Her er Xbox Series X – efterfølgeren til Xbox One X

8K-opløsning, ny controller, nyt design og klar til at blive lagt under juletræet 2020

Tekst:
Daniel Haaf

Prisovervåg Xbox Series X allerede i dag så er du forberedt, når den lanceres. Du finder spillekonsollen på Prisjagt her.

Nyt design

Xbox Series X har fået et helt nyt og modificeret design, der bevæger sig et skridt væk fra det flade udseende, som var tilfældet hos tidligere modeller i Xbox One-serien. Den nye spillekonsol har en rektangulær form med bedre køling, der bevirker at spillekonsollen kan være kraftfuld men samtidig støjsvag og kølig. Xbox Series X kan desuden bruges både liggende og stående.

Meget højere ydeevne end Xbox One X og Playstation 4 Pro

Xbox Series X gør brug af ny og forbedret hardware, der i høj grad øger ydeevnen sammenlignet med alle nutidens spillekonsoller, selv sammenlignet med Xbox One X og Playstation 4 Pro. Med op til fire gange højere beregningskraft end Xbox One X kan den nye spillekonsol køre spil med allerhøjst 8K-opløsning eller 4K-opløsning med maksimalt 120 fps.

Forbedret controller

Xbox Series X lanceres med en ny controller, der er en smule mindre end den normale Xbox One-controller. Microsoft siger dog, at alle de sædvanlige knapper, du er vant til at bruge, fortsat findes på den nye controller, men at de små designjusteringer gør den nemmere at bruge. Den nye controller er desuden bagudkompatibel med alle Xbox One-modeller og Windows 10.

Ultra HD Bluray og en nyere generation SSD

Xbox Series X har en Bluray-afspiller til Ultra HD Bluray og bruger en nyere generations SSD til lagring af spil. Det betyder, at du ikke behøver at købe digitale spil såsom med Xbox One S All-Digital Edition, og den hurtige lagring gør desuden at spillene starter hurtigere end med en traditionel harddisk eller SSD.

  • Specialdesignet processor baseret på AMD Zen og Radeon RDNA 2
  • NVMe SSD sikrer meget høje overføringshastigheder
  • 8K-opløsning med 120 billeder pr. sekund
  • Understøtter HDMI 2.1 funktionerne Auto Low Latency Mode (ALLM) og Variable Refresh Rate (VRR)
  • Hardware-accelereret ray tracing til billede og lyd med DirectX
  • Bruger Microsofts egenudviklede form af Variable Rate Shading (VRS)
  • Bagudkompatibel med fire generationer af Xbox-spil
  • 12 teraflops GPU-ydeevne (dobbelt så kraftig som Xbox One X)
Xbox Series X vs Xbox Series S. Foto: Microsoft

Xbox Series S er et billigere alternativ til Xbox Series X

Xbox Series S er et billigere og mindre kraftfuldt alternativ til flagskibsmodellen Xbox Series X.

Det er en spillekonsol, der har mange af fordelene fra Xbox Series X, men dog med et par nævneværdige forskelle. Dette er en lidt langsommere spillekonsol, der kan håndtere 1440p i stedet for 4K, lagerpladsen er halveret, og der er ingen Blu-ray læser.

Da Xbox Series S er en mere beskeden spillekonsol med lavere ydeevne, koster modellen også mindre end Xbox-serien X. Den er rent faktisk hele 37 procent mindre. Se priser og lanceringsdato længere nede i artiklen.

Hvornår lanceres Xbox Series X og Xbox Series S?

Både Xbox Series X og Xbox Series S lanceres den 10. november 2020. Spillekonsollerne kan ifølge Microsoft forudbestilles fra den 22. september. Du kan købe spillekonsollerne eller abonnere på dem med Xbox All Access.

Xbox All Access er en abonnementstjeneste, der kombinerer enten Xbox Series X eller Xbox Series S med Game Pass Ultimate. For et fast månedligt gebyr, får du en af spillekonsollerne og en masse spil du kan installere uden ekstra omkostninger.

Med Xbox All Access binder du dig i 24 måneder. Priserne starter fra 259 kr. per måned for Xbox Series X og 198 kr. for Xbox Series S. Det er dog værd at nævne at Game Pass Ultimate, som er inkluderet i Xbox All Access, koster 99 kr. per måned, hvis du køber spiltjenesten separat.

"Xbox Series X bliver vores hurtigste og mest kraftfulde spillekonsol nogensinde og sætter et nyt niveau i forhold til ydeevne, hastighed og kompatibilitet, så du nu kan tage tusindvis af spil fra tre generationer med dig. Det industrielle design medvirker til at give dig fire gange højere beregningskraft end Xbox One X på en mere støjsvag og mere effektiv måde, hvilket er afgørende for at levere en virkelig opslugende spiloplevelse."

Microsofts udtalelse om den nye Xbox Series X

Xbox Series X er bagudkompatibelt, hvilket betyder, at alle spil til Xbox One fungerer på præcis samme måde som på alle andre Xbox One-konsoller.

Forskellen er, at spil, som ikke er udviklet specielt til Xbox Series X, muligvis ikke udnytter den nye spillekonsols meget mere kraftfulde hardware maksimalt. Til dags dato er det kun et par spil, der er bekræftet at være udviklet specielt til Xbox Series X, blandt andet Watch Dogs Legion, Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2 og Halo: Infinite.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion er det tredje spil i Watch Dogs-serien, hvor spilleren påtager sig rollen som hacker i et åbent spilunivers. Watch Dogs Legion adskiller sig dog en del fra de tidligere spil, da man nu kontrollerer en gruppe hackere i stedet for én protagonist. Præcis som før er hovedmodstanderen DedSec, og målet er at bekæmpe organisationen en gang for alle – denne gang i et dystopisk London.

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2

Senua's Saga: Hellblade Chronicles 2 er det andet kapitel i serien om Senua, en urgammel kriger, der i det første spil kæmpede mod fremmede væsener og sin egen mentale sundhed for at redde sin kærestes sjæl fra gudinden Hela. Man ved ikke så meget mere om det andet kapitel af spillet, end at Senua fortsætter sin rejse, og at spillet er udviklet specifikt med Xbox Series X i tankerne.

Halo: Infinite

Halo: Infinite er den kommende efterfølger til Halo 5: Guardians, der blev lanceret i oktober 2015. Halo: Infinite er næstfølgende del i den roste spilserie Master Chief og lanceres samtidig som Xbox Series X hen imod slutningen af 2020. Ifølge spiludvikleren 343 Industries, der udvikler Halo: Infinite, er spillet en helt frisk start for hele Halo-serien, men præcis hvad det betyder er endnu uvist.

Skift hurtigt mellem flere åbne spil

En ny funktion hos Xbox Series X er, at du kan have flere spil kørende samtidig og skifte problemfrit mellem dem, når du ønsker. Faktum er, at du til og med kan genstarte din Xbox og stadig hoppe direkte ind i det seneste spil uden at skulle starte alt op igen – dette ifølge den berømte Xbox-profil Larry Hryb.

Nutidens Xbox One-konsoller kan kun genoptage det seneste spil, da alt ellers skal genindlæses, men den kraftfulde hardware i Xbox Series X tillader at flere spil, i stedet for kun ét, kan køre samtidig i baggrunden.

Følgende fortæller Jason Ronald fra Team Xbox til websiten Gamespot om den nye funktion.

– I dag findes der mulighed for straks at genoptage det seneste spil, du har spillet. Hvorfor skulle vi ikke kunne gøre dette med flere spil? Mange spillere vælger at spille flere spil samtidig, og hvis jeg havde mulighed for at hoppe mellem spillene, til lige præcis det sted hvor jeg forlod det, ville det gøre oplevelsen bedre. Der ville være mindre ventetid og mere tid til at spille.

Hvad koster Xbox Series X og Xbox Series S?

Xbox Series X og Xbox Series S sælges fra den 10. november.  Her ser du priserne på spillekonsollerne, når de lanceres:

Priserne kan sammenlignes med Playstation 5 og Playstation 5 Digital Edition, som henholdsvis koster 4.199 kr. og 3.399 kr.

Ofte stillede spørgsmål og svar om Xbox Series X

Smart Delivery

Med Xbox Series X introducerer Microsoft den nye funktion Smart Delivery. Med Smart Delivery får du altid den bedst mulige version af et spil til din Xbox-konsol, fra den første Xbox One til den nye Xbox Series X.

Hvis du for eksempel køber Gears 5 til din Xbox One S i dag, installeres alle nødvendige grafikfiler på spillekonsollen som normalt. Hvis du derefter opgraderer til Xbox Series X, så hentes i stedet andre grafikfiler, der er specifikke for den pågældende model, helt automatisk.

Microsoft siger, at deres mål er, at alle Xbox Game Studios-titler skal understøtte Smart Delivery i fremtiden. Også andre spiludviklere har adgang til denne funktion, og det er derfor op til dem, om deres nye og gamle spil skal kunne understøtte funktionen.

Kan jeg spille mine gamle Xbox-spil på Xbox Series X?

Xbox Series X er fuldkommen bagudkompatibel med alle gamle Xbox-spil, forudsat at de er tilpasset til Xbox One. Det betyder, at du kan køre første og anden generations Xbox-spil og Xbox 360-spil præcis som med eksisterende Xbox-konsoller. Husk dog at selvom gamle spil kan køre på Xbox Series X, vil de sandsynligvis ikke drage nytte af spillekonsollens meget mere kraftfulde hardware.

Er Xbox Series X bedre end Playstation 5?

Både ja og nej. Det afhænger helt af, hvordan du er som spiller, og hvad du føler er bedst for dig. I dag peger meget på at begge spillekonsoller har samme ydeevne, eller i det mindste er tilstrækkelig ens, så de fleste mennesker ikke vil bekymre sig om forskellen. Det betyder at du, som skal ud og vælge spillekonsol, kan fokusere mere på prisen, følelsen af at have controlleren i hånden, VR-behov, samt om der er konsol-specifikke spil, som du ønsker at spille. Hvis du hælder mere til den ene end den anden side i forhold til dagens spillekonsoller, så har du måske allerede en idé om, hvordan valget eventuelt kan se ud denne vinter, når Xbox Series X og Playstation 5 lanceres.

Fungerer Xbox Game Pass sammen med Xbox Series X?

Xbox Series X skal fungere sammen med Xbox Game Pass, når spillekonsollen lanceres. Det betyder, at du kan tage dine allerede påbegyndte spil fra en eksisterende Xbox-konsol og overføre alt til den nye model – uden at miste nogen gemte filer eller skulle ud og købe spillene på ny. For dem af jer der ikke er bekendt med Xbox Game Pass, så er det en abonnementstjeneste, hvor brugeren betaler et årligt- eller månedligt gebyr for adgang til masser af spil til Xbox og PC.

Kan Xbox Series X ligge på siden (vandret) eller skal konsollen stå oprejst?

Xbox Series X fungerer mindst lige så godt, når den ligger på siden, som når den står oprejst. Det gør det blandt andet nemmere at placere spillekonsollen i fx et tv-møbel, hvis du ikke vil have den stående fremme. Den nye spillekonsol har et helt nyt og modificeret design, hvis rektangulære form siges at være meget bedre til køling af de interne komponenter sammenlignet med andre eksisterende Xbox One-konsoller.

Understøtter Xbox Series X ray tracing?

Microsoft har bekræftet, at Xbox Series X understøtter ray tracing. Ray tracing er en avanceret metode til visning af grafik med ekstremt realistisk lyssætning. Takket være ray tracing får spillene en nærmest livagtig oplevelse af, hvordan lys interagerer med forskellige objekter, (afføder skygger, refleksioner og lyseffekter), der er meget bedre end den du oplever i spil, der ikke understøtter ray tracing.

"Med introduktionen af hardwareaccelereret ray tracing i Xbox Series X muliggøres helt nye scenarier. Alt fra mere realistisk lyssætning til bedre refleksioner og t.o.m. spatial- og ray-traced lyd.", siger Xbox-profilen Jason Ronald i en podcast med Larry Hryb.

Fungerer VR sammen med Xbox Series X?

Intet peger på at Microsoft har til hensigt at inkludere VR-støtte i Xbox Series X. Microsoft har længe sagt, at VR ikke er den rette vej for Xbox-serien, og det ser ikke ud til at ændre sig med lanceringen af Xbox Series X. Hvis du ønsker at spille VR-spil, så burde Playstation 4 Pro, kommende Playstation 5 og PC være dit første valg.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected].