De bedste mikrofoner – sådan vælger du mikrofon til streaming og videomøder
God lydkvalitet giver en bedre oplevelse for alle, der lytter
Tekst:
Daniel Haaf
Uanset om du vil kaste dig ud i en podcast, streame på Twitch eller bare lyde godt på videomødet, er en god mikrofon rigtig vigtig. Her kommer vi med tips til de vigtigste ting, du skal tænke på, før du køber en ny mikrofon.
Du skal regne med at skulle betale omkring 1.000 til 2.000 kroner for en USB-mikrofon. Derudover er skal du bruge et par hundrede kroner på en god mikrofonarm eller holder samt vindbeskyttelse, hvis det ikke medfølger.
XLR-mikrofoner koster fra omkring tusind, og du kan få et godt lydkort til omtrent samme pris. XLR-mikrofoner har normalt ikke et tilhørende stativ, så regn med yderligere at par hundrede kroner for en god mikrofonarm og vindbeskyttelse.
Tips til populære mikrofoner med USB-forbindelse
Tips til populære mikrofoner med XLR-forbindelse
Vigtige ting at vide, før du køber mikrofon
USB-mikrofon eller XLR-mikrofon med lydkort
Der findes primært to varianter af mikrofoner. Enten tilsluttes de via USB eller via XLR.
Det, der adskiller USB-mikrofoner fra XLR-mikrofoner er, at de har alt det nødvendige i selve mikrofonen. Du pakker den ud, sætter den i computeren og er klar til at gå i gang på få sekunder. Mange USB-mikrofoner har indstillinger for, hvor følsom mikrofonen skal være, og hovedtelefonlydstyrke foran eller på siden.
Mikrofoner, der tilsluttes via XLR-kabel, er derimod lidt vanskeligere. Det lydkort, der er indbygget i USB-mikrofoner, skal du i stedet købe separat. De har en eller flere XLR-porte, og alle indstillinger findes på lydkortet og ikke på mikrofonen. Eftersom du så skal have to enheder i stedet for en, er det ofte lidt dyrere at købe en XLR-mikrofon end en USB-variant.
Det, du betaler ekstra for disse enheder, får du dog tilbage i form af højere lydkvalitet. XLR-mikrofoner er mere alsidige, og en god mikrofon kan du have i rigtig mange år.
Fordelene ved USB-mikrofoner
- God lydkvalitet til en forholdsvis lille pris
- Nem at bruge med en computer eller tablet
- Du behøver ikke at lede efter en mikrofon og lydkort, der passer godt sammen
Fordelene ved XLR-mikrofoner
- Meget højere lydkvalitet til professionel brug
- Du kan vælge lydgrænseflade med flere XLR-indgange
- Nemmere at udvide, når dine krav stiger
- Du kan vælge XLR-kabler, der er meget lange, hvis det er nødvendigt
Hvad er et lydkort
Et lydkort, også kaldet en lydgrænseflade, er en enhed, der sidder mellem XLR-mikrofonen og computeren. Det sikrer, at det analoge signal fra mikrofonen konverteres til digitalt, så computeren kan modtage det. Det er også lydkortet, der sikrer, at mikrofonen får den korrekte mængde strøm, hvilket kaldes phantom power.
Hvor USB-mikrofoner har alle indstillingerne på mikrofonen, har XLR-mikrofoner slet ingen. De findes i stedet på lydkortet. Her kan du blandt justere mikrofonens følsomhed, hvilket kaldes forstærkning, og lydstyrken i hovedtelefonerne, så du kan høre dig selv.
Fordelene ved et separat lydkort til XLR-mikrofonen er mange. Lydkvaliteten er mærkbart bedre, du kan vælge et lydkort til flere samtidige mikrofoner, og mange modeller har en hovedtelefonforstærker, hvis du har brug for det. En anden fordel er, at XLR-kabler uden problemer kan være flere meter lange i modsætning til USB-kabler, der sjældent er længere end et par meter
Hvis du vil optage både sang og instrumenter, er et separat lydkort med to eller flere XLR-indgange vigtigt. Det er også godt, når I er flere personer, der optager en podcast fra samme placering.
Mikrofon på stativ eller mikrofonarm
Det absolut bedste er, hvis du kan sætte din mikrofon på en mikrofonarm med den tilhørende shock-beslag. Dette får mikrofonen op i niveau med munden, og vibrationer fra f.eks. tastaturet vil ikke kunne høres i dine optagelser.
Det er vigtigt at tænke på, når du vælger mikrofonarm, så den kan få plads ved bordet, hvor du sidder. Nogle modeller spændes fast på bordpladen, andre er placeret på gulvet som et stativ. Hvis du overvejer et bordstativ, kan det godt fylde en del, afhængigt af hvor tung en mikrofon det skal bære.
Populære mikrofonarme
- Rode PSA1
- Blue Compass Boom Arm
- Trust GXT 253 Emita Streaming
Retningsbestemt mikrofon eller rundstrålende
En stor udfordring er, at mange mikrofoner opfanger al lyden fra omgivelserne. Risikoen er, at alt fra folk i baggrunden, f.eks. biler, der kører forbi på gaden, og den film, der afspilles på den anden side af væggen, vil blive optaget, når du optager din podcast. Det er ikke et lige så stort problem ved videomøder eller streaming, da lydkvaliteten ikke er lige så afgørende.
Hvis du vil reducere risikoen for at optage uønskede lyde, skal du vælge en mikrofon, der har et kardioidoptagelsesmønster. Det betyder, at den kun lytter efter lydbølger, der kommer fra mikrofonens forside. Hvis du vil optage flere personer i rummet og ikke ønsker at bruge flere mikrofoner, skal du i stedet kontrollere, om du vil bruge omnidirectional-modeller.
Indstillingerne på mikrofonen
Hvis du planlægger at anskaffe en USB-mikrofon, er det vigtigt at have de korrekte indstillinger direkte i mikrofonen. Årsagen er, at det er nemmere at finjustere niveauer direkte på din enhed i stedet for at skulle ændre dem i det optagelsesprogram, du bruger.
Vigtige indstillinger at holde styr på er:
- Lydstyrke for hovedtelefoner: USB-mikrofoner med hovedtelefoninput kan bruges til både at lytte til din egen stemme og afspille lyd fra computeren. Med en lydstyrkekontrol kan du hurtigt ændre niveauet uden først at skulle finde computerens indstillinger.
- Mikrofonfølsomhedsniveau: Med en mikrofonfølsomhedskontrol kan du nemt justere, hvor meget omgivende lyd der optages. Et højt niveau gør, at man kan høre mere støj, men giver dig også mulighed for at tale med større afstand til mikrofonen.
- Mute-knappen: Slår mikrofonen fra og til. En vigtig knap, når du hurtigt vil afbryde optagelsen, f.eks. under et videomøde, når der sker noget i baggrunden, eller du skal forlade mikrofonen i et stykke tid.
Kompatibilitet og optagesoftware
De fleste mikrofoner og lydkort behøver ikke særlige drivere fra producenten. Normalt skal du bare sætte dem i din computer og lade operativsystemet køre installationen automatisk. Det tager normalt ikke mere end nogle minutter.
Men det, du derimod kan få behov for at installere, er et program til at optage og redigere lyd. Her er nogle populære programmer, som er gratis til Windows og macOS:
- Audacity (Windows, macOS)
- Garageband (macOS)
Hvis du ønsker at prøve mere professionelle programmer, der koster lidt, er Adobe Audition og Apple Logic Pro X to gode alternativer.
Tips: Vær ikke bange for at prøve flere mikrofoner
Det er ikke alle mikrofoner, der fungerer optimalt med alle stemmer. Derfor bør du ikke blive overrasket, hvis du ikke er helt tilfreds med den første mikrofon, du køber. Nogle modeller giver en varmere lyd, mens andre fremhæver mellemtone lidt mere. Hvad der passer til din stemme afhænger helt af, hvordan du lyder. Prøv nogle mikrofoner og se, hvilken en du synes lyder bedst.
Her er de egenskaber, du skal have lidt ekstra styr på
- Samplingfrekvens: Hvert sekund tages der et øjebliksbillede af lyden. Det kaldes en lydprøve, der analyseres, når lyden konverteres fra et analogt til digitalt signal. Jo flere lydprøver, jo mere præcis analyse og bedre lydkvalitet. Samplingfrekvensen angiver det frekvensområde, der kan lagres, fra den laveste til den højeste tonehøjde. Det er almindeligt, at mikrofonen håndterer enten 96 kHz eller 192 kHz.
- Bitdybde: Bitdybden angiver, hvor mange trin der er tilgængelige til at beskrive lyden. Jo flere trin, jo større er det såkaldte dynamiske område, som er forskellen mellem den svageste og stærkeste lyd, du kan optage med mikrofonen. Det mest almindelige er at optage lyd i enten 16 eller 24 bit.
- Frekvensområde: Angiver det frekvensområde, som mikrofonen kan håndtere, når du optager lydbølger fra f.eks. din stemme eller et instrument. Når en mikrofon har et frekvensområde på 20 Hz til 20 kHz betyder det, at mikrofonen er i stand til at konvertere lydbølger inden for disse frekvenser til et elektrisk signal, der sendes til en D/A-konverter.
- Polært mønster: Alle mikrofoner har et såkaldt lydoptagelsesområde. Hvad du har brug for, afhænger af, hvad du skal bruge mikrofonen til. De almindelige varianter er retningsbestemt, kardioid, superkardioid og shotgun. Kardioid er den bedste løsning for mange, fordi det primært opfanger lyd foran mikrofonen og lidt fra siderne, men ikke bagfra.
- Impedans: XLR-mikrofoner har en impedans, hvilket angiver modstanden i mikrofonen. En høj impedans betyder, at mikrofonen kræver mere strøm for at fungere. Impedansen er sat i ohm (Ω) og er vigtig at kende, fordi du skal have et lydkort, der kan levere nok strøm, for at XLR-mikrofonen kan fungere.
- Dynamisk område (SPL): Det dynamiske område angives i decibel (dB) og er et udtryk for det mindste til maksimale lydtryk, som mikrofonen kan håndtere. I den mindste ende af skalaen skal signalet være højere end den støj, der genereres af mikrofonen, i den højeste ende af skalaen skal signalet være rent og ikke forvrænget. Det dynamiske område er til en vis grad afhængig af, hvilket lydkort du har til XLR-mikrofonen.
- SNR eller S/N: Signal-til-noise, eller bare kort SNR, angiver forholdet mellem relevante lyddata og støj. Jo højere SNR, jo mindre støj kommer der fra mikrofonen. En god SNR-værdi er 90 dBA, og du bør finde en mikrofon, der forbliver over 80 dBA for at opnå god lydkvalitet.
- Phantom power: XLR-mikrofoner, der har brug for såkaldt phantom power, skal tilsluttes et lydkort, der kan sende 48 volt til mikrofonen. I nogle tilfælde har du også brug for en forforstærker, når phantom-strømforsyningen ikke er nok, f.eks. med Shure SMB7. Phantom power er ikke nødvendig til USB-mikrofoner.
Denne artikel er skrevet af Prisjagts redaktion. Ingen andre har haft indflydelse på indholdet. Der forekommer ingen betalingslinks eller andre former for annoncesamarbejde. Daniel Haaf kan kontaktes på [email protected].