Prisjagt

Tema: Kameraer

Her fortæller vi dig om de kameraer, der er værd at se på, det bedste tilbehør og tips til, hvad du skal tænke på, når du køber kamera.

Tekst:
Daniel Haaf

Populære kameraer på Prisjagt

Her gir vi deg tips om kameraer som det kan være verdt å se nærmere på, det beste tilbehøret og tips om hva du bør vurdere når du skal velge kamera.

1. Fujifilm FinePix X100V

Fujifilm FinePix X100V er femte generations kompaktkamera i X100-serien. Et forholdsvis stort kompaktkamera i retrodesign, fast vidvinkeloptik og avanceret hybridsøger. Kameraet har en stor sensor i APS-C-format og samme fremragende billedkvalitet som Fujifilms spejlløse X-T3 og X-T4. Dette er et kamera, der skiller sig ud både visuelt og med hensyn til kvalitet, hvad også kan ses på den højere pris.

Se pris og lagerstatus på Fujifilm FinePix X100V her.

2. Nikon Coolpix P1000

Nikon Coolpix P1000 er et hybridkamera med lang zoom på hele 125 x. I yderste indstilling når P1000 hele 3.000 millimeter, hvilket er længere end andre kameraer på markedet i dag. Kameraet optager i højopløst 4K-video, har billedstabilisering og en stor 3,2-tommers skærm, der kan drejes. Den store optik gør, at P1000 vejer hele 1,4 kg, så her får du måske ikke det mest optimale kamera, når du skal på udflugt med let oppakning. Nikon CoolPix P1000 blev frigivet i 2018 og er den seneste model i serien.

Se pris og lagerstatus på Nikon Coolpix P1000 her.

3. Sony ZV-1

Sony ZV-1 er et lille og praktisk kompakt kamera med fokus på videooptagelse. Kameraet har en række funktioner for vloggere og er designet til at optage af den, der holder kameraet. Skærmen kan drejes, så du kan se dig selv, optikken er hurtig, og der er tre mikrofoner til optimal lydoptagelse. Sony ZV-1 understøtter også eksterne mikrofoner, og et lys på fronten viser, når der optages video. Sony ZV-1 er et dyrt nicheprodukt til dem, der foretrækker video over stillbilleder.

Se pris og lagerstatus på Sony ZV-1 her.

4. Fujifilm X-T4

Fujifilm X-T4 er efterfølgeren til det populære X-T3. Den nye model har indbygget billedstabilisering, et forbedret kamerahus og hurtigere autofokus. Her får du et professionelt kamera til en pris, der matcher egenskaberne. Med X-T4 får du høj billedkvalitet, effektive videofunktioner og superhurtig optagelse af billeder i serier. Billedkvaliteten er identisk med det billigere X-T3 kamera, så alle, der ønsker at spare penge og ikke behøver billedstabilisering i kamerahuset, kan med fordel gå efter dette kamera.

Se pris og lagerstatus på Fujifilm FinePix T4 her.

5. Sony Alpha A7 III

Sony Alpha A7 III er et spejlløst full-frame kamera med indbygget billedstabilisering, avanceret autofokus og understøttelse af 4K-videooptagelse i høj opløsning med høj bit rate. Et kamera til fotoentusiaster, mange gode funktioner. Modellen er en stor opgradering fra sin forgænger A7 II med højere billedkvalitet, længere batterilevetid og hurtigere autofokus. Et effektivt kamera til alle situationer. Husk dog, at Sonys objektiver kan være ret så dyre.

Se pris og lagerstatus på Alpha A7 III her.

Sådan adskiller kompakte kameraer, spejlløse kameraer og spejlreflekskameraer sig

Kompaktkamera

Kompaktkameraet er den mindste og nemmeste løsning. Med fast optik er kompaktkameraer er ofte så små, at de passer i jakkelommen eller lille håndtaske. Den store forskel i forhold til spejlløse kameraer og spejlreflekskameraer er størrelsen. Kamerahuset, objektivet og sensoren er betydeligt mindre. Du får generelt ikke så god billedkvalitet, i forhold til hvis du havde et større kamera, men hvad du mister i kvalitet, får du i smidighed og funktionalitet.

Fem ting om kompaktkameraer

  • Er lettere og fysisk mindre end spejlreflekskameraer
  • Godt valg, hvis du vil have et lille kamera, der er nemt at tage med
  • Mangler alsidigheden fra spejlløse kameraer og spejlreflekskameraer
  • Har en monteret linse, der ikke kan udskiftes
  • Sensoren og opløsningen er ofte mindre i kompakte kameraer

Spejlløst kamera

Spejlløse kameraer er dybest set spejlreflekskameraer uden et spejl foran sensoren. Lyset bevæger sig gennem objektivet og rammer den sensor, der viser billedet på enten skærmen eller i den elektroniske søger. Da spejlet ikke er nødvendigt, er spejlløse kameraer mindre end spejlreflekskameraer. Selv linserne kan gøres mindre, hvilket reducerer den samlede vægt af kamera og objektiv. En anden fordel er, at du kan se billedresultatet direkte i den elektroniske søger, før du tager billedet.

Fem ting om spejlløse kameraer

  • Sammenlignelig billedkvalitet med spejlreflekskameraer
  • Har kortere batterilevetid end mange almindelige spejlreflekskameraer
  • Er mindre og lettere end spejlreflekskameraer
  • Mange nyere modeller har fremragende videoegenskaber
  • Linserne er generelt mindre end tilsvarende på spejlreflekskameraer

Systemkamera

Systemkameraer er også kendt som spejlreflekskamera eller DSLR. Disse kameraer har det samme, klassiske design som de analoge forgængere med 35 mm-filmruller. De har et spejl foran kamerasensoren, som reflekterer billedet op i en prisme, så du får et billede i søgeren. Deraf navnet spejlreflekskamera. Når du tager et fotografi, løftes spejlet op, så lyset rammer sensoren og voilá, billedet er i hus. Spejlreflekskameraer har for nylig fået mere og mere teknologi fra spejlløse kameraer og er blevet bedre til f.eks. videooptagelse.

Fem ting om spejlreflekskameraer

  • Øget risiko for slørede billeder fra såkaldte "mirror slap"
  • Bruger optisk søger i stedet for elektronisk
  • Har meget god batterilevetid
  • Nye modeller er begyndt at få funktioner fra spejlløse kameraer
  • Er den største og mindst kompakte kameravariant
iStock.com / PhotoBylove

Husk dette, når du vælger et kamera - 6 praktiske tips

Der er mange ting at overveje, når du vælger dit nye kamera. Her anbefaler vi seks ting, du skal huske på, før du træffer dit valg.

1. Samlet pris

Det er nemt at glemme alle de omkostninger, der tilkommer ud over selve kameraet og objektivet. Hukommelseskort, blitz, taske, kamerarem og filter gør det hurtigt flere hundrede eller tusinde kroner dyrere, end du måske havde forestillet dig. Blot et ekstra batteri kan nogle gange koste næsten tusind kroner. Tjek, hvad du skal bruge til dit kamera, og find ud af de samlede omkostninger.

2. Producent

Udvalget af kameraer, objektiver og tilbehør varierer betydeligt fra producent til producent. Derfor er det vigtigt, at du tjekker hele udvalget, før du køber, især hvis du vælger et kamera med udskifteligt objektiv. Ellers risikerer du at købe et system, hvor kameraet måske nok er billigt, men objektiverne er meget dyre. Eller at der er et begrænset udvalg af tilbehør, som er svært at købe fra billigere tredjepartsmærker. Hvis du ikke gør et grundigt stykke forarbejde her, kan du være nødt til at ændre hele dit kamerasystem, i takt med at din fotografering udvikler sig.

3. Objektivet

Det rigtige objektiv fra starten reducerer risikoen for unødvendige og dyre ændringer i fremtiden. Kameraer med udskiftelige objektiver giver flere valgmuligheder, så du kan bruge det rigtige udstyr til forskellige situationer. Men samtidig øges både størrelser og pris i forhold til kameraer, der har et fast, ikke-udskifteligt objektiv. Mange mennesker vælger et systemkamera til kritisk arbejde, og et mindre kamera med fast objektiv til rejser og udflugter. Hvad passer dig bedst?

4. Videooptagelse

Vil du bruge dit nye kamera til videooptagelse i høj kvalitet, måske med en ekstern mikrofon, så du får en bedre lydkvalitet? Moderne kameraer er blevet et glimrende alternativ til det klassiske videokamera og mobiltelefon, men sørg for at holde styr på videofunktionerne. Ikke alle modeller er velegnet til video. Kontroller omhyggeligt kameraets maksimale opløsning og billedhastighed, samt om der er en indgang til ekstern mikrofon og billedstabilisering til rystefri optagelser.

5. Tilbehør

Glem ikke tilbehør til kameraet. Et ekstra batteri til turen eller lang rejse, en ekstern mikrofon til videooptagelse og et stativ til optagelser om natten. Der findes masser af forskelligt tilbehør og selvom du ikke ønsker det hele med det samme, er det godt at holde styr på udvalget. Et tip er at sammenligne tilbehør fra tredjepart med kameraproducentens. Ofte kan du spare mange hundrede kroner uden at miste noget af kvaliteten. Gode eksempler på dette er batterier, batterigreb og blitz fra bl.a. Jupio.

6. Opløsning og sensorstørrelse

Til hverdagsbilleder kommer du langt med et kamera, der har en 1-tommers eller APS-sensor og opløsning omkring 24 megapixel. Hvis du gerne vil fotografere landskaber, arkitektur og portrætter i et studie, kan det være mere passende med en kamerasensor i høj opløsning på 36 megapixel eller mere i fuldformat. Vores råd til dig som er ny på området kameraer er at fokusere mere på ergonomi, objektiv og videofunktioner - mindre på opløsning og sensorstørrelse.

Adobe Stock © Africa Studio

Husk dette, når du vælger et kamera

Det rette objektiv på kameraet gør det nemmere at få gode billedresultater. Hvis du har et spejlløst kamera eller spejlreflekskamera, kan du selv vælge brændvidde på kameraet. Her hjælper vi dig med at vælge den rette. Du kan læse mere om hvert element i vores artikel om kameraobjektiver her.

1. Objektivtype

Der er normalt syv typer af objektiver – fiskeøje, vidvinkel, fast normal, fast tele, normal zoom, superzoom og makro. Hvad du ønsker på kameraet afhænger helt af, hvordan du plejer at tage billeder. For eksempel er vidvinkel perfekt til landskab og arkitektur, mens et fast teleobjektiv er bedst til portrætter. Et tip er at starte med normal zoom eller et fast normal objektiv – så er du dækket ind på mange området.

2. Brændvidde

Brændvidden er angivet i millimeter og fortæller dig, hvor stor objektivets forstørrelse er. Jo længere brændvidden er, desto tættere kommer du på objektet. Korte brændvidder kaldes ofte vidvinkel og længere brændvidder for tele. Almindelige brændvidder er vidvinkel (20 mm, 24 mm), normal (35 mm, 50 mm) og tele (85 mm, 100 mm og 200 mm). En populær kombination er 24 mm, 50 mm og 85 mm, da de dækker mange forskellige situationer.

3. Zoom eller fast

Et zoomobjektiv har bevægelige objektiver, der giver dig mulighed for at ændre brændvidden med en ring på objektivet. Faste objektiver har kun én brændvidde. Fordelen ved zoomobjektiver er, at du får bedre rækkevidde i flere situationer uden at skulle bevæge dig rundt. Faste objektiver har til gengæld generelt bedre skarphed og ofte har en større maksimal blænde, der gør baggrundens sløring mere behagelig.

4. Blænde

Blænde styrer, hvor meget lys der slippes ind i kamerasensoren via objektivet. Jo større blænde, desto mere lys og kortere dybdeskarphed (hvor meget af billedet, der faktisk er i fokus). Blænden er angivet i f-stop og jo højere tal, jo mindre blænde, og dermed mindre lys til sensoren. Den maksimale blænde på faste objektiver er ofte fra f/1.4 til f/2.8. Zoom-objektiver har ofte den største blænde fra f/2.8 til f/4.0.

5. Vejrforsegling

Vejrforsegling reducerer risikoen for, at fugt og støv trænger ind i kameraet eller objektivet. For at vejrforseglingen kan fungere korrekt skal både kameraet og objektivet forsegles. Vejrforsegling bruges normalt kun på dyrere kameraudstyr, men en høj pris betyder ikke nødvendigvis, at forseglingen er garanteret.

6. Billedstabilisering

Billedstabilisering i objektivet reducerer risikoen for kameraskarphed. Særligt vigtigt er billedstabilisering med kameraer, der har høj opløsning, med teleobjektiver og ved optagelse under dårlige lysforhold. Stabiliserede objektiver er også ønskværdige, når du optager videoer, mens du går. Nogle kameraer har indbygget billedstabilisering, der fungerer med alle objektiver.

iStock.com / Narathip12

Praktisk tilbehør til dit kamera

1. Skærmbeskyttere

Beskyt kameraskærmen mod ridser med en standardskærmbeskytter. De mere almindelige kameraer har ofte formskårne skærmbeskyttere, som du kan købe, og ellers kan du købe varianter, som du selv tilskærer efter de rigtige dimensioner. Hvis kameraet har en skærm øverst, bør du også sætte en skærmbeskytter på den for at forstærke beskyttelsen.

2. UV-filter

UV-filtre beskytter kameraets optik og reducerer risikoen for dyre skader. Et UV-filter er en relativt billig beskyttelse, som vi anbefaler på alle objektiver. Et tip er at vælge en lidt dyrere og høj kvalitet af UV-filter i stedet for en rigtig billig. Dette reducerer risikoen for dårlige filtre, der påvirker billedkvaliteten negativt.

3. Blæsebælg

En lille bælg er undervurderet tilbehør, der holder dit kamera rent og fri fra støv. Særligt anbefalelsesværdigt er en blæsebælg, hvis du har et kamera med et udskifteligt objektiv, når der nemt kan samles støv i kamerahuset. Blæsebælgen er en nem og skånsom måde at fjerne støv og andet, der samles i og på kameraet.

4. Kamerarem

De fleste kameraer leveres med en enkel kamerarem. Og det fungerer fint til mindre kameraer. Dog er større kameraer meget mere komfortable og nemmere at bære over skulderen med en bedre polstret, selvjusterende skulderrem. En god skulderrem aflaster skuldre og ryg, så du kan bære et tungt kamera i længere tid på f.eks. ture og længere udflugter.

5. Blitz

Mange kameraer har indbygget blitz, men den fungerer særlig godt. Med en ekstern blitz, får du meget bedre lys, flere valgmuligheder for kreativ fotografering og et meget bedre slutresultat. Hold dig ikke tilbage med ekstern blitz, selvom du ikke har et systemkamera. Start med at sikre, at kameraet understøtter ekstern blitz, og hvilke modeller der er kompatible.

6. Kameragreb

Et kameragreb giver dig mulighed for at få en bedre ergonomi med mindre kameraer. Du kan gøre grebet større, hvis du har større hænder og gerne vil beskytte bunden af kameraet mod stød. Der findes modeller med quick-release-beslag, så du nemt kan fastgøre kameraet til et stativ, både lodret og vandret. På spejlreflekskameraer er det mere almindeligt at bruge et større batterigreb i stedet.

Adobe Stock © Rawpixel.com

Prisjagts tips – rengør dit kamera sikkert

Før eller senere skal du rengøre dit kameraudstyr. Der vil uundgåeligt dannes støv og andet snavs på kameraet, og vi har sikkert alle rørt ved det forreste objektiv med fingrene på et tidspunkt. Når du skal rengøre kameraet og objektivet, er det vigtigt, at du bruger de rigtige gadgets og stor forsigtighed. I vores artikel Sådan rengør du dine ting, fortæller vi dig, hvordan du rengør dit kameraudstyr korrekt.

Sådan vælger du det rigtige hukommelseskort

Et hurtigt hukommelseskort giver dig en bedre oplevelse både under optagelsen, og når de overføres til en computer. Det er især vigtigt for dem, der optager store mængder af high definition film med kameraet.

En normal bruger, der ikke arbejder professionelt med fotografering, kan vælge et hukommelseskort, der kan håndtere 150 MB/s ved indlæsning. Det giver dig et hurtigt hukommelseskort, der ikke gør kameraet langsommere, og billeder overføres hurtigt til computeren via hukommelseskortlæseren.

Størrelsesmæssigt er 64 GB et godt udgangspunkt for de fleste. Det betyder, at du kan gemme lidt over 5.000 JPEG-billeder med et kamera, der har en opløsning på 24 megapixel. Eller omkring 2.600 billeder, hvis det er på 36 megapixel. Hvis du optager i RAW-format, kan du halvere tallene til henholdsvis omkring 2.500 og 1.300 billeder. Husk, at det varierer meget fra kamera til kamera.

Tips: Hvis du allerede har et microSD-kort med tilhørende adapter til SD-kortlæser, kan du bruge det i kameraet. Du skal blot sørge for, at videooptagelser fungerer, og at kameraet ikke bliver langsomt med microSD-kortet.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]