Sådan vælger du den rigtige grill
Kulgrill, gasgrill, elektrisk grill – hvad skal man egentlig vælge? Her kommer en række tips og råd til dig, før du vælger!
Tekst:
Daniel Haaf
Er du i tvivl om, hvilken grill du skal vælge til sommer? Det er faktisk ikke så svært at finde den rette, selvom der findes et hav af forskellige modeller og varianter at vælge imellem.
Det vigtigste er, at du ved, hvor ofte du har lyst til at grille, hvor stor en overflade du har brug for, og hvad du normalt griller. Med det i baghovedet det nemmere at vælge præcis den grill, der passer bedst til dine behov. Og til jer, der er i tvivl om valget mellem kul og gas, kan vi berolige jer med, at maden smager lige godt, uanset hvad du vælger.
Her kommer et par ting, du skal huske på, før du køber grill:
- Hvor meget plads har du til grillen, og hvor nemt er det at flytte den, når du er færdig?
- Hvor stor kontrol over varmen ønsker du, og hvor hurtigt vil du gerne kunne grille?
- Skal grillen have et aflastningsbord til mad og tilbehør?
- Bor du i lejlighed med altan eller meget tæt på naboer, som eventuelt kan blive genereret af røg?
- Hvor meget må grillen koste? Husk også at medregne grillkul/briketter og gas i prisen.
I det følgende har vi samlet en række fordele og ulemper ved de forskellige grilltyper – kulgrill, gasgrill og elektrisk grill. Hvilken en tror du bliver din favorit denne sommer?
Kulgrillen
Kulgrillen har længe været den traditionelle metode at grille på. Her kan du vælge mellem en lang række størrelser, former og varianter, alt efter hvad der passer dig bedst.
Den mest almindelige er kuglegrillen med en størrelse på mellem 47 og 67 centimeter. Den står ofte på tre ben og har to hjul, så den er nem at flytte rundt. Normalt er der ingen sideborde til grillen, men der findes lidt større varianter med små aflastningsborde, hvis du har brug for det.
Modeller med askesamlere er nemmere at holde rene. Hvis du går efter en sådan, skal du være forberedt på at betale lidt mere. Med en højere pris følger generelt også en bedre holdbarhed takket være bedre materialer, der kan modstå vind og vejr bedre end de billigere modeller.
Hvis du foretrækker faconen på en gasgrill, kan du vælge en grillvogn. Den er aflang og gør det lettere at fordele kul eller briketter til indirekte varme.
Fordele
- Du kan opnå en meget høj temperatur med en kuglegrill
- Den findes i mange størrelser og faconer
- Den koster mindre end mange gasgriller
- Den giver den unikke grilloplevelse, som nogle foretrækker
Ulemper
- Den er længst tid om at blive klar til at grille
- Det er sværere at finde den rette temperatur
- Den bliver beskidt, og rester af kul skal fjernes
Grillkul eller briketter?
Det evige spørgsmål, som mange stiller, er: Skal jeg købe kul eller briketter? Svaret er, at du bør købe begge. De er nemlig begge gode til forskellige situationer. Grillkul brænder hurtigt og er gode, hvis du gerne vil have gang i grillen hurtigst muligt. Briketter er langsommere og giver en længere glødetid.
Så hvis du bare skal grille burgerne eller pølser, fungerer grillkul glimrende. Hvis du derimod har en større steg, er briketter bedre. Et tips er at blande begge typer, så du får en god kombination til de fleste former for grillmad.
Gasgrillen
Gasgrillen er det perfekte valg til dem, der gerne vil i gang med at grille hurtigt. Du får generelt et større grillområde med kulgrillen og skal ikke vente ret længe på den perfekte temperatur.
Med en gasgrill, som har flere brændere, er det nemmere at justere temperaturen efter forskellige tilberedninger og retter. Du kan f.eks. gøre den ene side meget varmere, mens den anden bruges til indirekte grilning af mad, der tager længere tid. Desuden er efterarbejdet med rengøring meget lettere – du slipper for beskidte kul og briketter.
Hvis du vælger ikke at købe en gasgrill, fordi du er bange for at miste den traditionelle smag af mad grillet på kul, så kan du godt tænke om igen. Test viser, at der ikke er nogen smagsforskel. Og hvis du gerne vil føje lidt ekstra smag til maden, kan du altid bruge rygeflis med gasgrillen. Enkelt og praktisk.
Fordele
- Gasgrillen er klar til at grille efter et par minutter
- Det er let at finde den rigtige temperatur
- Du slipper for bøvl med grillkul og briketter
- Den ryger mindre, så dit tøj lugter mindre
Ulemper
- Den er meget større end både kulgriller og elektriske griller
- Den bruger gas, som skal fyldes på fra tid til anden
- Den er dyrere end mange kulgriller
Elektrisk grill
En elektrisk grill er perfekt på altanen eller i det fri. I forhold til andre typer er den billig, nem at rengøre og fylder ikke ret meget.
Med en elektrisk grill kan du tilberede din mad inde såvel som ude, bare der er en stikkontakt i nærheden. Du slipper for røg fra kul og eventuelle bekymrende flammer fra ild. Et godt alternativ, hvis du ikke har plads til en kulgrill eller gasgrill.
Dette alternativ er til dig, der gerne vil kunne grille hele året uden at skulle stå ude og fryse, når vinteren gør sit indtog. Hvis du ikke har plads til at placere en større elektrisk grill, så finde der også smart bordgriller, som i princippet kan stå overalt.
Fordele
- Du kan komme meget hurtigt i gang med at grille
- Den er nemmere at sætte op end kulgriller og gasgriller
- Den er nem at rengøre og stille væk efter brug
- Den er billigere end andre griller
Ulemper
- Du skal have en stikkontakt i nærheden (eller en lang forlængerledning)
- Den giver måske ikke helt samme hyggelige grilloplevelse som en kulgrill eller gasgrill
Prisjagts grilltips
1. Sørg for at rengøre grillristen, mens den er varm. Så er det nemmere at fjerne eventuelle madrester. Køb en god grillbørste, så du har det rette værktøj til opgaven. Hvis risten har nået at køle af, kan du sætte den ind i din almindelige ovn og indstille temperaturen på 100 grader og vente, indtil den er varmet op igen. Brug en grillhandske, når du rører ved risten, så du ikke risikerer at brænde dig.
2. Sørg for at grille ved den rette temperatur. 80-120 grader regnes som lav temperatur, mens 150-200 grader er mellemtemperatur. Over 200 grader er generelt for højt, og du risikerer at brænde kødet. Det også vigtigt at vide, om du skal bruge direkte eller indirekte grilning. Tjek det, før du begynder at grille, så få du et bedre resultat.
3. Glem ikke grillcoveret. Det er så nemt at købe den superlækre grill, så husk samtidigt at købe det lige så vigtige grillcover. Beskyt din nye, flotte grill med et vejrbestandigt cover, som holder rusten fra døren, så du kan holde din grill i flot stand i mange år fremover. Husk på, at mange grillcovers er syet efter mål til bestemte modeller, så du skal lige tjekke, hvad der passer til din grill, før du køber.
Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected].
Læsetips