Prisjagt tester den nye iPhone SE

Spoiler-advarsel: Den nye iPhone SE er en fremragende mobiltelefon, hvis du går efter en lille og handy iPhone med et godt kamera – uden at lænse bankkontoen.

Tekst:
Daniel Haaf

Du har sikkert allerede læst vores spoiler-advarsel, så jeg kan roligt fortsætte: iPhone SE er en glimrende mobiltelefon til dig, der går efter en ny iPhone til under 4.000 kroner og gerne vil kunne bruge den i flere år.

Den nye iPhone SE er fremstillet af aluminium og glas og er både god at holde om og af. Størrelsesmæssigt er den praktisk lille, og her får man virkelig meget for pengene. Når det er sagt, er modellen ikke velegnet til alle mobilbrugere i dag.

I det følgende kan du læse, hvad jeg synes om iPhone SE efter at have brugt den et stykke tid. Jeg har bevidst valgt ikke at gå i dybden med specifikationer og lignende. I stedet tager jeg udgangspunkt i en mere hverdagsagtig brug for at få en oplevelse af, hvordan telefonen føles og fungerer.

Læsetips

Fordele

 • Glimrende oplevelse af kvalitet
 • Kameraet foran såvel som bagpå tager rigtig gode billeder under gode lysforhold
 • Startpris på under 4.000 kroner
 • Rigtig god ydeevne til både apps og spil
 • Flere år med opdateringer til iOS
 • Understøtter trådløs opladning og hurtig-opladning

Ulemper

 • iPhone SE føles ikke som sådan innovativ
 • Lyssvag LCD-skærm med lav opløsning
 • Batteritiden er ikke specielt imponerende
 • Hurtig-oplader medfølger ikke
 • Ingen understøttelse af Face ID
 • Fotografering i mørke anbefales ikke

Der er fem nævneværdige ting, du skal have styr på, når du pakker din nye iPhone SE ud. Ud over mobiltelefonen får du en 5 watts standardoplader, et opladningskabel og hovedtelefoner med ledning til telefonens Lightning-port. Der er også en lille pin til at få adgang til SIM-kortet.

Derudover finder vi to klistermærker med Apples logo og et velkomsthæfte.

Skal og skærmbeskyttere medfølger som normalt ikke. Jeg anbefaler, at du køber begge, når du køber en ny telefon. Det vil mindske risikoen for skade helt fra starten.

Følgende er med i købet af din nye iPhone SE

 • iPhone SE
 • 5 watts mobiloplader
 • Lightning-kabel
 • Hovedtelefoner med tilslutning
 • Velkomsthæfte med to klistermærker & SIM-kortpin

Installation

Fem minutter og nogle sekunder. Så lang tid tog det fra telefonen blev tændt, til den kunne bruges.

Og dertil skal siges, at mindst et minut gik med at vente på Apples magi i baggrunden, da vi oprettede en ny Apple-konto. Så det tager ca. fire minutter, hvis du allerede har en Apple-konto, du vil bruge.

Har du allerede en iPhone eller iPad med samme Apple-konto, som du vil bruge på din nye iPhone? Så er det endnu hurtigere at oprette alle indstillinger. Nye iPhone-enheder kan nemlig hente alle indstillinger, apps og adgangsoplysninger fra eksisterende Apple-gadgets i nærheden.

Et lille tip: Hvis du har oprettet en helt ny Apple-konto, skal du huske at aktivere den. Hold øje med aktiveringsmailen fra Apple i din indbakke. Uden aktivering begrænses brugen af din mobiltelefon.

Størrelse og kvalitet

Den nye iPhone SE er en lille og praktisk mobiltelefon. Størrelsesmæssigt er den identisk med iPhone 8, hvilket gør det betydeligt mindre end mange andre telefoner på markedet i dag.

Kvaliteten på telefonen føles god. Skallen af aluminium og bagsiden af glas virker ikke til at give sig, når jeg forsigtigt trykker på den med fingrene.

Størrelsesmæssigt er iPhone SE perfekt til både jakke- og bukselommen. Faktisk føles den nærmest forsvindende lille. Og selvom siderne er relativt glatte, er bagsiden med glas behagelig at holde fast i.

Med en skal på iPhone SE bliver telefonen en anelse større, men den er også mere beskyttet og giver et bedre greb på siderne.

I første omgang kan det være svært at vænne sig til størrelsen af telefonen. Vægten på 148 gram er hele 24 procent lavere end en iPhone 11 og 16 procent lavere end min iPhone XS. Det er delvis takket være den lille skærm fra iPhone 8, der betyder, at Apple kan holde både størrelse og vægt nede, men for mange kan det også være en stor pris at betale.

Det tager tid – men du vænner dig til det

4,7 tommer er bare ikke ret meget i dag. De første par dage føles alt, hvad jeg foretager mig, som for småt og upraktisk på skærmen. Det digitale tastatur er krympet, og det samme gælder ikonerne på startskærmen. Og Facebook-feedet føler mere klaustrofobisk end nogensinde.

Men efter nogle dages brug vænner man sig til iPhone SE, og skærmstørrelsen føles ikke så begrænsende som i starten.

Når det er sagt, er jeg måske ikke i den rette målgruppe for iPhone SE. Dem, der køber telefonen, gør det sandsynligvis for dens lille størrelse, og så er en lille skærm jo heller ikke noget problem.

Hastighed og film

Her får du en lynhurtig mobiltelefonen. Under den lille skærm, finder du samme processor som i iPhone 11-serien – og den kører uden problemer alle de ting, du henter fra App Store.

iPhone SE har godt nok lidt mindre intern lagringsplads end iPhone 11 (3 GB vs. 4 GB), men det er ikke noget, jeg bemærker, når jeg hopper rundt mellem forskellige apps, sites og spil.

To af de spil, jeg testede, var Hungry Dragon og Asphalt 9: Legends. De kørte helt uden problemer, og jeg oplevede ikke en eneste gang problemer med ydeevnen, som kunne påvirke oplevelsen.

Hvad der derimod have en mærkbar påvirkning var skærmen. Størrelsen, opløsningen og skærmtypen er ganske enkelt ikke lige så god som OLED-skærmene, søskendemodellerne iPhone XS og iPhone 11 Pro. Farverne er ikke lige så klare, lysstyrken på skærmen er ikke lige så høj, og grafikkens skarphed er lidt mere hakkende på en iPhone SE.

Fik skærmen mig til at tøve med at købe telefonen? Nej, absolut ikke for en som mig, der kun spiller lidt i ny og næ, men det er absolut værd at nævne med så stor en forskel. Sammenlign gerne en iPhone SE med en OLED-telefon i en butik, før du køber.

Samme batterikapacitet som iPhone 8 begrænser

Når det handler om at se film, er oplevelsen omtrent den samme som at spille.

Eftersom iPhone SE har en LCD-skærm, får du ikke en rigtig sort farve, men mere en slags mørkegrå version. Det bemærkes først og fremmest på de skygger, der ofte dukker op, når man ser en film. Den mest tydelige forskel fra OLED er, at når du bruger telefonen i mørke omgivelser, er både kontrasten og skærmens lysstyrke mest tydelig.

Også skærmstørrelsen føles i starten noget upraktisk og lille. Men på samme måde som med størrelsen på selve telefonen, tog det kun kort tid at vænne sig til skærmen.

Telefonen er måske ikke den perfekte mediemaskine, men den fungerer helt uden problemer. Husk dog på, at batteriet er identisk med iPhone 8, hvilket ikke er nogen fordel. Så hvis du skal langt omkring, kan det vær en god idé at medbringe en powerbank, så du er sikker på at kunne både spille og se film.

Kameraerne

Kameraerne i iPhone SE er som udgangspunkt ikke de mest imponerende, man kan tænke sig. Bagsiden er forsynet med et enkelt kamera med 12 megapixel og optisk billedstabilisering. En lavere opløsning end i de fleste moderne Android-telefoner på markedet i dag.

På trods af opløsningen synes jeg nu alligevel, at iPhone SE tager forholdsvis gode billeder. Under gode lysforhold er resultaterne skarpe og detaljerede med god farvegengivelse. Telefonen overdriver ikke farverne som mange andre mobiltelefoner. Det dynamiske omfang er ikke i topklasse, men i det store hele havde jeg ingen problemer med at tage typiske hverdagsbilleder.

Hvis du zoomer ind til 100 procent, bemærker du, at det lavopløste kamera ikke helt kan følge med konkurrencen. På en lille mobilskærm alt ser godt ud, men på min store 4K-skærm er det klart, at iPhone SE ikke fanger fine detaljer så godt. Til kameraets forsvar skal det dog siges, at de fleste mobiltelefoner heller ikke gør det.

En nævneværdig detalje er, at kameraet heller ikke bryder sig om direkte modlys, uanset om der kommer fra solen eller en lampe i loftet. Der kommer nemt reflektioner på billederne, og farver bliver ikke så gode og får en dårlig kontrast.

Under ringe lysforhold skal kameraet kæmpe endnu mere. Detaljerne forringes, farverne falmer, og den digitale støj stiger. Men så er det heller ikke værre, for Apple klarer det rigtig godt med at bevare skarpheden i fotografierne. Det er værd at nævne, at iPhone SE ikke har nattilstand, som blev introduceret med iPhone 11-serien, så hvis du vil tage billeder under mørke forhold, så du vælge at opgradere til denne serie.

Nærbillede af bøger for at vise forskellen på digital støj under forskellige lysforhold

Selvfølgelig har iPhone SE portrættilstand på både det forreste og bageste kamera.

Nedenfor ses et eksempel på, hvor den normale fototilstand med det forreste kamera adskiller sig fra portrættilstand. Med portrættilstand aktiveret sløres baggrunden på digital vis for at rette fokus mod ansigtet.

Og ja, det fungerer rigtig godt, selvom det ved nærmere eftersyn er tydeligt, at der er tale om en digital løsning og ikke et længere teleobjektiv.

Højttalerne

Uanset om du lytter til musik, ser film eller spiller, har iPhone SE nok med kraft til at fylde et mindre lokale med lyd.

Da jeg på særdeles uvidenskabelig vis målte lydniveauet med en Blue-mikrofon tilsluttet min iPad Pro, blev 113 dBA målt som det højeste. Det er lidt lavere end min iPhone XS, som nåede 114 dBA. Jeg målte på nøjagtig samme afstand med begge mobiltelefoner, og det var nummeret Hello med Adele, der stod for fornøjelsen.

Det er intet problem at høre tale i film og sang i musik. Selv når jeg skruer rigtig meget op for lyden, oplever jeg ingen forvrængning fra højttalerne.

Forskellen mellem iPhone SE og iPhone XS er lille, men mærkbar. Med iPhone SE får jeg en køligere lyd, der føles lidt tyndere end med iPhone XS. I det store hele er jeg imponeret over, at iPhone SE med sine små højttalere har så god en lyd som er tilfældet.

En detalje, der sikkert ikke kommer bag på nogen, er, at telefonen ikke har stik til hovedtelefoner. Eftersom jeg bruger AirPods-hovedtelefoner, er det ikke noget problem, men det kan være godt at vide for andre. Hvis du vil bruge hovedtelefoner med ledning på iPhone SE, findes der adaptere til formålet. Desværre medfølger der ikke adapter i sættet.

Opsummering

Den nye iPhone SE er et godt valg til dig, der går efter en lille og hurtig iPhone til under 4.000 kroner. Jeg må dog nævne telefonens samme gamle LCD-skærm og batterikapacitet som iPhone 8 samt manglen på en hurtigoplader. Men den nye processor og kameraet opvejer de få mangler, jeg kan få øje på. Her får man en iPhone, der vil være til stor glæde for mange, uden at man skal sprænge bankkontoen.

Specifikationer for iPhone SE

 • Lanceringsår: 2020
 • Størrelse på skærm: 4,7 tommer, LCD
 • Skærmopløsning: 750 x 1 334 pixel
 • Fysiske mål: 138,4 x 67,3 x 7,3 mm
 • Vægt: 148g
 • Processor: Apple A13 Bionic
 • Intern lagringsplads: 3 GB
 • Lagringsplads: 64 GB, 128 GB, 256 GB
 • Kamera, bagside: 12 megapixel, f/1.8
 • Kamera, front: 7 megapixel, f/2.2
 • Videooptagelse: Op til 4K-opløsning med 60 fps
 • Lyd: Stereohøjttaler, ingen kontakt til hovedtelefoner
 • Batteri: 1821 mAh, hurtigladning (18 watt)
 • Vandbestandig: Ja, med IP68
 • Tilslutninger: WiFi 802.11ax, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, Lightning-kontakt

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected]