Prisjagt

Her er Playstation 5 (PS5) – efterfølgeren til Playstation 4

Efterfølgeren til Playstation 4 er en ægte monstermaskine

PS5-konsollerne med håndkontrol og ekstra tilbehør

Hold øje med prisen på Playstation 5 allerede i dag, så du er klar til lanceringen. Du finder spillekonsollen på Prisjagt her.

Den 11. juni løftede Sony endelig sløret for, hvordan Playstation 5 kommer til at se ud. Vi har tidligere fået små smagsprøver på designet, blandt andet gennem afsløringen af spillekonsollens håndkontrol – men først nu kom den store afsløring.

Playstation 5 er en futuristisk designet spillekonsol i sort og hvid, præcis som håndkontrollen. Der er frigivet to varianter – den ene med optisk læser til diske, den anden hel digital variant til download og streaming. Det vides ikke, hvor stor prisforskellen mellem varianterne vil være.

Begge varianter af Playstation 5 kan placeres vertikalt eller horisontalt på samme måde som den Xbox Series X. Spillekonsollen har en særlig fod, der får enheden til at stå stabilt, uanset hvordan den placeres. Størrelsen på foden adskiller dig lidt fra den normale Playstation 5 og Digital Edition-variant.

Med frigivelsen af Playstation 5 kommer også en række tilbehørsdele. Disse omfatter en ladestation til to controllere, et trådløst gaming-headset ved navn Pulse 3D og en ny mediecontroller. Der kan også tilkøbes HD-kamera.

Sony har ikke endnu afsløret priserne for hverken Playstation 5 eller tilbehøret. Vi er heller ikke bekendt med nogen præcis lanceringsdato endnu. Læs mere om spillekonsollen i vores oprindelige artikel herunder.

Playstation 5 udgives i to varianter – en med optisk læser og en helt digital model

Meget højere ydeevne end Playstation 4 Pro – og meget mere støjsvag

Med den nye generation af hardware fra AMD har Playstation 5 en meget højere ydeevne end både Playstation 4 Pro og Xbox One X. Spillekonsollen bruger en kraftfuld 8-core AMD-processor med tilhørende grafikkort og 16 GB RAM-hukommelse. Ydeevnen er tilstrækkelig til at køre spil op til 8K-opløsning eller 120 fps 4K-opløsning, hvis spilleren foretrækker høj billedhastighed frem for ekstrem opløsning.

Ultra HD Blu-ray & NVMe SSD

Playstation 5 bruger en Ultra HD Blu-ray, der understøtter standard Blu-ray-diske på 100 GB. Det betyder, at du kan se HD-film på disk og installere dine nye spil uden at skulle downloade dem fra internettet. Hvad du dog ikke kan gøre, er at køre spil direkte fra disken. Sony siger, at alle Playstation 5 spil skal installeres på SSD-disken i spillekonsollen.

Bagudkompatibel med Playstation 4-titler

Playstation 5 er bagudkompatibel med ældre spilletitler til Playstation 4. Det betyder ikke, at spillekonsollen kan køre hvilket som helst gammelt spil, men de fleste bør fungere uden problemer. Og de understøttede spil kan drage fordel af den højere ydeevne af Playstation 5 for mere stabil billedhastighed og højere billedopløsning.

3D-lyd giver en fordybende oplevelse

Playstation 5 har indbygget understøttelse af 3D-lyd og giver en mere medrivende oplevelse for dem, der bruger hovedtelefoner til spillekonsollen. Med 3D-lyd får du en mere præcis placering af blandt andet fodspor, skud, torden og andre lyde. Afstande bliver tydeligere, og du får simpelthen en større chance for at høre, hvor lydene kommer fra i spillene. Sony siger, at Playstation 5 og dens opgraderede lydteknologi understøtter flere hundrede moderne lydkilder.

  • 8-core AMD Zen 2-processor, der kører med 3,5 GHz
  • AMD RDNA 2-grafikkort, der klarer 10.28 teraflops
  • 16 GB GDDR6 RAM-hukommelse
  • 825GB NVMe M.2 SSD, som kan opgraderes af brugeren
  • Ultra HD Blu-ray, som bruger standard 100 GB-diske
  • Understøttelse af 8K-opløsning og 4K i 120 fps
  • Bagudkompatibel med de fleste Playstation 4-spil ved lancering
  • Ny controller med haptisk feedback

Playstation 5 er bagudkompatibel med mange ældre spil til Playstation 4. Det betyder, at mange (men ikke alle) spil til Playstation 4 vil fungere præcis som på den ældre spillekonsol og i mange tilfælde også vil virke bedre takket være den kraftigere hardware i Playstation 5.

Sony arbejder på at gøre så mange Playstation 4-spil som muligt fuldt ud spilbare på Playstation 5, men ikke alle vil kunne køres helt perfekt. Derfor er det vigtigt, at der er tilstrækkeligt med Playstation 5-spil allerede ved lanceringen. I dag er der kun et fåtal bekræftede spil optimeret til spillekonsollen, når den er frigivet. Her nævner vi tre af de store spiltitler.

Watch Dogs Legion

Watch Dogs Legion er det tredje spil i Watch Dogs-serien, hvor spilleren antager rollen som hacker i en åben spilleverden. Watch Dogs Legion adskiller sig en del fra de tidligere spil, ved at man nu styrer en gruppe hackere i stedet for en enkelt protagonist. På samme måde som før er hovedmodstanderen DedSec, og målet er en gang for alle at nedkæmpe organisationen, denne gang i et dystopisk London. Spillet udgives også til Xbox Series X.

Gothic

Gothic til Playstation 5 er en helt ændret version af det originale spil fra 2001. Gothic er en såkaldt action RPG, hvor spilleren begiver sig ud i vildmarken for at kæmpe mod, blandt andet, monstre og indsamle forskellige ressourcer. Det er i dag uklart, præcis hvordan den nye version kommer til at se ud, men spiludgiveren THQ Nordic har sagt, at de vil være tro mod originalen, mens de samtidigt introducerer nye og spændende spilmekanikker.

Rainbow Six Siege

Rainbow Six Siege udgives til både Playstation 5 og Xbox Series X. Vælg mellem dusinvis af specialoperatører, forsvar din position over for fjenden med forskellige fælder og bryd vægge ned for at overraske modstanderne. Rainbow Six Siege tager alt det gode fra de tidligere spil med i serien og øger tempoet med mere intens nærkamp og nye strategier.

Superhurtig lagring skal eliminere opladningstider

En komponent i Playstation 5, som Sony fremhæver lidt ekstra er super-hurtig SSD-lagring. Der loves op til 19 gange hurtigere opladningstider sammenlignet med Playstation 4, hvilket i princippet betyder, at opladningstiderne forsvinder helt. Det bør opveje det faktum, at Playstation 5 generelt har en ringere ydeevne end Xbox Series X. I det mindste på papiret, da vi ikke har kunnet teste spillekonsollerne endnu.

SSD-lagringen i Playstation 5 er installeret i en M.2-slot i spillekonsollen. Lagringen kan erstattes af andre tredjepartsløsninger af brugere i fremtiden. Kravet er, at lagringsenheden er af typen NVMe for en M.2-slot og har en minimumsbåndbredde på 5.5 GB/s. Grunden til, at Sony har et krav om mindst 5.5 GB/s er, at selskabet ønsker et mindsteniveau, som alle udviklere kan indrette sig efter.

Hvad koster Playstation 5?

Playstation 5 udgives i to varianter. En lidt dyrere version med bluray-læser og en helt digital variant til at downloade spil fra internettet. Her er priserne ifølge forhandlerne:

  • Playstation 5: 4 199 kr
  • Playstation 5 Digital Edition: 3 399 kr

Ingen nyheder om Playstation 5 Pro

I skrivende stund er der ingen detaljer overhovedet om Playstation 5 Pro. Sony har kun bekræftet, at Playstation 5, som svarer til Xbox Series X, vil blive frigivet. Der er i øjeblikket ingen tegn på, at en dyrere og mere kraftfuld Pro-variant frigives. I stedet er det mere sandsynligt, at Sony frigiver en enklere, billigere version af Playstation 5 til forbrugere, der ikke har brug for den rå kraft i den almindelige Playstation 5.

Det rækker med almindelige hovedtelefoner i stereo til lyd

Det rækker med almindelige hovedtelefoner i stereo til lyden i din Playstation 5. Det betyder, at du kan bruge både standard gaming-hovedtelefoner til Playstation og HiFi-hovedtelefoner, hvis du foretrækker det. Her er nogle populære hovedtelefoner til Playstation 4 og Playstation 4 Pro:

1. Razer Kraken Tournament Edition

2. Sony PlayStation Wireless Platinum

3. Razer Nari Ultimate

4. Beyerdynamic Custom Game

5. Corsair HS60 PRO

De fleste Playstation 4-spil fungerer på Playstation 5 – men ikke alle

De fleste spil til Playstation 4 vil også fungere på Playstation 5. Dette gælder for spil på både disk og downloadede via Playstation Store. Der er undtagelser, hvor nogle spiltitler i første omgang ikke kan køres på grund af den nye, mere kraftfulde hardware. Sony arbejder på at øge kompatibiliteten, så så mange spil som muligt fra virksomhedens katalog af 4.000 spiltitler kan fungere.

Du kan ikke spille Playstation 1, 2 eller 3-spil på din Playstation 5

Sony har bekræftet, at spil til ældre konsoller end Playstation 4 ikke kan spilles på den nye spillekonsol. Undtagelsen gælder for spil, der er videreudviklet, så de kan fungere med Playstation 4.

Eksempler på disse er spil mærket "PS2 Classic", da disse køres såkaldt emuleret og derfor kan bruges på nyere hardware. Det betyder, at spil som Jak 3, Red Faction, Max Payne og Psychonauts bør fungere uden problemer.

Ny strømbesparende tilstand i Playstation 5

Playstation 5 introducerer en ny strømbesparende tilstand, der reducerer energiforbruget. Ifølge Sony kan en million spillekonsoller med strømbesparende tilstand aktiveret reducere strømforbruget med lige så meget som 1.000 gennemsnitlige amerikanske hjem. Det er i skrivende stund uklart, hvordan den strømbesparende tilstand fungerer, og hvilken indvirkning den har, når du bruger spillekonsollen.

Hvornår kommer Playstation 5?

I skrivende stund er det uklart, præcis hvornår Playstation 5 kommer på markedet. Ifølge Sony sker lanceringen en gang i løbet af november eller december 2020. Målet er at få spillekonsollen ud til butikker og forbrugere før den vigtige juleferie. Det, vi ved i dag, er, at Microsoft lancerer Xbox Series X omtrent på samme tid som Sony sender Playstation 5 ud i butikkerne.

Sony

Forbedret controller til Playstation 5

Playstation 5 udgives med en ny og videreudviklet controller med flere nyheder. Blandt andet er den velkendte rumble-teknologi til vibrationer erstattet af mere præcis, haptisk feedback med større variationsmuligheder for at sende signaler til brugeren via controlleren. Knapperne L2/R2 har fået programmerbar modstand, som spiludviklere kan justere efter forskellige spil.

– 3D-lyd og haptisk feedback i controlleren er ting, der, når du prøver dem, udgør overraskende store forandringer. Blot at spille Gran Turismo Sport med en controller til Playstation 5 er en helt ny oplevelse. Selv om den tidligere controller fungerer godt, er der ingen sammenligning, når du først har oplevet den detaljerede kørebane via haptisk feedback og spil med adaptive knapper, siger Jim Ryan, CEO for Sony Interactive Entertainment.

Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected].