Prisjagt
Black Week – se de bedste tilbud på udsalget

Bedre lyd til tv'et med en soundbar - fem ting du bør tænke på

Dolby Atmos, eARC og baghøjttalere – har du tjek på hvad en soundbar skal kunne?

Tekst:
Daniel Haaf

Et lyn splitter den mørke nattehimmel og lyser stuen op i nogle sekunder. Kort tid efter buldrer tordenen kraftigt over dit hoved, og du dukker dig instinktivt i sofaen. Samtidig hører du slæbende fødder fra overetagen og en knirkende dør der smækker – det løber dig koldt ned ad ryggen. Men vent… vi har ingen etage ovenpå, tænker du, og synker længere ned i sofaen.

Med et godt hjemmebiografsystem kan du få netop den oplevelse, når du ser film og serier. Følelsen af, at lyden kommer ovenfra, når du hører for eksempel buldrende torden, trommende regn, knirkende døre og summende helikoptere. Oplevelsen er sjældent helt perfekt, men nogle gange er det faktisk muligt at narre sig selv for en kort stund.

Vi kunne selvfølgelig vælge at komme med forslag til, hvordan du får et komplet hjemmebiografsystem med surround-forstærkere, højttalere der sidder i loftet og dobbelte subwoofere, der sikrer dig en optimal lydoplevelse, men i denne artikel fokuserer vi i stedet på en mindre og mere økonomisk løsning for dig, som ikke ønsker et komplet hjemmebiografsystem - nemlig en soundbar.

Her er fem tips, du bør have i tankerne, når du vælger en soundbar.

Læsetips

Dolby Atmos / DTS:X-understøttelse

Hvis du ser mange film og serier, så har du brug for en soundbar med Dolby Atmos og DTS:X-understøttelse. Det er to såkaldte objektorienterede lydformater, der gør at din soundbar kan afspille lyd i forskellige lydniveauer afhængig af lydtype og hvor i billedet lyden befinder sig. På denne måde får du en fornemmelse af både afstand og højde, hvilket forstærker oplevelsen foran tv'et.

Soundbarer med Dolby Atmos og DTS:X-understøttelse har skråt opadvendte højttalere, der giver lyden mulighed for at studse fra loftet. Det giver en følelse af højde, så lyd der kommer fra oven i filmen, også gør det i forhold til dig, når du sidder i sofaen. Teknologien er ikke perfekt og overtræffer ikke fysisk monterede højttalere, men det, som undertegnede har testet, fungerer over all forventning.

Soundbarer er markeret med forskellige talkombinationer såsom 2.0, 2.1, 5.1 og 7.1.4. De angiver, hvor mange højttalerelementer du får i systemet.

  • Første ciffer: Angiver, hvor mange lydkanaler der understøttes
    2 = stereolyd
    3 = stereolyd + centerhøjttaler til tale
    5 = surroundsound med venstre, højre, center og to baghøjttalere
    7 = surroundsound med venstre, højre, center, to baghøjttalere og udvidede lydkanaler bagerste
  • Andet ciffer: Angiver om subwoofere er inkluderet, samt antallet
  • Tredje ciffer: Angiver antallet af opadvendte højttalere

Subwoofer og baghøjttalere

En soundbar alene giver bedre lydkvalitet end højttalerne i tv'et, men uden en subwoofer får du ikke den herlige følelse, når du hører eksplosioner, torden og lignende. En subwoofer tager sig af de lave toner og giver en dæmpet, buldrende lyd, der intensiverer og forbedrer oplevelsen.

De fleste soundbarer på markedet bruger såkaldt virtuel surroundsound. I stedet for at bruge fysiske baghøjttalere, simuleres effekten af ​​lyd, der kommer bagfra. For at dette skal kunne fungere optimalt, er det vigtigt, at din soundbar er placeret korrekt i et rum, hvor lyden kan studse fra væggene.

Med hensyn til lyd vil et bedre valg være en soundbar med fysiske højttalere, der er placeret bag dig eller langs siderne. Kun få soundbarer har medfølgende baghøjttalere, og desværre er det mindst lige så få, som efterfølgende kan tilsluttes baghøjttalere. Undersøg dette grundigt før du køber.

Stream musik via wi-fi

Soundbarer er ikke lige så gode at spille musik på, som "rigtige" hjemmebiografsystemer med større højttalere. Der er simpelthen for små højttalerelementer i soundbaren, for at de skal kunne konkurrere med de store og mere kompetente systemer. Når det er sagt, skal du selvfølgelig ikke lade være med at spille musik via en god soundbar.

En soundbar er stadig bedre end højttaleren på dit tv, og har du begrænset med plads, så kan soundbaren sagtens være dit primære lydsystem i hjemmet – også når det gælder musik. Og den nemmeste måde at streame musik på er enten via wi-fi fra din mobiltelefon, computer eller tablet - eller direkte fra en musiktjeneste, hvis soundbaren understøtter det.

Køber du en soundbar, der kan kobles til et større multiroom-system, kan du bygge videre med flere højttalere, og derved opnår en endnu større lydoplevelse. For eksempel Sonos, HEOS, Yamaha MusicCast og Apple Airplay 2.

Antallet HDMI-porte

Hvor mange gadgets ønsker du at kunne tilkoble via HDMI til din soundbar? Det kan være en bærbar computer, spillekonsol, medieafspiller eller Chromecast. Mange soundbarer har kun en eller to HDMI-indgange, hvilket begrænser antallet af gadgets, der kan tilsluttes samtidigt.

Har du et tv, der understøtter eARC og vælger en soundbar, der også understøtter det, så minimeres problemet en smule. Her vil du nemlig kunne bruge dit tv's HDMI-porte til at forbinde dine gadgets og sende lyden via HDMI til din soundbar.

En anden mulighed er at bruge en HDMI-switch. Det er en ekstra gadget, der har flere HDMI-indgange, og her vil du kunne tilslutte flere HDMI-enheder via én HDMI-indgang. Ikke alle HDMI-switches understøtter 4K-opløsning og HDR – undersøg dette nøje før du køber, så switchen opfylder dine behov.

eARC-understøttelse er fremtidssikker

En soundbar med eARC-understøttelse via HDMI, kan modtage HD-lyd fra dit tv. Dette giver dig mulighed for at bruge de indbyggede apps på dit tv til at se film uden at miste lydkvaliteten.

For at eARC skal kunne fungere korrekt, skal både soundbar og tv understøttes af teknologien. Der findes relativt få modeller på markedet i dag, der bruger eARC, så undersøg dette grundigt, hvis det er vigtigt for dig.

En vigtig detalje er, at mange tv'er og soundbarer understøtter den tidligere version af ARC, der er betydelig underlegen. Så lad dig endelig ikke narre, hvis det står ARC i specifikationerne. Med den nyere eARC får du markant bedre funktioner og understøttelse af højere lydkvalitet.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]