Prisjagt

Den bedste kaffemaskine – sådan vælger du den rigtige

Lad ikke en dårlig kaffemaskine stå i vejen for god kaffe

Tekst:
Daniel

Lad ikke en dårlig kaffemaskine stå i vejen for god kaffe. En god kaffemaskine holder den rette temperatur under brygningen og gør det nemmere at få et velsmagende resultat. Med hundredvis af kaffemaskiner at vælge imellem, er det ikke let at vælge den rigtige. Her fortæller vi dig om nogle ting, du skal tænke på, før du vælger.

Læsetips

Bryggetemperatur - 92 til 96 grader

Det er vigtigt, at vandet har den korrekte temperatur under brygningen. Den anbefalede temperatur til den bedste smagsudvikling er mellem 92 og 96 grader. Hvis kaffemaskiner ikke når mindst 92 grader, frigives alle aromaer ikke. Hvis vandet er varmere end 96 grader, får kaffen i stedet en bitter smag.

Varmeholdning af nybrygget kaffe – 80 til 85 grader

Når kaffen er færdigbrygget og står på eftervarme, bør temperaturen være omkring 80 til 85 grader. Det er den optimale temperatur til at holde kaffen dejlig varm uden at brænde den. Kaffemaskiner med separate elementer til eftervarme er bedre til at holde temperaturen på det rigtige niveau.

Bryggeeffekt – 1100 W eller derover

Kaffemaskiner med høj effekt (angives i watt) er bedre til at opnå den rette temperatur på vandet ved brygning. En høj effekt øger også bryggehastigheden. En kaffemaskine skal helst have en effekt på 1.100 watt eller derover. En række producenter, herunder Mocca Master, Melitta og Wilfa, har flere modeller med 1.500 watt eller derover.

Drypstop reducerer risikoen for vandspild

Drypstoppet forhindrer vand i at strømme ind på bryggepladen, hvis du fjerner kanden eller termokanden under brygningen. Enklere varianter har blot en fysisk hindring, mens mere avancerede løsninger også afbryder brygningen, så vandet ikke flyder over filterets kant. De fleste kaffemaskiner er i dag forsynet med drypstop, men enkelte har dog ikke.

Fleksibel aftagelig vandbeholder

Kaffemaskiner med aftagelig vandbeholder gør det nemmere at fylde frisk vand på uden at spilde. Den mindsker også den nødvendige plads over kaffemaskinen, fordi du ikke skal genopfylde fra en kande. Tag beholderen af, hold den under vandhanen og fyld med den korrekte mængde vand. Færdig!

Glem ikke form og design

Når du har fundet en kaffemaskine, der ser godt ud på papiret, er det også vigtigt at finde ud af, hvordan det rent faktisk er at bruge den. Hvor mange løse dele har kaffemaskinen? Dele, der skal rengøres og tages af, når du bruge maskinen? Er kanden god at holde i, og har den en tud, der sørger for, at du ikke spilder varm kaffe, når du hælder? Det er også nemmere at få en fornemmelse af, hvor stor kaffemaskinen er, når du ser den i en butik.

Det rigtige tilbehør og reservedele øger levetiden

Hvis du køber en lidt dyrere kaffemaskine, er det især vigtigt, at den har reservedele og andet tilbehør, der forlænger levetiden. Hvis vandkanden går i stykker, er det ærgerligt at skulle købe en helt ny kaffemaskine, fordi der ikke kan købes en ny kande. Tjek producentens hjemmeside for at se de tilgængelige reservedele.

Miljøvenligt design med autosluk eller strømsparetilstand – et krav siden 2015

Vidste du, at alle kaffemaskiner til husholdninger, som er produceret efter 1. januar 2015 skal have automatisk autosluk eller strømsparetilstand? Det reducerer energiforbruget og risikoen for skader, hvis du glemmer at slukke kaffemaskinen, så den står tændt længe.

  • Kaffemaskine med glaskande: 40 minutter
  • Kaffemaskine med termokande: 5 minutter
  • Filterløs kaffemaskine: 30 minutter

Tiderne angiver, hvor lang tid der går efter afsluttet kaffebrygning, før maskinen slukkes eller sætte i strømsparetilstand.

Kig efter godkendelse fra ECBC

European Coffee Brewing Center er et testlaboratorium i Norge, som udfører test af kaffemaskiner for at sikre deres funktion. ECBC tester primært seks områder for at skelne de gode kaffemaskiner fra de knap så gode.

  • Malingsgrad
  • Bryggetid
  • Vandtemperatur
  • Filtrering
  • Iblødsætningmetode
  • Kaffemaskinens konstruktion

ECBC's godkendelse af en kaffemaskine er ikke en garanti for, at den passer til dig. Men den giver dig en indikation af, at modellen er af høj kvalitet på de punkter, der undersøges af testlaboratoriet. Bemærk, at ikke alle kaffemaskiner testes, da det er op til producenterne at sende deres produkter til ECBC.

ECBC er en del af Norwegian Coffee Association (NCA). Du finder alle ECBC-godkendte kaffemaskiner her.

Adobe Stock © Emre Photography

Få bedre kaffe med en kaffekværn

Et godt tip er at male kaffebønnerne selv lige før brygning. På den måde bevarer kaffen flere af de olier, som frigives under malingen, og du får en mere smagfuld kaffe. Derudover kan du selv vælge hvor groft kaffen skal males efter forskellige kaffetyper.

Nogle kaffemaskiner har indbygget kaffekværn, der automatiserer maling og brygning. Men de fleste vælger at købe en separat kaffekværn. Så kan du male kaffe til forskellige former for kaffe, og du får flere valgmuligheder.

Der findes hovedsageligt to typer af kaffekværne. Enten med knive, der hakker kaffebønnerne ved høj hastighed, eller med sten, der maler kaffen. Møllesten betragtes som det bedste valg, fordi kaffepulveret males mere jævnt.

Du kan læse mere om kaffekværne, og hvordan du vælger den rigtige model, her.

Adobe Stock © Anton

Det rigtige kaffefilter til kaffemaskinen

Der findes flere forskellige størrelser, farver og varianter af kaffefiltre. Før du køber filtre til din kaffemaskine, er det vigtigt at vælge den rigtige størrelse, så vandet ikke løber ud over kanten. Her er nogle af de mest almindelige størrelser:

  • 1x2 = højde på 100 mm
  • 1x4 = højde på 125 mm
  • 1x6 = højde på 150 mm
  • 101 = højde på 95 mm
  • 102 = højde på 115 mm

Det anbefales at vælge hvide kaffefiltre frem for brune. De hvide er bleget og risikerer ikke at påvirke kaffens smag, som nogle brune filtre gør.

Hvis du alligevel vælger brune kaffefiltre, kan du skylle dem med vand før brug. Det reducerer risikoen for, at kaffen får en uønsket smag af filteret.

Hvide kaffefiltre blev tidligere bleget med klor, men i dag anvendes der miljøvenlig syre. Hold øje med Svanen- og FSC-mærkning, hvis du gerne vil have et kaffefilter med lav miljøpåvirkning, eller køb alternativt et kaffefilter, der kan bruges flere gange.

Husk altid at bruge frisk og koldt vand fra hanen, når du brygger kaffe. Vand, der har stået for længe, for eksempel hvis du hælder kaffe i vandbeholderen aftenen før brygningen, kan have en negativ indvirkning på smagen.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]