iStock.com / danielvfung

Dette er Black Friday

Black Friday stammer fra USA og finder i dag sted i store dele af verden. I Danmark er fænomenet Black Friday vokset til en af årets helt store udsalgsperioder med rabatter i et stort antal butikker.

Hvad er Black Friday?

Der er flere forskellige bud på, hvor navnet Black Friday stammer fra. Den teori som Wikipedia læner sig op ad fortæller, at Black Friday havde sin oprindelse i både New York og Philadelphia for mere end 50 år siden. Men for lige at få styr på hvorfor og hvordan, vi er nødt til at starte med en helt anden højtid.

Thanksgiving - det er nemlig denne anden højtid, som er forudsætningen for Black Friday. Thanksgiving bliver altid fejret den fjerde torsdag i november – og da højtiden falder en torsdag går fredagen per automatik hen og bliver en typisk fridag, fordi den ligger mellem en helligdag og weekenden. Det betyder at en masse amerikanere har fri og desuden klar til at give sig i kast med årets første julegaveindkøb.

1969 var året, da Black Friday for første gang blev nævnt i medierne. Både i New York og Philadelphia strømmede folk som sædvanlig ud på gaderne på deres fridag ivrige efter at forbrænde kalorier efter kalkunmiddagen og købe julegaver. mylderet af mennesker lige dette år – eller om det nu var udstødningen fra deres biler – gjorde at dagen fik navnet "Black Friday".

Andre igen hævder, at navnet egentlig refererer til butikkernes regnskaber – netop fordi juleshoppingen starter i USA på denne dag – og fordi butikkernes røde minus-tal forvandles til sorte plus-tal netop på grund af udsalget.

Uanset hvilken historie der er sand, så er Black Friday i dag den største shopping-dag på hele året i USA. Og viljen til at gøre de absolut bedste deals er stor. Butikkerne plejer normalt at åbne ved midnat. Allerede på dette tidspunkt er køerne ufattelig lange og diskussionerne mange, og det er da heller ikke ualmindeligt, at folk kommer til skade under omstændighederne. I en Walmart-butik lige uden for New York i 2008, var der en butiksekspedient der omkom, efter en horde af udsalgsjægere forcerede indgangsdørene.

I Danmark forløber alting mere stille og roligt. Men Black Friday vokser stødt hvert år i takt med at flere og flere butikker og forbrugerne får øjnene op for udsalget og muligheden for at gøre en god deal. Det er meget almindeligt at butikkerne begynder deres udsalg allerede ved midnat, og mange butikker præsenterer nye tilbud hver time hele døgnet.

Hvornår er det Black Friday 2019?

Black Friday 2019 falder den 29. november, og herefter følger Cyber Monday den 2. december. Black Friday falder altid på fredagen efter den fjerde torsdag i november, så det er jo dejlig nemt at holde styr på datoen, hvis du nu skulle være i tvivl.

Sammenlign priser før du køber

Stol ikke på at alle kampagnetilbud, du finder i butikkerne, er de bedste. Lav en prissammenligning ved hjælp af Prisjagt – enten i browseren eller med mobilappen – så ved du med det samme, om det er en god deal eller ej.

Tjek prishistorikken

Vores prishistorik afslører, hvor ofte priserne er hævet og sænket af butikkerne. Det hjælper dig med at gennemskue, om nogle af butikkerne hæver deres priser inden en kampagneperiode starter – og du får desuden en god fornemmelse i forhold til, om du skal slå på et tidsbegrænset tilbud eller vente til næste prisnedsættelse.

Overvåg priser

Prisovervågninger underletter så du ikke behøver tjekke prisnedsænkninger manuelt. Overvåg et produkt på Prisjagt, så giver vi dig besked, når butikkerne sænker deres priser, eller når et produkt er tilbage på lager. Du kan få beskeden tilsendt via e-mail og i mobilappen.

Black Week, Black Weekend og Cyber Monday

Der findes butikker, som ikke lader sig nøjes med én udsalgsdag. Mange sænker deres priser hele weekenden – som desuden kaldes Black Weekend. Andre igen vælger at sænker deres priser hele ugen og kalder det derfor Black Week, og sidst men ikke mindst så afløses hele denne udsalgsperiode af Cyber Monday.

For mange butikker er Black Friday gået hen og blevet en virkelig vigtig udsalgsperiode med store muligheder for at sælge mere end normalt. Derfor er det måske ikke så overraskende, at mange butikker forsøger at forlænge perioden på forskellige måder.

En af de mest almindeligt måder er at tilbyde udsalg hele weekenden og kalde det Black Weekend. En anden, men lidt mere sjælden måde, er at starte udsalget endnu tidligere og præsentere tilbud i løbet af hele ugen – og derfor kalde det Black Week.

Et stort antal online-butikker har også taget fænomenet Cyber Monday til sig. Denne dag indtræffer mandagen efter Black Friday og var fra begyndelsen en slags markedsføringsarrangement startet af en gruppe amerikanske online-butikker. Dagen blev lanceret i USA i år 2005 som en kampagne, der skulle få folk til at shoppe på internettet. Markedsføringskampagnen gav hurtigt resultat og allerede det efterfølgende år, støttede et stort antal online-butikker op omkring Cyber Monday.

Cyber Monday er ligesom Black Friday vokset i omfang de seneste år. Den er dog stadig en smule mere anonym og tilbuddene er ikke ligeså mange, men de butikker der lovpriser fænomenet, har ofte endnu bedre rabatter end dem du finder på Black Friday.

Hvis du er interesseret i Cyber Monday så har vi en separat side, hvor vi samler alle de tilbud, som vi kan finde.

  • Black Friday 2020

    Black Fridays bedste tilbud samlet ét sted