Prisjagt

Sådan vælger du den rette plæneklipper

Få en flottere og mere jævn græsplæne med den rette plæneklipper. Her gennemgår vi de vigtigste ting, du skal vide, før du køber.

Få en flottere og mere jævn græsplæne med den rette plæneklipper. Her gennemgår vi de vigtigste ting, du skal vide, før du køber.

Typer af plæneklippere

  • Plæneklippere til grunde over 500 kvadratmeter. Er benzindrevne, men kan også fås med elektrisk start. Er kraftfulde og gode til at klippe højt græs. Der er plæneklippere, der er selvkørende, hvis du ikke vil skubbe den selv, og samtidig gøre det nemmere for dig selv.
  • Robotplæneklippere kan i princippet klare alle størrelser af grunde, hvis du bruger flere af dem. De er næsten lydløse, selvkørende og oplader sig selv, når batteriet er ved at løbe tør for strøm. Klipper kun det græs, du har indrammet på grunden, og registrerer selv, når græsset skal klippes.
  • Elektriske plæneklippere til grunde under 1.000 kvadratmeter. Fås med elektrisk strømforsyning og batteridrift. De er miljøvenlige og larmer mindre end en motoriseret plæneklipper. De er dog svagere end benzindrevne alternativer. Modeller med elektrisk strømforsyning begrænses af længden på ledningen, og en batteridrevet model af, hvor længe batteriet holder pr. opladning.
  • Håndplæneklippere til grunde på op til 500 kvadratmeter eller som et supplement til større plæneklippere, når grunden er større. Er skånsomme mod græsplænen, det billigste alternativ og giver god motion. Kan være tunge at bruge i højt græs.
  • Traktorplæneklippere til rigtig store grunde med store grønne parklignende arealer. Klipper bredt, hurtigt og nemt. En god mulighed, hvis du har svært ved at gå frem og tilbage med en almindelig plæneklipper, men husk på, at plæneklipperen kræver en hel opbevaringsplads og ikke er den billigste løsning. En del traktorplæneklippere kan bruge børster frem for at skulle feje og lignende.

Cylinder eller rotor

Motordrevne og hånddrevne græsslåmaskiner bruger enten en cylinder eller rotor til at korte græsset.

Plæneklippere med cylinder giver som regel en pænere klipning, fordi de klipper græsset, til forskel fra knivblade på en rotor, der i stedet skærer græsset. Modeller med cylinder er dog mere følsomme i højt græs og skal have store hjul for at rulle gnidningsfrit. Alle håndbetjente plæneklippere bruger cylinder.

Cylinderplæneklippere kræver generelt mere vedligeholdelse end modeller med rotorer og knive. Det skyldes, at knivene skal slibes med specialværktøj og indstilles mere præcist sammenlignet med en underskåret plæneklipper. Dette gælder både den håndbetjente plæneklipper og den motoriserede plæneklipper.

Rotorplæneklippere har en roterende del på undersiden med knive, der drejer for at skære græsstråene af. Det er vigtigt, at knivene er skarpe, så man ikke slår græsset ned. Sammenlignet med en plæneklipper er knivene til rotoren nemmere at tage af og slibe selv.

iStock.com / Jevtic

Opsamler eller ikke

Med en opsamler på plæneklipperen slipper du for at skulle rive plænen bagefter. Du kan ganske nemt tømme indholdet fra opsamleren i kompostbunken og derved spare både tid og arbejde. Hvis du gerne vil bruge græsset som næring, er det praktisk at have en plæneklipper, der finfordeler græsset for dig. Metoden kaldes "mulching" og betyder, at græsset males og genanvendes i græsplænen. Der findes plæneklippere, der kombinerer mulcher-funktionen med en opsamler, hvis du selv vil fordele det klippede græs.

Hvis du gerne vil undgå græs på benene, når du klipper det, bør du se nærmere på en model med sideudkast. Du skal dog være opmærksom på, at sideudkast begrænser den retning, du kan klippe i, eftersom udblæsningen hele tiden skal vende mod græsplænen. Derudover kan den del, der stikker ud, gør det svært at komme frem overalt.

Ergonomi

Robotplæneklipperen er den plæneklipper, der er mest venlig mod din krop. Du skal nemlig ikke foretage dig noget som helst med den, ud over måske at kigge på den, mens den arbejder.

Alle andre modeller kræver lidt fysisk udfoldelse for at kunne bruges. Derfor er det vigtigt, at du kontrollerer, hvor tung plæneklipperen er, om håndtaget kan indstilles efter kroppens længde, og om den har et behageligt greb. Hvis du ikke ønsker at skubbe plæneklipperen, skal du vælge en selvkørende model.

Vådt og højt græs kan volde problemer for både eldrevne og benzindrevne plæneklippere. Klip græsset ofte, og undgå at gøre det, når det lige har regnet. Det vil gøre det nemmere for både dig og plæneklipperen. Det gælder særligt, hvis du har en håndplæneklipper uden motor.

Vinteropbevaring

Når vinterkulden nærmer sig, er det tid til at sætte plæneklipperen væk og lade den hvile indtil næste sæson. Gør plæneklipperens ydre og knive rent, tag batteriet ud, hvis plæneklipperen er forsynet med det, og sørg for, at temperaturen i luften ikke kommer under 5-10 grader. Har du en benzindrevet plæneklipper, tømmer du benzintanken. Et tips er at skifte olie og oliefilter på de modeller, der har det, eller at indlevere plæneklipperen til gennemgående service og vedligeholdelse.

iStock.com / Natalia Bodrova

Robotplæneklippere

Robotplæneklippere er i det store hele automatiske og klipper din plæne efter behov. Det eneste, du skal gøre, er at placere ladestationen på et godt sted, sætte kantlinjerne op, som plæneklipperen skal holde sig indenfor, og derefter bare lade den køre. Det er vigtigt, at du vælger en robotplæneklipper, der kan klare størrelsen på din have og er beskyttet mod tyveri. Du kan få en mere omfattende vejledning om, hvordan du vælger rigtigt, ved at besøge vores kategori med robotplæneklippere her:

Her finder du alle robotplæneklippere på Prisjagt

Sikkerhed

Plæneklippere bruger roterende knive, og dette indebærer naturligvis nogle risici, når du slår græsset. Brug derfor gerne nogle gode og velegnede sko, f.eks. med stålbeskyttelse, og sluk altid for plæneklipperen, før du kontrollerer undersiden af den.

Hvis du bruger en traktorplæneklipper på en græsplæne, der skråner meget, skal du altid klippe op og ned langs skråningen, aldrig tværs over den, da sidstnævnte ville give risiko for, at plæneklipperen vælter. Det samme gælder for en almindelig plæneklipper – og her er et vigtig, at du aldrig trækker den mod dig.

Sørg også for at kontrollere, om der ligger ting på plænen, før du går i gang, så du kan nå at fjerne dem. Sten, der køres over af knivene, kan blive til projektiler, der flyver vidt omkring, hvis ikke kanten på plæneklipperen stopper dem.

Før du køber plæneklipper

Her følger en række praktiske tips og råd til køb af din nye plæneklipper.

  • Kontroller, om forhandleren har eget værksted til service og reparation. Nogle forhandlere sender plæneklippere videre til andre værksteder eller producenten. Det betyder, at du måske skal undvære din plæneklipper i endnu flere dage.
  • Det er mest praktisk, hvis du selv kan udføre den mest grundlæggende vedligeholdelse på plæneklipper. Som at skifte tændrør, filtre og olie. Det er også godt, hvis du selv kan slibe og udskifte knive. Det er dog ikke alle modeller, der gør det lige nemt for brugeren.
  • Hvis du vælger en benzindrevet plæneklipper, skal du først kontrollere, om den kan bruge alkylatbenzin, såkaldt miljøtilpasset benzin. Benzinen er mere miljøvenlig, renser motoren og gør plæneklipperen lettere at starte.
  • Hvis du overvejer en traktorplæneklipper og har en have med smalle arealer, bør du se på modeller med en snæver drejeradius og frontmonteret klipper. På den måde kommer du nemmere rundt overalt og langs kanterne.
  • Det er vigtigt at kunne ændre klippehøjden på plæneklipperen. Det skyldes, at rigtig langt græs ikke bør klippes på én gang, men i stedet skal etageklippes op til tre eller fire gange.

Tekst:
Daniel Haaf

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]

Læsetips