele, der ser ud til at kunne gå i stykker?

Den rette mængde og grovhed af kaffen giver det bedste resultat

Hvornår vejede du sidst mængden af kaffe til maskinen? Og hvornår tænkte du over, hvor grov den malede kaffe skulle være? Mange køber færdigmalet kaffe og måler selv med et kaffemål, når de lader kaffemaskinen. Men du kan vinde meget ved at male selv og vælge den rette grovhed for bønnerne.

Et godt udgangspunkt er at bruge 60 gram kaffe per liter vand til en almindelig kaffemaskine. Et almindeligt kaffemål indeholder normalt seks gram kaffe, hvilket passer til en deciliter vand.

Kaffens grovhed indstilles i henhold til maskintype og vandets PH-værdi. Hvis du har blødt vand i hanen, bør du bruge lidt grovere korn, mens hårdt vand passer bedst til fint malede bønner.

Hvis du vil have mere smag i din kaffe, er det bedre at vælge en kaffesort med mere smag i stedet for at hælde mere kaffe i maskinen.

Adobe Stock © nopphadol

Kaffemaskine med kværn

Hvis du kun skal male kaffebønner til brygget kaffe, kan vi anbefale en kaffemaskine med indbygget kværn. Det fremskynder processen, og du kan stadig indstille, hvordan grovkornet den malede kaffe skal være.

Det er vigtigt at huske, at det, du får i bekvemmelighed, mister du samtidigt i kontrol og kvalitet. Hvis kværnen går i stykker, skal hele kaffemaskinen udskiftes, og du får ikke samme gode valgmuligheder for at få præcis den kværn, der matcher dine behov.

Tænk over følgende, når du vælger kaffemaskine:

 • Effekten bør være 1.100 watt eller mere for at få en hurtig brygning
 • Vælg en nyere model med miljøvenligt design og autosluk for at reducere strømforbruget
 • ECBC-godkendte kaffemaskiner er testet og godkendt af Norwegian Coffee Association (NCA)
 • Kaffemaskiner med drypstop reducerer risikoen for unødvendigt vandspild

I vores artikel Den bedste kaffemaskine – sådan vælger du den rigtige, kan du læse mere om, hvordan du vælger den bedste kaffemaskine til dig.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]