Prisjagt

8 ting du altid skal have derhjemme i beredskab (prepping)

Author profile avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Updated: 18 juni 2024

Her er tingene du altid skal have i hjemmet, når strømmen går, og der er mangel på vand.

Det er altid godt at være forberedt på uforudsete hændelser. Især hvis man er en børnefamilie. Hårde efterårsstorme, bidende vinterkulde og varme sommermåneder kan medføre mangel på både vand og elektricitet. Med de rette ting i hjemmet er det lettere at komme igennem situationerne, indtil de er løst.

I denne artikel giver vi tips om ting, du altid skal have derhjemme i beredskab. Fra sammenfoldelige vanddunke til frysetørret mad og en vevradio. Vi fokuserer på det vigtigste, der hjælper meget, men uden at det bliver en stor udgift. Derudover kan mange af tingene også bruges til sjovere aktiviteter – som dagsture med familien.

Image: SpeedShutter, Adobe Stock

Lommelygte og pandelampe med ekstra batterier

Ekstra belysning, når almindelige lamper og sollys ikke er nok

En ordentlig lommelygte, der er vandtæt, stødresistent og har forskellige lysindstillinger, er altid god at have derhjemme. Den hjælper ikke kun, når strømmen går, men lyser også op på mørke aftenture, når du leder dybt inde i skabet eller reparerer under vasken.

Ordentlige lommelygter koster lidt, men de er pengene værd i længden. Hvis du vil have hænderne fri, vælger du en pandelampe i stedet. Med en pandelampe har du større bevægelsesfrihed, men vær opmærksom på pasformen. Den skal sidde godt og gerne have en ekstra rem over hovedet for stabilitet.

De fleste lommelygter og pandelamper bruger genopladelige batterier. Der findes også modeller med indbygget batteri samt vevlommelygter, der fungerer, selv når batterierne er afladet. Et godt tip er at have både en lommelygte og en vevlommelygte derhjemme.

Tænk på

  • Vandtætte lommelygter holder længere og fungerer udendørs i dårligt vejr.
  • Lommelygter med LED har længere batteritid, holder generelt længere og bliver ikke lige så varme.
  • Mange lommelygter har en medfølgende adapter til flere forskellige batterityper.

Flasker og vanddunke

Opbevar vand, når der er risiko for tomme rør

Du har måske hørt, at man skal fylde badekarret med vand, når der er risiko for vandmangel. Hvis du i stedet har nogle flasker og store vanddunke at fylde, bliver det lettere at håndtere og opbevare vandet. Desuden er det mere hygiejnisk.

Almindelige PET-flasker fungerer udmærket til vandopbevaring. Du kan fryse flaskerne, så vandet holder længere, og samtidig fungerer de som køleelementer. Ifølge kriseinformation.dk skal du regne med mindst tre til fem liter vand pr. person pr. døgn. Glem ikke dine firbenede venner, hvis du har dyr derhjemme.

En eller to store dunke derhjemme gør det lettere at hente vand fra et hentested. Tænk bare på vægten, når dunken er fuld!

Tænk på

  • Drik aldrig vand, der lugter eller smager dårligt.
  • Vand skal opbevares mørkt og koldere end stuetemperatur.
  • Sørg for, at dunkene og flaskerne er rene, før du fylder vandet på.
  • Vælg en sammenklappelig dunk, så den fylder mindre, når den ikke er i brug.

Nødradio med vev eller solceller

Få vigtig information fra myndighederne

Det er vigtigt at kunne modtage information fra myndighederne. Når der sker større hændelser, bruges radio til at nå ud til så mange som muligt. En nødradio med vev eller solceller hjælper dig med at få vigtig information.

Alle modeller af nødradio har støtte for FM/AM, hvor myndighederne sender. Nogle, lidt dyrere modeller, klarer også digital radio, kaldet DAB eller DAB+. Der findes også nødradioer med indbygget lommelygte, bærbart batteri til opladning af mobiltelefoner, og i visse tilfælde en SOS-knap med sirene.

Nødradioen er perfekt at tage med til sommerhuset i skoven, på båden eller blot at have i prep-kassen som beredskab, hvis noget skulle ske. Tænk på at tilpasse størrelse og funktionalitet efter behov – en lille radio er lettere at tage med på farten.

Tænk på

  • Hvis vevradioen skal bruges udendørs, bør den være vandtæt.
  • Alle nødradioer understøtter FM/AM, men der findes også digital radio (DAB/DAB+).
  • Dyrere modeller har nogle gange lommelygte, SOS-knap, mulighed for opladning af mobiltelefoner og Bluetooth.

Image: sagefriedman, Unsplash

Stormkøkken og brændsel

Lav mad på udflugten og når strømmen ikke virker

Med et stormkøkken derhjemme kan du altid lave mad, selv når strømmen er gået. Det er let at gemme væk i skabet, tager kun få minutter at sætte sammen, og det er perfekt at tage med på udflugter med børnene. Fyldte maver og en mindeværdig oplevelse for alle, ganske enkelt.

Stormkøkkener findes i mange størrelser og varianter. Ofte inkluderer de grundlæggende redskaber som gryde, stegepande, håndtag og en såkaldt brænder. Der findes to typer at vælge imellem: gasbrænder og spritbrænder. Med en gasbrænder tilslutter du en beholder, der giver kontinuerlig energitilførsel, mens spritbrænderen fyldes med T-sprit.

Stormkøkkener bruges normalt udendørs og med forsigtighed. Der findes også modeller til indendørs brug, såsom gasblus, der minder mere om et gaskomfur.

Sovepose, liggeunderlag & tæpper

Holder dig varm, når det er koldt i rummet

Når minusgraderne kryber ind og leddene begynder at blive stive, er det dejligt at krybe ned i en varm sovepose. Gerne på et komfortabelt liggeunderlag, der isolerer mod jorden, og med et ekstra tæppe ovenpå, der stopper den værste kulde. Uanset om strømmen er gået midt om vinteren, eller familien er på en spændende vandretur med overnatning udendørs, er soveposen perfekt at have tilgængelig.

Det er vigtigt at vælge den rette længde til den person, der skal bruge soveposen, da den holder varmen bedre. Du skal også vælge model efter klimaet, da nogle soveposer klarer temperaturer nær frysepunktet, mens andre beskytter ned til -20 grader. Tænk også på, at vægt og størrelse spiller en stor rolle, når den skal bæres langt, for eksempel fastgjort på en rygsæk.

Tænk på

  • En passende stor sovepose varmer bedst – vælg den rigtige størrelse fra starten.
  • Alle soveposer klarer ikke alle temperaturer lige godt – tjek altid temperaturgrænsen.
  • Kompletter soveposen med et isolerende liggeunderlag, helst med luftspalter.

Gasvarmer og etanolvarmer

Varmer rummet og fjerner den kolde luft

Når der er kraftig kulde udendørs, kan enhver bolig føles ubehageligt kold, især hvis strømmen pludselig går, og varmen ikke fungerer. Da er det godt at have en gasvarmer i hjemmet, som kan varme op. Der findes modeller til både indendørs- og udendørsbrug, og de er nemme at bruge.

Gasvarmere findes i mange størrelser og varianter med forskellige effekter. Høj effekt betyder, at gasvarmeren varmer mere, men du forbruger brændstof hurtigere. Med en højere effekt øges også kravet til ventilation, da der er risiko for dannelse af kulilte.

Brug altid gasvarmere, der er godkendt til indendørsbrug, og læs instruktionerne nøje.

Tænk på

  • Gasvarmere varmer dejligt, men kan danne kulilte – vær opmærksom på risikoerne og læs instruktionerne nøje.
  • Gasvarmere fjerner hurtigt kulden i kolde og fugtige rum.
  • Brug kun modeller, der er beregnet til indendørsbrug, og sørg for ordentlig ventilation.

Førstehjælpskit

Hurtig og tilgængelig hjælp til hjemmet, bilen og båden

Alle husholdninger og biler bør have et førstehjælpskit. Det er vigtigt, at alle ved, hvor kittet er, og at det er nemt at komme til i alle situationer. Ligesom en brandtæppe og brandslukker.

Et godt kit dækker de vigtigste behov ved skader. Eksempler er muligheden for at håndtere små og store sår, brandsår, chok og åndedrætsbesvær. De fleste kits indeholder tilstrækkeligt med trykforbindinger, kølende gel, plaster, gazebind, engangshandsker, maske til mund-til-mund og en armslynge. Der kan også være plads til apoteksprodukter som smertestillende og febernedsættende medicin.

Det er en god idé at have et større førstehjælpskit i hjemmet, som indeholder alle vigtige hjælpemidler. Bil og båd, der har mindre opbevaringsplads, klarer sig fint med en mindre taske. Husk altid at have et tæppe tilgængeligt for at varme og berolige personer i choktilstand.

Tænk på

  • Spare ikke på førstehjælpskittet – vælg hellere større end mindre.
  • Fyld regelmæssigt op og tjek udløbsdatoerne.
  • Du kan købe taske og indhold separat, hvis du foretrækker det.

Vigtige spørgsmål, når du planlægger hjemmeberedskab

Usikker på, hvad du skal anskaffe til hjemmet, når du planlægger din hjemmeberedskab? Der er seks ting, du skal tænke på, når du forbereder dig på det uventede.

Det handler om at kunne holde sig varm, når det er koldt, og have rent vand, når det ikke er tilgængeligt i rørene. At have mad tilgængeligt, når butikken er lukket, og at kunne mætte maven, selvom komfuret ikke virker. Du skal kunne opretholde hygiejnen, selv uden rindende vand, og hurtigt kunne flygte fra hjemmet, hvis det er nødvendigt.

Og sidst, men absolut ikke mindst, at kunne modtage vigtig samfundsinformation fra myndighederne.

6 ting, du skal tænke på

  • Varme: Kan du holde dig varm?
  • Vand: Har du adgang til rent vand?
  • Mad: Kan du stille sulten?
  • Hygiejne: Kan du opretholde god hygiejne uden rindende vand?
  • Flugt: Kan du forlade dit hjem med kort varsel?
  • Information: Kan du modtage vigtig samfundsinformation?

Image: Framestock, Adobe Stock

Frysetørret mad og konserver

Perfekt til at tage med på udflugter og vandreture for sultne maver

Frysetørret mad og konserver har lang holdbarhed. De er nemme at opbevare i et køligt og mørkt sted – perfekt til udflugter, vandreture og når det ikke er muligt at handle. Kompletter med et stormkøkken og en dunk vand, så har du et færdigt måltid på ingen tid.

Når du køber frysetørret mad, er der mange forskellige smagsvarianter at vælge imellem. Fra cremet pasta med kylling til chili con carne og pasta bolognese. Du kan vælge mellem portionsposer, som du fylder med vand, og storpakker, der kræver en varmebestandig beholder at spise af.

Frysetørret mad har en holdbarhed på mellem 5 og 25 år, men glem ikke at tjekke udløbsdatoen med jævne mellemrum.

Ekstra batterier og powerbanks

Det er altid godt at have ekstra AA- og AAA-batterier liggende. Opbevar dem mørkt og køligt, så holder de længere. Hvis du har batteridrevne enheder, der ikke bruges i længere perioder, skal du altid tage batterierne ud, hvis det er muligt. Ellers risikerer du, at batterilækage ødelægger enhederne.

Du bør stræbe efter at købe genopladelige batterier med så lav selvafladning som muligt. Jo lavere selvafladning, desto længere holder batteriets opladning uden at blive brugt. Litiumbatterier er ofte det bedste valg.

Kompletter med en ordentlig powerbank med en kapacitet på 10.000 mAh eller højere. De billigste modeller med høj kapacitet koster kun et par hundrede kroner. En rigtig god powerbank har mange porte og kan oplade din bærbare computer. Der findes også modeller med solcelleopladning og som er vandtætte.

Tænk på

  • Opbevar dine batterier køligt og mørkt for længst mulig holdbarhed.
  • Det er altid godt at have en opladet powerbank klar til hverdagsbrug.
  • Tag batterier ud, der ikke bruges, for at mindske risikoen for lækage.
  • Li-ion-batterier holder længere end andre batterityper.

Hvad er prepping?

Prepping er et udtryk for, at man forbereder sig på fremtidige, uforudsete hændelser. Både ved at tilegne sig viden om, hvordan man håndterer en krisesituation, og ved at have de rette ting derhjemme for at lette situationen, når den opstår. Det handler om at skabe de bedst mulige forudsætninger for at håndtere små og store krisesituationer.

Ofte, når man taler om prepping, handler det om større samfundsforstyrrelser som krig og katastrofer af forskellig art. Man behøver ikke at forberede sig på det absolut værste, men en vis form for hjemmeberedskab er godt at have, især hvis der er børn i husstanden.

Her er nogle eksempler på, hvordan prepping hjælper i hverdag og krise:

  • En vandskade gør, at du ikke har vand i rørene i to dage. Hvordan løser du vandmanglen?
  • Elektriciteten går ud, og det er -25 grader udenfor. Hvordan holder du dig varm?
  • En snestorm forhindrer dig i at handle i tre dage. Hvordan får du mad i maven?
  • Du skærer dig på en kniv og har brug for mere end et plaster for at stoppe blødningen. Hvad gør du?
  • Du sidder fast med bilen, når det er minusgrader, og får ikke bugsering i flere timer. Hvordan holder du dig varm?

Prepping handler om at være forberedt og have en plan for forskellige nødsituationer, hvilket giver dig og din familie større tryghed og selvstændighed.